Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expertize văzute prin Codul de procedură penală Cum a intrat dosarul retrocedărilor din Constanţa în prelungiri

ro

13 May, 2013 00:00 2524 Marime text
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la primarul Radu Mazăre cu privire la acest dosar, în acest sens trimiţându-i şi un mesaj pe telefonul mobil, însă edilul nu a răspuns

Dosarul cunoscut generic „Retrocedările din Constanţa”, cauză instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, este judecat, alături de mai multe persoane, pentru presupuse fapte de corupţie, a fost amânat pentru data de 4 iunie. Decizia a fost luată pe 7 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, instanţă ce judecă această cauză, când Completul de judecată 17 F Continuitate al CAB a hotărât ca la termenul de luna viitoare să se ia la cunoştinţă listele conţinând numele experţilor tehnici imobiliari, topo şi geotehnici (geodezici). Altfel spus, magistraţii din capitală au hotărât demararea procedurilor specifice în vederea efectuării a trei expertize solicitate de către o parte dintre inculpaţii din această cauză. Edilul municipiului Constanţa poate privi decizia Curţii de Apel din capitală ca pe o surpriză plăcută, aşteptată de mult timp. Cu toate acestea, să vedem şi ce „spune” Codul de procedură penală referitor la expertize efectuate în cursul judecăţii. Deşi am încercat să obţinem, printr-un SMS, câteva date în plus de la primar referitoare la experţii desemnaţi de către magistraţi şi la eventualii specialişti care ar putea fi angajaţi de inculpaţi, Radu Mazăre nu a răspuns. În cazul în care acesta îşi va exprima opinia, aceasta va fi publicată într-o ediţie viitoare.

Codul de procedură penală arată că atunci „când pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări ale cauzei, în vederea aflării adevărului, sunt necesare cunoştinţele unui expert, organul de urmărire penală ori instanţa de judecată dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei expertize“. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, dacă există experţi oficiali în specialitatea pentru care s-a solicitat efectuarea expertizei, atunci instanţa îi desemnează pe cei în cauză să realizeze evaluarea solicitată. Pe de altă parte, este de menţionat că în procesul retrocedărilor s-a aprobat efectuarea a trei expertize, respectiv una imobiliară, una topografică, iar o a treia geotehnică. În aceste condiţii, instanţa trebuie să ia cunoştinţă de lista cu experţii tehnici autorizaţi în fiecare dintre aceste domenii, iar în cazul în care sunt mai mulţi experţii judiciari care ar putea efectua respectivele evaluări, se va trage la sorţi numele expertului, în sala de judecată. Mai exact, în funcţie de numărul experţilor disponibili, uneia dintre persoanele prezente în sala de judecată i se cere de către preşedintele completului să aleagă un număr, iar expertul desemnat de instanţă va fi cel al cărui nume corespunde numărului ales.

Obiecţiuni şi completări

Procedura penală prevede, de asemenea, că părţile implicate în proces îşi pot angaja, fiecare, câte un expert aparte, adică o altă persoană calificată în domeniu, care să efectueze o evaluare în paralel, ale cărei concluzii vor fi aduse la cunoştinţa instanţei, ele putând diferi de cele ale expertului desemnat de judecători. „Fiecare dintre părţi are dreptul să ceară ca un expert recomandat de ea să participe la efectuarea expertizei“, se arată în textul de lege. În plus, legea dă dreptul tuturor părţilor interesate în proces să formuleze şi obiecţiuni la expertiză, în cazul în care nu sunt de acord cu procedura sau cu alte aspecte, sau să ceară o completare a evaluării, care poate fi sau nu admisă de instanţă. Mai trebuie precizat că „organul de urmărire penală sau instanţa de judecată, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părţile, precum şi expertul, dacă acesta a fost desemnat de organul de urmărire penală sau de instanţă“. Mai departe, „la termenul fixat se aduce la cunoştinţă părţilor şi expertului obiectul expertizei şi întrebările la care expertul trebuie să răspundă şi li se pune în vedere că au dreptul să facă observaţii cu privire la aceste întrebări şi că pot cere modificarea sau completarea lor“. La final, „după examinarea obiecţiilor şi cererilor făcute de părţi şi expert, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată pune în vedere expertului termenul în care urmează a fi efectuată expertiza, încunoştinţându-l totodată dacă la efectuarea acesteia urmează să participe părţile“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii