Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debut de aur la senioare. Camelia Voinea către fiica și eleva ei, Sabrina „Du-te și arată-le gimnastica pe care o știi, arată-le cine ești!“

ro

08 Mar, 2023 00:00 6367 Marime text

 
  • În vârstă de 15 ani, gimnasta constănțeană este campioană europeană de junioare, titlu cucerit anul trecut, la Munchen.
 
Gimnasta constănțeană Sabrina Maneca Voinea și-a început cum nu se poate mai bine senioratul, cucerind două medalii de aur la Cupa Mondială de la Doha, întrecere la care a fost sportiva revelație!
 
La prima participare într-un concurs de senioare, debutantă în cupele mondiale, Sabrina, care are numai 15 ani și e legitimată la CSM Constanța (fiind formată la CS Farul Constanța), a obținut aurul la bârnă și la sol, dar a fost finalistă și la sărituri, aparat la care s-a clasat pe locul cinci. Dezinvoltura cu care a evoluat și bucuria pe care a etalat-o în exercițiile sale au impresionat. Campioană europeană de junioare la sărituri, în 2022, la Munchen, Sabrina este antrenată de mama sa, Camelia Voinea (campioană mondială și europeană, vicecampionă olimpică la gimnastică), și de Cristian Moldovan.
 
„Nu contează cu cine te lupți și câte titluri au“
 
„Sabrina a concurat foarte bine la Cupa Mondială. Mă bucur că tăria de caracter pe care o are de mică i-au adus un debut de succes și la senioare. În concurs, nu a avut rețineri în a evolua alături de gimnaste experimentate și galonate la senioare. I-am spus: «Du-te și arată-le gimnastica pe care o știi, arată-le cine ești! Nu contează cu cine te lupți și câte titluri au», iar Sabrina a evoluat fără emoții. Ne batem de la egal la egal și la Europene, și la Mondiale“, a declarat Camelia Voinea. Aceasta este maestru emerit al sportului și antrenor emerit, iar în anul 2000 i-a fost conferită Medalia națională „Pentru Merit“, clasa a IlI-a.
 
Inimi pline de mândrie, curaj și onoare
 
„Să zbori mereu către înalta glorie a sportului românesc, Sabrina mea! Succes la Doha și în viață!“, i s-a adresat antrenoarea fiicei sale, înainte de concursul din Qatar, pe care l-a prefațat cu un mesaj emoționant: „Sabrina își va face debutul la senioare în arena marilor competiții la Cupa Mondială de la Doha. Este un drum lung și orice început are emoția primului pas, dar plecăm înarmate cu încredere, pregătite și în inimi purtăm cu noi mândria, curajul și onoarea de a reprezenta gimnastica românească asa cum am făcut-o eu pe timpul ei de glorie. Ne bazăm pe ceea ce am pregătit și intrăm în luptă de la egal la egal cu elita gimnasticii mondiale. Hai România!“.
    
A uimit asistența cu acrobatica sa
 
Prima finală a Sabrinei la Doha și la senioare a fost la sărituri. Constănțeanca a primit 13.733 pentru prima săritură (al doilea punctaj ca valoare din finală) și 11.200 pentru cea de-a doua, clasându-se pe locul cinci, cu o medie generală de 12.466. Prima medalie de aur a venit la bârnă, la care a fost notată cu 13.766, cel mai mare punctaj al finalei. Ulterior, Sabrina a luat aur și la sol, grație unei evoluții spectaculoase: cea mai mare dificultate (5.7), al doilea punctaj la execuţie (7.900) şi un total de 13.600, cu care s-a impus detașat. „Dificultatea și determinarea au fost de partea Sabrinei, care a uimit asistența cu acrobatica sa“, a fost mesajul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. „La 15 ani, gimnasta Sabrina Voinea Maneca, campioană europeană de junioare, a debutat strălucit la senioare“, s-a arătat și pe pagina de Facebook a Ministerului Sportului.    
 
„Simțeam că mi se înmoaie picioarele de fericire“
 
„Muncă foarte multă, dar rezultate foarte frumoase. Cum am demonstrat la Europene, așa am făcut-o și aici și voi demonstra mereu. Voi încerca să câștig cât mai multe concursuri, să adun puncte pentru Jocurile Olimpice. Vreau din tot sufletul să particip la competiția din 2024, de la Paris, și să mă întorc cu medalii de aur, la sol, la bârnă, dar și la sărituri. Voi lucra pe a doua săritură și o voi întoarce și pe prima mai mult. Doamne ajută! Nu am avut frică, deoarece aceasta te doboară. Chiar m-am simțit foarte liberă, întrucât eu știam aceste elemente de seniorat de mai mult timp. Am vrut să le bag în concurs, pentru că până acum la juniorat nu-mi dădeau valoarea respectivă la ele. Am avut emoții mai mult pe podium decât pe aparate, simțeam că mi se înmoaie picioarele de fericire“, a spus și Sabrina Maneca Voinea, la Antena 3. Tânăra gimnastă face parte din programul „Ţară, ţară vrem campioane!“, coordonat de Mariana Bitang şi de Octavian Belu şi finanţat de OMV Petrom.
 
Mondialele, competiţie de calificare pentru Jocurile Olimpice
 
După ce a revenit în țară de la Cupa Mondială din Qatar, Sabrina a mers la Deva, iar zilele acestea va reveni la București. Campionatul European se va desfășura în luna aprilie. 
 
„Această perioadă din an, a Cupelor Mondiale - 2023 FIG World Cup Series - este una cu o miză foarte importantă pentru gimnaștii români. Sute de participanți din zeci de țări se întrec în aceste competiții, atât pentru premii și medalii, cât mai ales pentru punctele acordate în funcţie de locul ocupat în clasament. La finalul celor 4 etape din 2023 FIG World Cup Series, primii 8 gimnaşti de la fiecare aparat se califică la Campionatele Mondiale de la Antwerp (30 septembrie - 8 octombrie), competiţie de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Seria etapelor de Cupă Mondială a fost deschisă de întrecerea de la Cottbus, iar pentru România debutul a fost reprezentat de Cupa Mondială de la Doha, unde au concurat 195 de sportivi din 41 de ţări. Urmează și Campionatele Europene, în luna aprilie, deci să le ținem pumnii! Hai, România“, este mesajul Ministerului Sportului.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Camelia Voinea)
 
Citește și:
 
UPDATE. CSM Constanța
Gimnasta Sabrina Maneca Voinea, primele medalii la senioare. Și ce medalii, două de aur la Cupa Mondială! Revelația întrecerii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii