Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Dă-i zece la sută, comandante!" Pilat ştie că "nimic nu faci fără să vorbeşti cu primarul" (exclusivitate înregistrarea convorbirii)

ro

01 Nov, 2010 00:00 4889 Marime text

deschidere.jpg"Vezi poate nea Burcin vrea să cumpere, vorbeşte cu el, dar mai întâi de toate, du-te, măi, la primar şi vorbeşte cu primarul, că nimic nu faci fără să vorbeşti, indiferent că vrei să faci un cuptor şi să ieşi în stradă pentru mici, îţi trebuie autorizaţie"

"Dacă mă luam după domnu` Radu, eu acum îmi vedeam de treabă", astfel par să se facă afacerile în Constanţa. Cel puţin, asta reiese din convorbirea pe care afaceristul Dumitru Burcin spune că a avut-o cu Ionel Pilat, unul dintre directorii din Primăria Constanţa, pe care l-a acuzat de fapte de corupţie.
ZIUA de Constanţa vă prezintă, în exclusivitate, înregistrarea convorbirii respective, precum şi transcriptul conversaţiei (ambele putând fi descărcate de pe site-ul www.ziuaconstanta.ro).

Spre sfârşitul conversaţiei, Ionel Pilat îi explică lui Burcin cum stau lucrurile: "M-am dus să-i explic: «Domnu Radu», zic.. «-Ia cheamă-l încoace! Băi, cât are dreptul?» «-Zece la sută» «-Dă-i zece la sută, comandante»".burcin_-_constantin_babus_marius_tarcatu_ion_pilat.jpg

Foarte interesant, pe parcursul desfăşurării discuţiei, se fac referiri explicite la primarul oraşului, "domnu` Radu", fără de care pare să nu se facă nimic în oraş. Sau, cel puţin, aşa reiese din discuţia pe care Dumitru Burcin spune că a avut-o cu Ionel Pilat. Nume grele au fost vehiculate de-a lungul timpului în procesul de corupţie în care Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu, directori ai administraţiei publice locale Constanţa, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. Pentru prima dată în cei patru ani de când dosarul este pe rolul instanţelor, la termenul de săptămâna trecută, a fost pomenit numele primarului Radu Mazăre. Concret, Cornel Popescu, avocatul afaceristului Dumitru Burcin, care îi acuză de şpagă pe directorii din Primăria Constanţa, a solicitat admiterea ca probă în proces a unei înregistrări dintre Burcin şi Pilat, din care ar reieşi că acesta din urmă l-ar şantaja pe Burcin să-i cedeze un spaţiu alimentar. Motivul pentru care Burcin a venit cu înregistrarea abia după cinci ani de la convorbirea respectivă ar fi, spune avocatul, promisiunea făcută de afacerist primarului Constanţei că numele nu îi va fi legat de acest dosar de corupţie, în contextul în care Ionel Pilat ar face referire la edil pentru a-şi susţine cauza. Curtea de Apel Constanţa a respins proba, argumentând că, dat fiind că a fost înregistrată cu un reportofon, nu se poate stabili cu certitudine când a avut loc convorbirea şi dacă identitatea interlocutorilor este cea reală. ZIUA de Constanţa vă prezintă, în exclusivitate, înregistrarea convorbirii dintre Burcin şi Pilat, convorbire care, spune Burcin, a avut loc în anul 2005. Redăm în continuare pasaje din discuţia purtată de cei doi interlocutori, varianta integrală putând fi citită şi ascultată în ediţia online a cotidianului nostru:

" (...) Ionel Pilat: Şi acum ce vreţi să fac? Să intru în propriul spaţiu şi să mai facem un zid suplimentar că... Păi, da` eu nu pot să fac..

Burcin: Da, vreo 25 cm.

Pilat: Nu pot să fac aşa ceva. Dacă mă luam după domnul Radu, io acuma îmi vedeam de treabă.

Burcin: Aşa e.



Pilat: Unde să mă mai duc? Că şi aşa am fost destul de înţelegător...

Burcin: Păi, bun, şi atunci ce să fac? Să demolez asta, clădirea? Acum vă întreb pe dvs, ce să fac?"

[...]

"Pilat: Deci, dvs. ... de când m-am implicat eu la negocierea asta, eu n-am ştiut, vă dau cuvântul meu de onoare, mi-a spus un om de acolo, «vezi poate nea Burcin vrea să cumpere, vorbeşte cu el, dar mai întâi de toate, du-te, măi, la primar şi vorbeşte cu primarul, că nimic nu faci fără să vorbeşti, indiferent că vrei să faci un cuptor şi să ieşi în stradă pentru mici, îţi trebuie autorizaţie». Şi am fost tipul de om care nu mă duc... mă duc o dată, de două ori pe an. Niciodată n-a zis nimic. Şi m-am dus şi i-am explicat: «Domnu Radu», zic.. «Ia cheamă-l încoace! Băi, cât are dreptul?» «Zece la sută» «Dă-i zece la sută, comandante». M-am întâlnit cu patronul să vorbesc, Moga a zis «du-te, măi, la nea Burcin» şi atunci ne-am întâlnit... (neinteligibil)

Burcin: Da, dar e munca de-o viaţă. V-am explicat, n-am altceva... Şi aşa pe mine m-a tâmpit treaba asta, dar am zis asta este ... fiecare cu..."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • satul de voi 09 Nov, 2010 22:03 mai nea pilat spune adevarul.. cum te-au facut,, te-au aranjat cu fata lor.. aia care este omu de casa ha ha ha...!!!! e mare burcin asta. v-a prajit pe toti..