Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jumătate dintre parlamentarii de Constanţa, şomeri de lux Cum vor fi redesenate colegiile în judeţ

ro

23 Nov, 2011 02:07 2965 Marime text
deschidere.jpgAvem 10 deputaţi şi 4 senatori de Constanţa, în urma votului de la alegerile parlamentare din 2008.

Deşi nu s-a căzut încă la un acord privind numărul parlamentarilor din viitorul legislativ, se discută din ce în ce mai des despre redesenarea sau comasarea colegiilor. La un calcul simplu, aproape jumătate dintre actualii parlamentari ai circumscripţiei nr. 14 Constanţa vor rămâne şomeri de lux după parlamentarele din 2012.

Se intenţionează ca judeţul să fie împărţit în cel mult şapte colegii pentru deputaţi şi două de senatori.

Brătianu, Mitrea şi Martin în colegiul de sud al municipiului Constanţa

Astfel, trei, dacă nu chiar patru, actuali deputaţi vor rămâne în afara jocurilor. Într-una dintre variante, PDL îşi doreşte renunţarea la colegiile 6 şi 7, ai căror deputaţi sunt Eduard Martin şi Matei Brătianu. În cea de-a doua se discută de o comasare între colegiile 6, 7 şi 8 (Manuela Mitrea - PSD) într-unul singur şi păstrarea colegiilor 9 şi 10, motivaţia fiind că primele trei sunt colegii mixte. Evident că se poartă discuţii dacă inclusiv colegiile 9 şi 10 vor rămâne de sine stătătoare sau vor forma un singur colegiu mai mare, dându-se astfel şansa formării unui al cincilea colegiu rural. Antonella Marinescu pare avantajată de această redesenare a colegiilor, în condiţiile în care PSD a anunţat că actualii parlamentari vor avea drept de preemţiune, iar colegiul cu nr. 9 scapă de comasare.

Colegiul 10 este deţinut de Maria Stavrositu, care cu o echipă puternică şi poate mai loială ar avea şanse să lupte ca să-l păstreze, având în vedere filonul puternic liberal al electoratului din cartierele componente ale acestui colegiu.

1, 2, 3, 4, 5, 6 sunt colegiile rurale din care în final vor trebui să rezulte doar patru. În cazul redistribuirii, este posibil ca judeţul să mai primească un colegiu de deputat, dar puţin probabil.

Colegiul 5 ar putea rămâne de sine stătător nu pentru faptul că este deţinut în prezent de un democrat-liberal, ci pentru că acoperă zona de sud a judeţului şi de asemenea colegiul 1, pentru care probabil se va califica din nou deputatul liberal Gheorghe Dragomir. Discuţiile se poartă în vederea comasării colegiilor 2 şi 3, colegiul 4 având şanse să rămână independent, în timp ce colegiul nr. 6 în care deputat este Eduard Martin v-a fuziona cu 7 şi cu 8.

Haşotti şi Banias, cele mai mici şanse la un nou mandat

De asemenea, doi din cei patru actuali senatori ar putea să se apuce de cu totul altceva după toamna anului viitor. Cele mai mari şanse le au în acest sens Mircea Banias şi Puiu Haşotti. Totuşi, liberalul ar putea fi preferat într-un colegiu de deputaţi, dacă nu cumva jocurilor vor fi încurcate şi de conservatori.

Şi în privinţa colegiilor senatoriale sunt discuţii în acest moment, iar unii dintre împricinaţi vorbesc deja despre nevoia unui al treilea colegiu, care să răsplătească muncă politică. Puţin probabil însă ca propunerea senatorului Mircea Banias să fie luată în seamă de cineva... Cele două colegii senatoriale ar putea purta denumirea geografică a delimitării teritoriale pe care o acoperă: colegiul nord şi colegiul sud.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii