Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum acţiona falsul om al legii „Procurorul DIICOT“ Ion Popescu a încercat să înşele mai mulţi primari din Constanţa şi Tulcea

ro

14 Oct, 2014 00:00 5195 Marime text


Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), recent, câţiva primari din judeţele Constanţa şi Tulcea au fost contactaţi telefonic de o persoană care şi-a arogat calitatea de procuror DIICOT şi a solicitat prin telefon date despre toate societăţile comerciale ce deţin terminale PayPoint din raza primăriilor respective. În baza acestor informaţii obţinute, falsul procuror DIICOT a contactat administratorii societăţilor comerciale de la care a solicitat şi, în unele cazuri, a obţinut informaţii despre angajaţi, precum şi coduri de reîncărcare a cartelelor de telefonie mobilă, precizează adevăraţii procurori DIICOT, printr-un comunicat de presă remis ieri.

Dorinela Irimia - „Îi aşteptam a doua zi să vină să ridice documentul“

Primarii mai multor localităţi din Constanţa şi Tulcea au fost păcăliţi de un fals procuror să ofere informaţii despre diferite firme. Dorinela Irimia, primarul localităţii Saraiu, a explicat pentru ZIUA  de Constanţa cum s-a întâmplat totul: „Pe 8 octombrie, în jurul orei 15.40, pe numărul de telefon fix al Primăriei a sunat o persoană care s-a dat drept procurorul Ionuţ Popescu, de la DIICOT Constanţa. Acesta a solicitat să facem o adresă, pe care avea să o ridice personal a două zi de la sediul instituţiei, în care să precizăm câte societăţi comerciale de pe raza comunei deţin dispozitive de plată şi reîncărcare a cartelelor telefonice tip PayPoint. A întrebat şi de numărul meu de telefon, doamna secretar i l-a dat şi am fost şi eu sunată. Mi s-a explicat că au nevoie de datele firmelor, numele administratorilor, adresa, codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului (n.r. CUI şi Ro) şi de datele din registrul agricol. Ştiind că au fost probleme, cu câteva zile înainte, legate de APIA, m-am conformat şi am scos din documente datele celor două societăţi care activează pe raza comunei. Am făcut adresa şi chiar aşteptam să vină a doua zi să ridice documentul, dar nu au mai apărut. Atunci am sunat la DIICOT Constanţa şi mi-au zis că nu există un procuror la Constanţa cu un astfel de nume. Atunci, de la Constanţa, mi-au spus să mă adresez Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova.“
Procurorii DIICOT susţin, totodată, că administratorii au fost îndrumaţi de falsul procuror să se prezinte la DIICOT cu toate datele şi documentele solicitate telefonic. Prin intermediul terminalelor de tip PayPoint. pot fi încasaţi banii de la facturi, rate, pot fi reîncărcate electronic cartele telefonice şi pot fi operate transferuri de bani. Procurorii DIICOT precizează că astfel cei de bună credinţă pot deveni victime ale persoanelor care, dându-se drept procurori DIICOT, încearcă să obţină informaţii susceptibile a fi folosite pentru fraudarea societăţilor comerciale respective.

Vasile Delicoti - „Mi s-a părut suspect că a insistat să îi dăm datele“

Şi primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a confirmat că a fost sunat zilele trecute de un aşa-zis procuror DIICOT Constanţa, care i-a solicitat aceleaşi informaţii despre societăţile comerciale care deţin astfel de terminale de plată. „Un anume Ionel Popescu, Ionuţ Popescu, care s-a recomandat drept procuror la DIICOT Constanţa, mi-a cerut date despre punctele unde se găsesc terminale PayPoint. Mi s-a părut suspect că a insistat să îi dăm datele. Atunci, am rugat pe cineva să sune la DIICOT Constanţa şi a aflat că nu există nimeni cu acest nume“, a declarat primarul Vasile Delicoti.
Şi la Primăria Horia, dar şi la Primăria Mereni au existat aceste tentative.

Primarul comunei Jurilovca - „A început să o dea în bâlbâială şi a devenit suspect“

„Am primit azi (n.r. ieri), în jurul orei 9.30, un telefon la Primărie, de la un anume procuror Popescu, de la DIICOT, care mi-a solicitat datele de identificare ale societăţilor comerciale, în special magazine alimentare, unde se găsesc terminale PayPoint prin care se încarcă cartelele de telefonie mobilă. Am rugat secretara să îi ceară să trimită pe fax sau pe email, de pe o adresă instituţională, oficială a DIICOT ceea ce solicită. Atunci s-a precipitat, a început să o dea în bâlbâială şi a devenit suspect. Am anunţat imediat Poliţia Tulcea şi aşa s-a descoperit că era o şarlatanie“, a declarat pentru ZIUA de Constanţa primarul comunei Jurilovca, judeţul Tulcea, Eugen Ion. Tot de la el am aflat că şi în comuna Ceamurila de Jos s-a petrecut un episod similar. „Am fost sunată în jurul orei 14.00 de către cineva care susţinea că este de la DIICOT Constanţa şi care solicita urgent, în cel mult 30 de minute, să îi punem la dispoziţie informaţiile şi să îi comunicăm care sunt societăţile comerciale din zonă ce deţin dispozitive PayPoint. Această grabă mi-a trezit suspiciuni şi am anunţat Poliţia Locală. Cei de la Poliţie mi-au spus că ştiau că este vorba despre o înşelătorie şi să nu dau astfel de informaţii. M-au sunat ulterior, pe la 16.30, şi le-am spus că am pregătit informaţiile şi să vină personal să le ia de la Primărie, că nu le pot da prin telefon, şi nu au mai revenit“, a declarat şi primarul comunei Ceamurlia de Jos, Viorica Donciu.

Vizate şi oficiile poştale

Potrivit unor surse apropiate, astfel de impostori ar fi sunat şi la unele oficii poştale din judeţ, solicitând acelaşi lucru.
DIICOT atenţionează clar că aceasta nu este o manieră de lucru proprie procurorilor şi atrage atenţia primarilor şi administratorilor societăţilor comerciale să nu ofere prin telefon informaţii de genul celor arătate, să verifice informaţiile la unităţile DIICOT din zonele teritoriale aferente şi să anunţe imediat poliţia de pe raza teritorială despre astfel de situaţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii