Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martor într-un dosar de corupţie Ascensiunea lui Sevil Shaidehh, noul ministru al Dezvoltării, omul lui Constantinescu şi al lui Dragnea (documente)

ro

21 May, 2015 00:00 11127 Marime text

Constanţa a mai dat un ministru în Guvernul Ponta. După ce senatorul liberal Puiu Haşotti a ocupat, timp de câteva luni, în timpul guvernării USL, fotoliul de ministru al Culturii, a venit rândul constănţencei Sevil Shaidehh să ia în primire un portofoliu la Centru. Şi nu orice portofoliu, ci unul deosebit de important, de care depind toate primăriile din România. Shaidehh a depus, ieri după amiază, la Cotroceni, jurământul de ministru al Dezvoltării, după ce social-democratul Liviu Dragnea a demisionat din această funcţie, urmare a condamnării sale la un an de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumului. Ca un detaliu, de menţionat este că Shaidehh a jurat pe Coran.

Numirea lui Sevil Shaidehh i-a surprins pe unii dintre social-democraţii constănţeni, fiind de notorietate faptul că Shaidehh, până la momentul numirii de ieri, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, nu şi-a dorit să devină ministru. De altfel, senatorul Nicolae Moga, liderul interimar al PSD Constanţa, declara, la finalul săptămânii trecute, că Sevil Shaidehh nu va accepta nominalizarea. Nici marţi după-amiază, PSD Constanţa nu confirma numirea acesteia, deşi toate sursele o dădeau ca sigură, inclusiv unii dintre social-democraţii tomitani.

Martor în dosarul lui Valerică, „băiatul performant“

Ce înseamnă însă numirea lui Shaidehh la conducerea Ministerului Dezvoltării, în ceea ce Victor Ponta şi-a dorit a fi cel mai curat guvern post-decembrist? Ei bine, sunt câteva aspecte care trebuie menţionate în acest context. Primul ar fi acela că, în pofida faptului că are imaginea unui profesionist care munceşte enorm, Shaidehh este totuşi consacrată drept omul lui Nicuşor Constantinescu, alături de care a lucrat ani buni în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi al lui Liviu Dragnea, cel care a remarcat-o încă de pe vremea când aceasta era secretarul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Dragnea are atunci preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Un alt aspect important este acela că noul ministru al Dezvoltării este martor într-un dosar de corupţie. Este vorba despre dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi, de asemenea, fost consilier personal al lui Radu Mazăre este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. În acelaşi dosar, cel pe care Mazăre îl alinta „Valerică“ şi pe care îl considera „băiat performant“ este judecat pentru trafic de influenţă, de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Cine e Sevil Shaidehh


Sevil Shhaideh s-a născut în decembrie 1964. În anul 1987, a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. Ulterior, aceasta a obţinut mai multe specializări: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID (SUA). În 2002, a obţinut şi competenţa în Management proiecte IT la ORACLE University, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării. În 2007, a devenit master al Universităţii „Ovidius“, absolvind specializarea Managementul Proiectelor de Afaceri.

În perioada 1987-1991, Shhaideh a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993, a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Apoi, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în cadrul CJC, iar între 2007 şi 2012, a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). În acea perioadă s-a căsătorit, avându-i ca martori la căsătorie pe cei doi şefi de consilii judeţene de atunci - Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman, şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. De asemenea, din 2000, este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică. În 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită secretar de stat în cadrul acestui minister, devenind astfel mâna dreaptă a lui Dragnea, astăzi condamnat în Dosarul Referendumului.

Averea şi interesele

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere ale actualului ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, document afişat pe site-ul ministerului, completat pe 6 mai 2015, Sevil Shhaideh deţine un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994 (localitate neprecizată). La capitolul „active financiare“, declară că deţine patru conturi curente, dintre care trei deschise în anul 2011, unul având sold 0, altul 380.871,72 de lei, iar celălalt, 148.385,27 de lei.  Mai are şi un alt cont curent deschis în 2007, în lei, cu un sold la zi de 223,19 lei. Nici acesta nu era menţionat anterior. Declară totodată şi un împrumut de 20.000 de euro, acordat în nume personal, rambursat însă în septembrie 2014. La capitolul „datorii“, este menţionat un credit de 60.000 de lei, contractat în 2012 şi scadent în 2017.

În ceea ce priveşte veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în declaraţia de avere completată în anul 2014, aceasta a încasat un salariu de 56.364 în calitate de secretar de stat al MDRAP, însă a obţinut mai mult în calitate de membru CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) al EximBank: 60.312. Monedele sunt neprecizate, fiind vorba, probabil, despre lei.
În acelaşi document, soţul lui Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, cetăţean de origine siriană, a obţinut venituri de 41.536 (probabil lei) ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, 4.120 (probabil lei) în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi 3.608 (probabil lei) ca profesor în cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa.

În declaraţia de avere completată însă anul acesta, aferentă anului fiscal anterior, Sevil Shhaideh declară un venit salarial de 56.364 de lei dela MDRAP, Însă în calitate de membru CIFGA al Eximbank, venitul încasat a fost de 247.800 de lei. soţul său, care în prezent nu mai apare ca profesor în cadrul Universităţii „Ovidius“, a obţinut un venit anual de la RAJDP de 46.149 de lei, iar în calitate de consilier la MADR a încasat 826 de lei.

De asemenea, potrivit aceluiaşi document completat în octombrie 2014, Sevil Shhaideh a obţinut dividende aferente anului 2012 în sumă de 10.521 de lei (încasată la 26.04.2013) de la SC Rosyr International SRL din Constanţa, aceeaşi sumă fiind trecută şi în dreptul soţului său, Akram. Totodată, aici este menţionat şi împrumutul de 20.000 de euro rambursat de Chhide Bachir.

În declaraţia de interese depusă în mai 2014, ministrul Sevil Shhaideh declară că este acţionar la COREMAR (Cupon Gratuit), fără părţi sociale sau valoare a acestora. Ea menţionează şi suma obţinută ca membru CIFGA al EximBank în acelaşi document. De asemenea, declară că deţine 50 de hârtii de valoare la SC Rosyr Internaţional SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma cu sediul pe strada Mihail Kogălniceanu funcţionează într-un sediu care face obiectul contractului de închiriere nr. 298495 din octombrie 2014, emis de Selma Bari. Capitalul subscris (200 de lei) este format din 20 de părţi sociale, deţinute în proporţii egale de cei doi soţi Shhaideh. Akram Shhaideh, născut în martie 1962, în Lattakie, Siria, este şi administratorul firmei încă de la înfiinţare, octombrie 2009. Firma are ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“.
 
În secţiunea Documente, puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale lui Sevil Shhaideh, precum şi CV-ul noului ministru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii