Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța E momentul „marinarilor“! O campioană desăvârșită, dirijată de un virtuoz, Hagi. Radiografia titlului!

ro

23 May, 2023 00:00 2071 Marime text
 

 
  • Acesta este al doilea titlu de campion obținut în România de Gheorghe Hagi, ca antrenor, după cel din 2017, adus tot la Constanța.
 
Farul Constanța a devenit pe merit campioana României în sezonul 2022/2023 al Superligii, dominând categoric întrecerea. „Marinarii“ au făcut diferența pe teren cu un lot de jucători plin de talent, cu tineri de mare valoare și cu un staff tehnic curajos în deciziile luate, însă numai cine nu riscă nu câștigă.

 

„Am planificat acest moment, l-am construit împreună. Fiecare a adus ceva ce ne-a făcut mai buni. Echipa noastră are foarte mult talent și am avut noroc să semnăm jucători de mare valoare. Important e să câștigăm, să fim cei mai buni. Motto-ul meu este că m-am născut să câștig, nu să exist. Aceasta le-am zis și jucătorilor, înainte de meciul cu FCSB. Știam că întâlnim un adversar foarte bun, în formă extraordinară, știam că ne aștepta un meci extrem de dificil, dar știam și că suntem capabili să marcăm goluri multe. Cum am făcut cu Craiova acasă, am revenit pe tabelă și cu FCSB. Echipa a fost completă. Avem cele mai multe victorii, cele mai puține înfrângeri, goluri multe, joc ofensiv și mentaliate. Așa ne-am impus în campionat. E greu să construiești un vestiar de o calitate umană precum a noastră. Jucătorii sunt niște persoane incredibile, mă suportă, că nu sunt ușor de gestionat și cred că o știți cu toții. Am exigențele mele, lucrurile mele. Când intru pe teren, mă aprind. Când sunt în afară, nu mă mai vedeți, sunt liniștit. Dar când văd terenul de fotbal, când mă aflu lângă fotbal, sunt altul, mă transform, căci sunt foarte exigent. Dacă nu faci asta, nu ai cum să progresezi. Sunt nebun ca să progresez. Am învățat asta de la Cruyff, am citit. Totdeauna vreau să fiu mai bun, să citesc, să învăț și să iau de la fiecare. Totul durează o zi în sport. După fiecare meci, rup foile după care am pregătit acea partidă, o iau de la capăt. Trebuie să analizez iar. Practic, e punctul doi din formula mea de sucses. Să fii motivat și ambițios. Acesta sunt eu. Să încerc să fac lucruri mari, să încerc să-i fac pe jucători să se simtă mari. Cred că asta e calitatea mea numărul 1, îi fac pe jucători să exceleze. Cum am făcut și cu Mateus. Tot așa, Morar nici nu era pentru acest meci, dar el m-a făcut campion și în 2017, când a bătut Steaua de două ori, a dat goluri. După meci, i-am spus de aia te-am băgat. L-am rugat să joace, a spus că nu e 100%, dar o face. Și l-am băgat, iar el a făcut un meci foarte bun, ca decar“, a declarat Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului.
 
Citește și:

Farul Constanța, campioana României
Hagi - „Duminica cea mai frumoasă din viața mea. Am avut un an complet“

 
Acesta e la al doilea titlu de campion în România, ca antrenor, după cel din 2017, adus tot la Constanța. O comparație între cele două trofee? „Orice titlu, cupă, performanță mare are frumusețea ei. Nu poți compara. Atunci a fost ceva, acum e fabulos, întrucât toată Constanța și toadă Dobrogea sunt fericite. Avem conducere bună, jucători foarte buni și încercăm să ne facem datoria, cât putem noi. Ca să-ți îndeplinești visul, trebuie să ai jucători și să știi să-i antrenezi. La asta cred că ne pricepem bine“, a menționat Hagi.
 
„Ne-am apărat foarte slab în primele 20 de minute“
 
Condusă cu 2-0 de FCSB după 16 minute, în meciul pentru titlu, Farul a revenit și s-a impus finalmente cu 3-2. La pauză a fost 2-1 pentru FCSB. „Nu le-am spus nimic special băieților după primele 45 de minute, ci să continuăm, să construim din spate, să circule mingea, să atacăm bine pe margini. Echipa a jucat bine ofensiv, dar ne-am apărat foarte slab în primele 20 de minute. După aceea, lucrurile s-au mai reglat“, a dezvăluit Gică Hagi.
 
Citește și:

Constanța a răsunat de fericirea suporterilor Farului, după ce „marinarii“ au devenit campionii României (GALERIE FOTO + VIDEO)
 
În același meci cu FCSB, Farul nu l-a avut la dispozișie pe golgeterul echipei, Denis Alibec, cel care a primit un cartonaș roșu la Craiova, care i-a adus suspendarea pentru ultimele două meciuri din campionat. „Marinarii“ s-au mobilizat însă și au jucat și pentru atacantul de 32 de anbi. „Denis a participat toată săptămâna la programul echipei, e un băiat senzațional, datorită lui am ajuns să jucăm cu titlul pe masă la ultimul meci acasă. Fiecare am greșit, cine nu intră pe teren nu greșește, și eu am greșit, și el, dar el ne-a adus aici. A fost cu noi, ne-a inspirat, a stat cu noi, în vestiar“, a precizat Gică Hagi.
 
Campionul e cel care marchează mult
 
Adept al jocului ofensiv, managerul tehnic al Farului menționează că numai având o astfel de abordare a jocului poți deveni campion. „Toată Constanța trebuie să se bucure de această performanță. Mie îmi place să atac, să comand, să am posesie și apoi să mă apăr. Când n-am făcut-o bine 30 de minute, am luat goluri. Apoi, am făcut-o bine și am câștigat meciul. În fotbal, trebuie să faci ambele faze. Dar eu nu plec de la principiul de la a mă apăra, pentru că așa e 0-0 și nu câștig niciodată, nu ies campion. Eu trebuie să atac și să marchez mult, 3-2, 4-3, 5-3, 6-4, nu contează. Campionul e ăla care marchează mult“, a precizat Hagi.
 
Citește și:

Fotoreportaj
Fericire, cu F de la Farul. Constanța, campioana României! O seară magică pe litoral

 
Hagi a dezvăluit și un alt aspect din organizarea Farului, prin care i-a responsabilizat suplimentar pe jucători. „Să nu uitați că suntem campioana României, prima, ever, din toate timpurile, care nu face cantonament, nu stă în cantonament! Noi venim în ziua meciului, la prânz. Toți dorm acasă. Nu mai facem cantonament. De când am procedat așa, am câștigat toate meciurile. Ilie, am făcut-o tot ca mine! Lui Dumitrescu îi spun. Trebuia s-o fac și pe asta. Pentru că jucătorul trebuie să fie responsabil. M-au enervat înaintea meciului cu Craiova și de atunci am zis, gata, nu mai stăm în cantonament. Fiecare trebuie să devină responsabil. Du-te acasă, dormi acasă, cu cine vrei, mai bine să dormi cu copilulu, cu prietena sau cu cine vrei tu ori singur, decât să stai în hotel. Ce să faci în hotel? Venim în ziua meciului, facem programul împreună și uite că am devenit campioni. Iar acum pot să o zic cu tărie. Sunt fericit. Am făcut iar o mișcare curajoasă, să nu zic riscantă, și le mulțumesc jucătorilor că au înțeles să fie responsabili. Așa că se poate. Nu doar cei de afară trebuie să vină direct la meci. Cum a fost cu Petrescu, la meciul lui Galatasaray cu Chelsea. Noi am stat trei zile în cantonament, iar când am ajuns la meci, el era acasă. «Ce faci, mă, tu nu stai în cantonament? Nu». Ne-a bătut 1-0 și ne-a dat și gol. Și atunci am zis noi de ce să nu facem așa? NU, responsabilizează jucătorul. Cred că aici am câștigat un punct important cu echipa, i-am responsabilizat“, a detaliat Gheorghe Hagi.
 
„Trebuie să facem față și în Europa“
 
Câștigând titlul de campioană a României, Farul va juca în Europa în preliminariile Ligii Campionilor. „Pentru participarea europeană, trebuie să întărim lotul, astfel încât să fim mult mai buni. Acum două luni, când m-au supărat, înainte de play-off, le-am spus că voi face echipă mai bună ca în acest an. Așa i-am spus și lui Larie anul trecut, când am mai călcat strâmb în play-off: că voi curăța vestiarul și voi face unul foarte bun, care să se bată pentru campionat. Cred că acesta e atuul meu, nu deschid gura de pomană. Când spun niște lucruri, încerc să le împlinesc. Mă conectez. Trebuie să facem față și în Europa. Trebuie să găsim resurse financiare, metode și jucători foarte buni, cu experiență europeană, care să ne ajute să fim mai buni. Avem și academia, echipa sub 16 ani a câștigat titlul de campioană, cu Stoian și Doicaru care au marcat. Pe ei la anul îi veți vedea la prima echipă. Vor rămâne tot anul cu noi, pentru că ceilalți care sunt tot tineri și buni, de 2005, vor pleca, cred eu“, a mai spus Hagi.
 
Citește și:

„Bravo, Farul Constanța!“. Cântărețul Ionuț Galani, alături de „marinari“ la petrecerea de titlu (GALERIE FOTO)
 
Succesul Farului din acest sezon e strâns legat și de evoluțiile tinerilor săi jucători, cei mai buni din campionat. „Asta înseamnă să investești în tineri, să nu uitați acest lucru, totul se întoarce, dacă te comporți bine. Farul s-a comportat bine cu mine. Și s-a întors. Copilul crește mare, se maturizează și se întoarce acasă. De aceea cred că avem un club foarte bun în momentul de față. Avem fabrică, noi construim jucători. Avem mulți pe piață. Când alții dormeau, noi am lucrat. Avem cu ce să venim. În vară, am adus Louis Munteanu, Alibec și Băluță, printre alții. Am făcut o echipă competitivă, v-am spus că am cei mai buni mijlocași. Și să vă uitați la cifrele pe care le avem, cât aleargă Farul, față de celelalte echipe, între 115 și 120 kilometri. Luați meciurile din play-off șli vedeți. Cât de bine e antrenată Farul. De aceea am fost cei mai buni“, a punctat Gheorghe Hagi.  
                       
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Farul Constanța
Hagi și Stere Halep au ridicat cupa campionilor pe ritmurile melodiei „We Are The Champions“ (GALERIE FOTO + VIDEO)


Gigi Sima și Hrista Lupci cântă
„La noi la Constanța, bucurie mare, Faru-i campioană, echipa cea mai tare!“. Melodie închinată „marinarilor“


Farul Constanța, campioana României 2022/2023. Festival pe litoral! (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii