Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marta Budu, sefa la Cardio-Vasculara Cum a fost revocat Patrut din functie

ro

31 Jul, 2010 00:00 16550 Marime text
1_patrut_-_mircea_patrut.jpgProfesorul Mircea Pătruţ, chirurgul cardio-vascular adus în urmă cu trei ani la Constanţa, de la Spitalul Militar Central din Bucureşti, ca vedetă a Spitalului Judeţean, a primit ieri dimineaţă o decizie semnată de managerul unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţână, prin care era informat că a fost revocat din funcţie.

Notificarea nr. 18227 din 29.07.2010 spune că de la data emiterii, Pătruţ este revocat din funcţia de şef al Şecţiei Clinice de Chirurgie Cardio-Vasculară din cadrul SCJU Constanţa, pe motiv de neîndeplinire culpabilă a obligaţiilor ce îi reveneau, în conformitate cu dispoziţiile art. 8, pct. A2 din contractul de administrare nr. 4/2008. Aspectele care au dus la sancţionarea profesorului Mircea Pătruţ se regăsesc, potrivit notificării, în raportul de control nr. 1164/7.07.2010 întocmit de către comisia de control din cadrul DSP Constanţa. Tot pe 29 iulie a.c. a fost semnată şi decizia 1266 în care se spune că începând cu acea dată încetează suspendarea contractului individual de muncă nr. 3065 din 12.10.2007, încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi dr. Mircea Pătruţ, ca urmăre a încetării cauzei ce a determinat suspendarea, respectiv încetarea contractului de administrare 4/2008. În acelaşi timp, cel care a condus până joi secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară a fost înştiinţat că dr. Liliana Tuţa, director medical al SCJU şi preşedinte al comisiei de disciplină din cadrul unităţii sanitare, l-a convocat pe chirurg pe 6 august, de la ora 10.00, în sala de consiliu a SCJU, pentru audieri în legătură cu abaterile săvârşite, constatate prin raportul de control nr. 10164/7.07.2010, întocmit de comisia de control din cadrul DSP Constanţa.capatana_-_dan_capatana_01.jpg

Marta, de la inventar la interimar

Este adevărat, concluziile controlului Direcţiei de Sănătate Publică par dezastruoase, însă nu îl culpabilizează numai pe profesorul Mircea Pătruţ, ci şi conducerea spitalului. Spre exemplu, în raport se spune că una dintre probleme a fost „nenominalizarea din partea SCJU a unui gestionar pentru bunurile primite de la CJC conform procesului-verbal de predare-primire fără număr/27.07.2008“. Acest aspect a fost recunoscut şi de directorul DSP, Constantin Dina, care a explicat faptul că gestionarul ar fi trebuit numit încă de pe vremea când conducerea Spitalului Judeţean era asigurată de dr. Tiberiu Tofolean. „Este adevărat, nici un alt director de după domnul Tofolean nu a nominalizat un gestionar“, a mai spus Dina. De aici au derivat şi alte minusuri puse în cârca lui Pătruţ, nefinalizarea inventarierii echipamentelor medicale şi a celorlalte obiecte de inventar, dar şi faptul că asistenta şefă, deşi nu avea calitatea de gestionar, a dat din secţie anumite bunuri, în baza unor adrese, fără număr de înregistrare şi fără avizul medicului şef de secţie. Cele cinci pagini cu concluzii incriminatoare pentru Mircea Pătruţ se finalizează cu recomandările care spun că medicul şef de secţie şi asistenta şefă ar trebui sancţionaţi. Se vorbeşte în raport şi despre sesizarea anonimă care a dus la control, înregistrată la Direcţia de Sănătate Publică sub numărul 8671/10.06.2010. În urma sancţionării medicului prin revocarea din funcţie în urma decizie conducerii SCJU, prin semnătura managerului Dănuţ Căpăţână, conducerea interimară a Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară a fost preluată de dr. Marta Budu, un nume des vehiculat pe toată perioada desfăşurării anchetei DSP-ului. Pentru că, în paralel cu acest control s-a mai desfăşurat un altul, de către o comisie numită de conducerea SCJU, din care făceau parte dr. Liliana Tuţa, directorul medical, dr. Ion Bordeianu, dr. Ion Aşchie, cărora li s-a alăturat şi medicul Marta Budu, ca membru al comisiei de inventariere.

