Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar fi luat mită 9 milioane de euro Primarul Radu Mazăre, reţinut din cauza contractelor cu Strutinsky (rechizitoriu+document)

ro

17 Mar, 2015 00:00 3481 Marime text
Pe data de 8 aprilie 2014, Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Radu Mazăre, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“

Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost chemat, ieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, după ce Agenţia Naţională de Integritate i-a sesizat pe procurori cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Edilul-şef este acuzat că, „în calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale“. „Sunt pregătit de zece ani. Am fost chemat în reclamaţia pe care mi-au făcut-o Horia Georgescu şi ANI. (...) Am un trening, o carte, o cruce şi ceva mâncare“, a declarat Mazăre, la intrarea în DNA. Interesant este că tot ieri, DNA l-a reţinut, pentru 24 de ore, pe Horia Georgescu, şeful ANI, instituţie care l-a dat pe Radu Mazăre pe mâna celor de la Anticorupţie.
 
Georgescu a fost încătuşat într-o altă cauză, unde este cercetat cu privire la presupusa săvârşire a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Azi, DNA îl va duce pe şeful ANI în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 „Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013“

Revenind la dosarul primarului Constanţei, ANI a susţinut, aproape de începutul lunii decembrie 2014, că, „în calitatea sa de primar, Radu Ştefan Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului «Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013»“, încheiat între Primăria municipiului Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, societate care îl are ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale“.

 „Valoarea totală a contractelor acordate - 4.582.571 de euro“

„Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572,49 de lei, fără TVA (aproximativ 4.582.571 de euro). Astfel, Radu Ştefan Mazăre a încălcat dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României, coroborate cu prevederile art. 12, lit. b) din Legea 78/2000. (...) Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris“, potrivit ANI.

 „În viaţă e bine să fii pregătit pentru orice“

„Sunt pregătit de zece ani. Am fost chemat în reclamaţia pe care mi-au făcut-o Horia Georgescu şi ANI. A mai fost făcută o reclamaţie în 2009. Probabil pe aceeaşi acuzaţie mi se vor aduce alte acuzaţii acum (...) În viaţă e bine să fii pregătit pentru orice. Eu ştiu ceva, m-a învăţat viaţa: în viaţă, dacă faci bine, bine primeşti, dacă faci rău, primeşti rău. Eu am făcut numai bine. (...) Am un trening, o carte, o cruce şi ceva mâncare. (...) Arestului capitalei i se mai spune «Beciu' domnesc»“, a mai spus Mazăre, la intrare în DNA. Strutinsky a fost trimis în judecată de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Afaceristul este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 30 martie. 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

Reținut pentru că ar fi luat mită 9 milioane de euro

Primarul municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, a fost reţinut pentru 24 de ore, luni seară, de procurorii DNA. Edilul-șef al Constanței a ieşit cu cătuşele la mâini din sediul Direcției Anticorupție, după ce a fost audiat câteva ore într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Radu Mazăre îşi va petrece noaptea în arest, cel mai probabil azi, procurorii vor cere în instanță arestarea sa pentru 30 de zile.
Radu Mazăre este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, de la societăţi comerciale pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.

Într-un comunicat DNA remis redacției după reținerea lui Radu Mazăre se arată că “Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe 24 de ore a primarului Radu Mazăre, pentru luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni)”. De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauza, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, „în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub formă unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firma controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor. Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului”.

Citeşte şi UPDATE 4. Oficial DNA. Radu Mazăre, reţinut pentru 24 de ore (video)

Încătuşat de Dana Ana

 Amintim că, pe data de 8 aprilie 2014, Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Radu Mazăre, în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. Pe data de 9 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins propunerea de arestare preventivă a edilului-şef, acest fiind pus în libertate, sub control judiciar.

Citeşte şi

EXCLUSIVITATE. Control la Primăria Constanţa: Documentele referitoare la construirea Maritimo Shopping Center, căutate de procurorii DNA (documente)

EXCLUSIV
Care sunt firmele în care Strutinsky este asociat şi administrator


UPDATE 2. Radu Mazăre, la DNA Bucureşti
„Arestului Poliţiei Capitalei i se mai spune şi Beciul Domnesc“ (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii