Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărire şi decadenţă Cum a pierdut echipa Mazăre - Constantinescu cele mai importante „pariuri“ din actualul mandat

ro

28 Jul, 2014 00:00 5733 Marime text
Fie că vorbim despre Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), fie despre noile dosare penale, fie despre Portul Constanţa, echipa Mazăre - Constantinescu nu a reuşit, din vara lui 2012, atunci când a debutat în noul mandat la conducerea Primăriei, respectiv a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), să-şi pună în aplicare obiectivele. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au cerut schimbarea unor miniştri, şi-au criticat colegii din defuncta USL şi au solicitat insistent, în repetate rânduri, ca administraţia publică locală să preia un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa. Ceea ce, până la momentul actual, nu s-a întâmplat.

În primăvara lui 2013, social-democratul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, „înfiera“ public scrisoarea pe care Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, o trimitea în teritoriu, pe marginea plăţii arieratelor locale. Constantinescu declara că scrisoarea „a fost trimisă parşiv“ şi, mai mult, susţinea că, dacă ministrul Voinea nu respectă promisiunile electorale ale USL, el trebuie să plece din minister.
În replică, premierul Victor Ponta spunea că el este singurul care putea să solicite schimbarea vreunuia dintre membrii cabinetului său, iar Nicuşor Constantinescu n-are decât să se supere.
Criticile preşedintelui CJC s-au dovedit a fi doar o furtună într-un pahar cu apă, căci Liviu Voinea este şi acum ministru delegat pentru Buget.

„Detronat“ de Oprişan

La scurt timp după declaraţiile la adresa ministrului Liviu Voinea, Nicuşor Constantinescu pierde lupta pentru conducerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, fiind învins de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Supărat pentru că nu a reuşit să se impună în vârful UNCJR, Constantinescu a declarat, ulterior alegerilor, că premierul Ponta ar fi influenţat votul în favoarea lui Oprişan din cauza comentariilor pe care preşedintele CJC le-a făcut pe marginea arieratelor. „Asta este, dacă aşa am înţeles noi să respectăm autorităţile locale şi să stăm drepţi în faţa Guvernului, eu nu sunt aşa. Din păcate pentru mine, ceea ce am declarat vizavi de arierate în apărarea autorităţilor locale a deranjat Guvernul şi puterea“, preciza social-democratul constănţean.

„Relu Fenechiu nu ştie despre port nimic, că-i moldovean“

Tot în primăvara lui 2013, Radu Mazăre s-a „remarcat“, din nou, printr-un schimb de replici cu unul dintre miniştrii din Guvernul Ponta. Întrebat cum comentează faptul că liberalul Relu Fenechiu, la momentul respectiv ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, nu e de acord cu transferarea acţiunilor Portului Constanţa, cu titlu gratuit, către municipalitatea constănţean, Mazăre declara: „Eu n-am vorbit cu niciun Fenechiu. Pe mine nu mă interesează Fenechiu. Eu am discutat cu Ponta despre port. Fenechiu, Menechiu... ce zice el. Oricum nu ştie despre port nimic, că-i moldovean, şi la Moldova nu sunt porturi.“

„Am reuşit să le ţin piept şi să nu le dau Portul Constanţa“

Relu Fenechiu nu a fost însă singurul ministru al Transporturilor care s-a opus transferului, cu titlu gratuit, al unui nou pachet din acţiunile Portului Constanţa de la minister la administraţia Mazăre.
Liberala Ramona Mănescu s-a pronunţat categoric - e drept însă că mai ales abia după ieşirea de la guvernare a PNL - împotriva acestui transfer, declarând că nu vede „niciun avantaj pentru Constanţa prin transferul Portului, oamenii îşi vor pierde locurile de muncă“, dar şi că „Mazăre reuşeşte să distrugă un port foarte important“. Prezentă la Constanţa în contextul campaniei pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, Ramona Mănescu mărturisea: „Am reuşit să le ţin piept lui Ponta şi lui Mazăre şi nu le-am dat Portul Constanţa.“
Liberala consideră că pachetul de 20% din acţiunile Portului Constanţa pe care administraţia Mazăre îl deţine deja este mai mult decât suficient.

Bye bye, Portul Constanţa?

Nu doar miniştrii liberali s-au poziţionat împotriva acestui transfer despre care primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat în repetate rânduri că reprezintă rezultatul unei înţelegeri politice între el şi primul ministru.
Social-democratul Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor, a comentat îndelung pe marginea subiectului, dar nici măcar el nu a semnat vreun document care să producă efecte în sensul transferului pachetului de acţiuni mult râvnite.
Aşa-numita lovitură de graţie vine însă tot de la un ministru PSD, anume Ioan Rus, actualul ministru al Transporturilor. Potrivit stiripesurse.ro, Ioan Rus i-ar fi transmis lui Mazăre o veste proastă: nu îi va ceda mai multe acţiuni din Portul Constanţa. În opinia lui Rus, statul trebuie să deţină cel puţin 50% + 1 din acţiunile acestui obiectiv strategic de interes naţional.

O noapte „la beci“

O premieră în „cariera“ de primar a lui Radu Mazăre este noaptea petrecută „la beci“. Amintim că, în luna aprilie a acestui an, edilul-şef al municipiului Constanţa a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior eliberat, el fiind cercetat în dosarul Henri Coandă sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii de luare de mită şi sub cel al săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii.

Extrădarea preşedintelui CJC

Nici preşedintele CJC nu a fost ocolit, în al treilea mandat al său, de problemele cu legea. Social-democratul va intra în istorie drept primul preşedinte de consiliu judeţean pentru care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut extrădarea. Amintim că Nicuşor Constantinescu se află, în prezent, în Statele Unite ale Americii, acolo unde a fost operat de două ori. În doar două săptămâni, preşedintele CJC a fost pus de două ori pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română. El a fost deferit Justiţiei de procurorii anticorupţie în două cazuri distincte. Pe 25 aprilie, DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Pe data de 27 mai, preşedintele CJC a fost din nou trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, alături de directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu. În sarcina mai-marelui judeţului Constanţa s-au reţinut 21 de infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitatea la încă trei infracţiuni de abuz în serviciu.

Supărat pe „fricoşii“ de la Justiţie

Nu mai puţin important, amintim că, în vara anului trecut, primarul Constanţei susţinea că, dacă ar fi premier, l-ar schimba din funcţie pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Şeful municipalităţii constănţene era deranjat, la momentul respectiv, de faptul că angajaţii Ministerului Justiţiei au dat aviz negativ unui act normativ avansat de vicepremierul Liviu Dragnea. „Nişte… ăia de la Justiţie. Le este frică, în sensul de fricoşi“, preciza edilul-şef. Era vorba despre propunerea care ar fi permis aleşilor locali să fie în acelaşi timp membri ai adunărilor generale din societăţile comerciale aflate în subordinea instituţiilor pe care le conduc.
În vreme ce Mazăre a rămas cu nemulţumirea, Cazanciuc a rămas ministrul Justiţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii