Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multe terenuri din Mamaia, revendicate în instanță de Arhiepiscopia Romano-Catolică București. S-a dat o primă hotărâre

ro

16 Feb, 2021 00:00 4262 Marime text
  • Solicitările Arhiepiscopiei Romano-Catolice București vizează loturile 42 și 43 din Careul XVI și, respectiv, loturile 53 și 54 din Careul XVII, din stațiunea Mamaia.
  • Arhiepiscopia Romano-Catolică spune că a dobândit dreptul de proprietate asupra acestor terenuri „prin uzucapiunea de lungă durată“.
  • Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor Tribunalului Constanța, unde a fost înregistrat toamna trecută.
  • La data de 26 ianuarie 2021, judecătorii Tribunalului Constanța, în completul prezidat de președintele Chirațica Enache, au decis că, de fapt, competența de soluționare a litigiului aparține Judecătoriei Constanța.
  • Dosarul va fi analizat de Judecătoria Constanța la data de 13 aprilie 2021.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București a dat în judecată Primăria Municipiului Constanța în legătură cu mai multe terenuri din stațiunea Mamaia.

Mai exact, este vorba depsre patru loturi de teren, situate în Careurile XVI și XVII, legat de care Arhiepiscopia spune că le-a dobândit „prin uzucapiunea de lungă durată“.

Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor Tribunalului Constanța, unde a fost înregistrat toamna trecută, însă, recent, magistrații de la Tribunal au decis că, de fapt, colegii de la Judecătoria Constanța sunt în măsură să analizeze dosarul în primă instanță.

În această situație, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice în legătură cu cele patru terenuri din Mamaia a fost trimisă la Judecătoria Constanța, unde primul termen a fost fixat pentru data de 13 aprilie 2021, de la ora 9.30.
 

Dosarul 5625/118/2020

Așa cum precizam, cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Tribunalului Constanța, Secția Civilă, la data de 15 septembrie 2020, sub indicativul 5625/118/2020.

Părți în dosar sunt Arhiepiscopia Romano-Catolică București, în calitate de reclamant și, respectiv, Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local al Municipiului Constanța prin Primar și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în calitate de pârâți.

La data de 26 ianuarie 2021, completul de judecată prezidat de președintele Chirațica Enache din cadrul Secției Civile a ajuns la concluzia că dosarul trebuie soluționat de Judecătoria Constanța și, în acest sens, a declinat competența de soluționare a cauzei către această instanță.


„Uzucapiune de lungă durată“

În Hotărârea nr. 170/2021, citată pe Jurindex, se arată că „reclamanta Arhirepiscopia Romano-Catolică București, în contradictoriu cu pârâții Primăria Municipiului Constanța și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a solicitat, ca prin uzucapiunea de lungă durată să se constate dobândirea de către reclamantă a dreptului de proprietate asupra imobilelor teren reprezentând loturile 42 și 43 situate în careul XVI, respectiv loturile 53 și 54 din Careul XVII de Stațiunea Mamaia, jud. Constanța“, potrivit www.rolii.ro.

Spus pe scurt, solicitările Arhiepiscopiei Romano-Catolice București vizează loturile 42 și 43 din Careul XVI și, respectiv, loturile 53 și 54 din Careul XVII, din stațiunea Mamaia.

Așa cum am precizat, judecătorii de la Tribunalul Constanța nu au mai apucat să analizeze efectiv dosarul și să vadă cine are dreptate, dat fiind că, încă de la primul termen de judecată, a fost invocată excepția necompetenței materiale a tribunalului.


S-a admis excepția necompetenței materiale

Se arată în Hotărârea nr. 170/2021 a Tribunalului că instanța „admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa, invocată de pârâtul Statul Român. Declina cauza spre competentă soluţionare în favoarea Judecătoriei Constanţa“

În această situație, dosarul a fost transmis Judecătoriei Constanța, urmând ca această instanță să se pronunțe pe fondul cauzei, după judecarea litigiului.

Astfel cum am precizat anterior, prima înfățișare în proces, la Judecătoria Constanța, a fost fixată pentru data de 13 aprilie 2021.


Citește și:

Decizia nu este definitivă:
Arhiepiscopia Tomisului, obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii