Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eliberare din funcţie cu bis. Primarul nu se lasă Palaz - „Tusac pleacă acasă! Nu mai e primar!" Tusac - „Nu plec din Primărie!"

ro

15 Nov, 2011 01:00 3629 Marime text
deschideremon.jpgPrefectul Claudiu-Iorga Palaz a semnat ieri ordinul nr. 773/14.11.2011 prin care primarul Mangaliei, Claudiu-Mihai Tusac, a fost eliberat din funcţie. În replică, Tusac nu se lasă şi spune că îşi va desfăşura în continuare activitatea

„Prerogativele vor fi luate de către viceprimarul Constantin Filimon. Eliberarea s-a făcut în urma raportului Agenţiei Naţionale de Integritate. De mâine (n.r. astăzi), Tusac pleacă acasă!", spunea ieri Palaz.

La câteva zile după ce prefectul anunţa că imediat după ce va primi raportul de la ANI nu va ezita să semneze ordinul de eliberare din funcţie a edilului Mangaliei, acest lucru s-a şi întâmplat. Ieri, Palaz a anunţat că de astăzi Tusac nu mai are ce să caute în Primărie. „Tusac nu este suspendat. Este eliberat", a adăugat acesta, menţionând că nu este real aspectul scos la înaintare de Tusac, referitor la faptul că mai întâi trebuie să existe o sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei referitoare la constatarea incompatibilităţii. Acesta precizează că articolul de lege prin care se făcea menţiunea referitoare la decizia instanţei, conţinut în vechea lege ANI, 144/2007, a fost abrogat. „În noua formă a Legii 176, articolul este scos şi îi dă posibilitatea prefectului, confort art. 25 al. 3 să elibereze din funcţie", a mai adăugat prefectul. După ce va fi primit ordinul la Primărie, Tusac are posibilitatea de a-l ataca.

În urma evaluărilor ANI demarate pe 17 noiembrie 2010, s-au constatat următoarele: Tusac s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03.11.2008 - 24.06.2009, respectiv în perioada 26.07.2008 - 24.06.2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Mangalia (judeţul Constanţa), cât şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Acţionarilor unei societăţi şi a SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Săptămâna trecută, Tusac spunea că, în opinia sa, până la semnarea ordinului de eliberare din funcţie sunt mai multe etape. „Paşii sunt aşa: ANI mă anunţă pe mine că sunt într-o stare de incompatibilitate, am 15 zile în care pot face o contestaţie, după care mă judec şi, dacă pierd în instanţă definitiv şi irevocabil, abia atunci poate să mă demită prefectul", spunea edilul din Mangalia.

Tusac nu se lasă

Contactat telefonic, Tusac ne-a spus că îi va face plângere penală prefectului Palaz pentru ordinul dat şi îi va cere daune morale în valoare de 10 milioane de euro pentru ponegrirea imaginii sale. „Acest raport al ANI nu este raportul final, este doar cel preliminar. Acesta nu trebuia să ajungă la prefect, trebuia să ajungă doar la mine, iar eu aveam posibilitatea să-l atac în 15 zile la Curtea de Apel Constanţa şi mai apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. O să atac ordinul şi îi voi face plângere penală".

În replică, prefectul spune că nu există două rapoarte, unul preliminar şi un al doilea final, ci există unul singur: cel pe baza căruia s-a făcut eliberarea din funcţie a lui Tusac.

În ceea ce priveşte activitatea sa, Tusac spune că se va prezenta în continuare la muncă şi nu va ţine seama de decizia prefectului. „Nu plec de la Primărie!", continuă primarul. De altfel, decizia sa ar fi venit în urma unei consultări pe care a avut-o cu viceprimarul şi cu o parte dintre colegii săi consilieri.

Am încercat să luăm legătura şi cu viceprimarul Constantin Filimon, însă acesta nu a răspuns la telefon. Precizăm că Filimon este membru al Forţei Democrate. Existau însă zvonuri legate de faptul că acesta ar fi membru PSD, ba chiar că ar fi fost pentru o perioadă de cinci luni în partidului lui Dan Diaconescu. Preşedintele Forţei Democrate, Constantin Frăţilă, susţine însă că Filimon este în continuare membru al FD. „Dacă într-adevăr se pune în aplicare acest ordin, Forţa Democrată va avea primul primar interimar din judeţ", a precizat Frăţilă.

De două ori uşuit

Tusac-primariaMangalia.jpgLa finele lui 2009, primarul Tusac a mai fost eliberat din funcţie pentru o scurtă perioadă, tot pe motiv de incompatibilitate, fiind repus în funcţie în ianuarie 2010. „Motivul real pentru care mi-a fost anulat celălalt ordin a fost acela că nu a fost sesizată ANI, nu gogoşile pe care ni le vindea Cristinel Dragomir. Nu că nu a fost incompatibil. Instanţa a spus că nu există raportul de la ANI, aşadar se respinge acţiunea. Dragomir şi Tusac mint că mi s-a respins acţiunea. A fost lipsă de procedură. Acum, pentru că am acest raport de la ANI, pot să-l eliberez din funcţie şi nu trebuie să aştept o decizie definitivă şi irevocabilă", a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Comentând demiterea lui Claudiu Tusac, deputatul Zanfir Iorguş a precizat că este regretabil că s-a ajuns aici. „Dacă Tusac avea un dialog cu consilierii locali, cred că nu se ajungea aici. Toţi au de suferit: şi Claudiu Tusac şi consilierii care s-au certat timp de patru ani. Au pierdut şi cetăţenii Mangaliei. Este regretabil. Sper că până la urmă vor învăţa cu toţii din aceste greşeli, iar Mangalia va ajunge un municipiu liniştit", a declarat Zanfir Iorguş. Consilierul local PDL Paul Foleanu transmite colegilor din Consiliul Local să fie uniţi şi spune că este momentul în care consilierii locali pot vota micşorarea preţului gigacaloriei la valoarea de iarna trecută, „acum, că nu mai sunt împinşi de la spate de Tusac".

La rândul său, liderul organizaţiei judeţene a PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, spune cu regret că este păcat că nu au ei, peneliştii, viceprimar. Este de notorietate faptul că în urmă cu câteva luni fostul viceprimar liberal Sorin Andrei şi-a dat demisia din funcţia pe care o deţinea pe motivul lipsei colaborării cu administraţia Tusac şi pentru refuzul validării unui consilier liberal. „Dacă este vorba despre situaţia de la ANI, totul se va lămuri repede", a precizat Dragomir.

Afacere de (fost) primar

Claudiu-Mihai Tusac are o avere considerabilă pentru un ales local. Însă, dacă ţinem cont de trecutul său afaceristic şi de cetăţenia belgiană, nimic nu ar trebui să ne mire. În declaraţia de avere completată pe 15 iunie a.c., edilul de Mangalia spunea că deţine un spaţiu comercial în Olimp, de 671,45 mp, achiziţionat în 2002, un apartament în Bruxelles (1992, 110 mp) şi un altul în Galaţi (2000, 44,5 mp). Avuţiile băneşti şi le ţine în conturi: 1.730 euro la Bancpost, 32.650 euro la KBC Bank Belgia şi 2.900,85 lei la BCR. La capitolul venituri a notat 36.636 lei - indemnizaţia de primar şi 42.300 lei (Thalassa House) şi 12.000 lei (MTC Imobiliar Construct), câştigaţi din business-uri de soţia sa, Monica Grosu. Copiii au „înflorit" bugetul familiei cu 1.008 lei, alocaţiile. Dar asta nu este tot. Averea familiei a fost mărită de Monica, în calitate de fost agent Omniasig (3.078,21 lei) şi de Claudiu-Mihai Tusac, care şi-a închiriat apartamentul din Belgia cu 15.600 de euro pe an şi a închiriat bufetul Bicaz cu 10.000 lei. În declaraţia de interese, social-democratul a notat că este asociat la SC Stupina SRL, membru fondator al Fundaţiei Pro Litoral (până pe 1 iulie 2010 - 12.000 lei), membru asociat al FC Callatis Mangalia, secretar al Asociaţiei Euroregiunea Marea Neagră, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei de Turism Sudul Litoralului Mangalia (până pe 25 februarie 2011) şi preşedinte al organizaţiei PSD Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vrem caldura la pret corect 15 Nov, 2011 09:47 vrem caldura cu acelas pret ca la NAVODARI 150 gk
  • locuitorii din Mangalia vor caldura la un pret rezonabil si corect 15 Nov, 2011 09:40 la mangalia s-a instalat polul nord cu toate ca suntemin in sud,cu calorifere pe post de frigider si cu centrale termice marca MCT pe post de fabrica de gheata, ca vine canicula la vara si trbuie pt sprit.