Milioane spulberate de o anonimă

Însă, dacă punem cap la cap informaţiile din raportul DSP ne vom da seama că o parte dintre neregulile constatate ţin de inventariere şi, deci, o concluzie logică ne spune că şi acea comisie de inventariere a avut un rol în semnalarea deficienţelor. Deci, şi dr. Marta Budu. Despre cadrul medical, dr. Mircea Pătruţ vorbea nu mai departe de acum o săptămână: „Doctoriţa Budu, conferenţiar de chirurgie cardiovasculară, a lucrat în clinica mea şi în urmă cu câteva luni a plecat de bunăvoie că nu poate face faţă în clinică“. Numai că acum, îi va fi şef, fapt confirmat atât de către managerul Dănuţ Căpăţână, cât şi de către şeful DSP Constanţa, Constantin Dina. „În locul domnului Pătruţ, ca şef interimar de secţie, am pus-o pe dr. Budu.“, a declarat Căpăţână, care a negat orice implicare a cadrului medical în anchetă. Mai mult, referitor la cele spuse de Pătruţ despre noul interimar, managerul SCJU a precizat că oricine poate spune orice doreşte. Şi Constantin Dina a confirmat numirea doctoriţei Budu, dar şi prezenţa ei în comisia de inventariere: „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se află acum în subordinea CJC, nu a DPS. Noi nu putem face altceva decât să controlăm partea de administraţie medicală. Domnului Pătruţ i s-a revocat contractul de şef de secţie. El va rămâne medic primar“. Profesorul Mircea Pătruţ spune că va contesta decizia conducerii Spitalului Judeţean şi că „în raportul Comisiei DSP sunt scrise multe şi nimic adevărat“. Medicul este decis să conteste în instanţă revocarea sa din funcţie şi spune că situaţia nu are cum să rămână aşa. Dr. Mircea Pătruţ a fost adus la Constanţa cu surle şi trâmbiţe de către echipa PSD-istă a lui Radu Mazăre, pentru care a şi candidat, de altfel, pentru alegerile parlamentare din 2008. Consiliul Judeţean s-a îndatorat multe milioane de euro pentru a amenaja secţia de chirurgie cardio-vasculară, iar conducerea PSD-istă a oraşului şi a judeţului nu a scăpat nicio ocazie de a se afişa în compania medicului pentru a se lăuda în faţa alegătorilor cu investiţia. După ce Pătruţ a pierdut alegerile pentru Senat, relaţiile dintre partid şi medic s-au răcit, iar acum, la puţin timp după ce unitatea sanitară a revenit Consiliului Judeţean, controalele au dus la revocarea sa din funcţie, în urma unei... anonime.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • condurache ilie 10.10.2010 10 Oct, 2010 10:44 mi-am luat o piatra de pe inima mai precis d-na dr.conferentiar MARTA BUDU ma salvat de la moarte sigura cu un triplu bypass la inima.operatia a avut loc pe data de 14.09 2010 si a fost prima operatie grea dupa preluarea conduceri de catre domnia sa.numai cuvinte de lauda in toate privintele pentru dumneaei dar si pentru intregul colectiv dr.anestezist ARHIRE,dr.VOINEA CRISTINA dr.OCLEI,dr.VASILESCU,dr.POP si armata de cardiologi,specialisti pompe,asistente,infirmiere responsabili sala operatie etc.Acum ma simt f.bine si i-mi doresc din suflet sa aud numai de bine despre CLINICA DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARA CONSTANTA.
  • condurache ilie 31 Aug, 2010 10:48 am fost internat in ianuarie ac.pt bypass inima la prof patrut si ma trimis acasa dupa 2 saptamani ca o sa vina nemti sa ma opereze. au trecut 7 luni timp in care o cunostinta din poarta alba cu probleme similare a decedat.mia spus ca ia cerut 2500de euro pt operatie.acum intelegeti de ce ma trimis acasa?nu ma indoiesc de competenta lui dar nici de calitatea indoielnica de OM.in spital auzi multe daca discuti cu bolnavii.m-am prezentat la d-na doctor budu pt reinternare si nici nu stiti ce prima impresie excelenta mia facut.sa nu va spun ca si clinica sa superaglomerat.doresc din suflet sa ne mandrim cu adevarat de clinica noastra a constantenilor nu a lui patrut.
  • ina 31 Jul, 2010 22:48 mai, cacanarilor care il tot mancati de fund pe patrut, sa de a dumnezeu sa ajungeti sa va operati pe inima la incompetenta de Budu! sa ne spuna managerul, capatanosul ce cauta miercuri seara la safari impreuna cu comisia de la Minister si catelusul de Dina? le multumea pt ca si au facut meseria asa cum trebuia? va vine si voua randul, stati linistiti. si tu,ala care te tot legi ca a omorat pe cine a omorat, ar trebui sa l lasi pe ala sa se odihneasca in pace. daca tineai atata la el, nu l aduceai in ultimul moment la spital, cretinule!! Patrut nu e Dumnezeu!
  • vlad 31 Jul, 2010 10:22 Patrut: -a venit nu de la spitalul militar, ci de la pensie, pentru ca de acolo il dadusera afara - a devenit profesor peste noapte la Constanta, din nimic - a falsificat numai in 2009 peste 2400 de foi cu pacienti fictivi pentru care a primit (a furat) de la casa de asigurari peste 850.000 ron - pretinde spagi nesimtite si ii pune pe pacienti sa cumperre materiale de mii de euro fara nicio chitanta -este un mitocan mitoman - rezultatele sale in chirurgia cardiaca au fost atat la Bucuresti, cat si la Constanta dezastruoase, pentru ca de fapt el este chirurg generalist si s-a facut chirurg cardiac tot asa cum s-a facut si profesor- peste noapte, pe hartie CONCLUZIE:in orice tara civilizata un asemenea individ ajunge la puscarie, nu candideaza la senat.
  • ... 31 Jul, 2010 01:02 ai fost dat afara ca ai omorat pe cine ai omorat,stii u foarte bine,si nu vei scapa doar asa,o sa vezi ce surprize o sa mai ai,cat de curand..