Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru biserica din Mangalia Cum s-a încheiat procesul dintre preotul Chircu şi arhiepiscopul Tomisului (galerie foto)

ro

27 Jun, 2013 00:00 3787 Marime text
Procesul intentat în anul 2009 de preotul militar Traian Chircu Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Ministerului Apărării Naţionale şi Garnizoanei Mangalia s-a terminat. După patru ani de procese, preotul militar Traian Chircu a câştigat procesul cu Arhiepiscopia Tomisului.

Pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit, ieri, o scrisoare semnată de preotul Traian Chircu, prin care acesta îşi cere iertare de la ÎPS Teodosie. „Din cauza unor neînţelegeri apărute la începutul anului 2009, privind edificare şi deservirea unui biserici militare în Mangalia, raporturile mele canonice cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie au fost întrerupte şi, prin urmare, am fost supus unei destituiri din funcţie, care, după patru ani de procese s-a dovedit cu autoritate de lucru judecat, în mod definitiv şi irevocabil, că a fost ilegală. (...) Când situaţia mea a fost analizată şi de forurile superioare bisericeşti, mai exact de către instanţa central-bisericească din cadrul Patriarhiei Române, am obţinut şi mai apoi mi-a fost menţinută soluţia canonică favorabilă reintegrării în funcţia de preot militar”.

Condiţia esenţială de revenire la starea de slujire implică şi împăcarea cu ierarhul locului, fie pentru a-mi accepta menţinerea în cadrul eparhiei zonale sau pentru a-mi încuviinţa reîncadrarea în altă eparhie. (..) Îmi retrag, prin urmare, toate acuzaţiile publice aduse Înaltului Teodosie şi clerului din staful de conducere al Arhiepiscopiei Tomisului, cu regretul că nu m-am rezumat la o apărare, fără să acuz pe nimeni. (...) Ştiu că Înaltul Teodosie are capacitatea de a-şi ierta supuşii, însă vreau să fiu înţeles că nu aştept nimic în schimbul scuzelor care, evident, rămâne la latitudinea Înaltpreasfinţiei Sale dacă mi le acceptă sau nu. Este datoria mea de a-mi cere iertarea ÎPS Teodosie, însoţită de renunţarea la divergenţele procesuale, la orice acţiune sau inacţiune împotriva Înaltpreasfinţiei sale şi colaboratorilor de la cnducerea Arhipiscopiei Tomisului, indiferent de hotărârea ce o va lua în legătură cu situaţia în care mă aflu”, spune preotul Traian Chircu.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a precizat că ÎPS Teodosie va analiza zilele următoare aceste declaraţii şi va decide ce va face.
Reamintim că problemele preotului Traian Chircu au început în 2009, când Capela Militară din Mangalia a fost trecută în regim civil şi intrată în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Atunci, părintelui care o păstorea i s-a retras dreptul de administrare şi cheia de la lăcaş.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii