Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu sau fără... fumuri?! "Madamele" lui Mazăre (video)

ro

22 Feb, 2011 00:00 4947 Marime text
DESCHIDERE_Radu_Mazare_Manuela_Mitrea____.jpg"Dacă aş fi dată afară din partid pentru asta, probabil că aş intra în Guiness Book, pentru că eu am o propunere care ar scădea numărul deceselor"

După ce nu a vrut să propună o hotărâre de consiliu local care să interzică vânzarea etnobotanicelor, spunând că nu vede cum ar putea fi aplicată, primarul Radu Ştefan Mazăre nu este de acord nici cu lupta împotriva fumatului.

Imaginea de luptător cu trabucul între buze nu pare să-l părăsească pe edilul Constanţei, căruia i-a intrat în vizor o altă... "madamă". Numai că de această dată este vorba despre o colegă de partid şi de organizaţie, deputatul Manuela Mitrea, cea care a propus interzicerea fumatului în spaţii publice. Iar Mazăre s-a făcut foc şi pară, pentru că organizaţia nu ar fi fost consultată şi pentru că, dacă s-ar vota această propunere, economia şi turismul ar fi afectate, iar fumătorii discriminaţi. Evident, în pledoaria sa pro-fumat, Radu Ştefan Mazăre nu a omis nici câteva considerente despre modul în care ar trebui să fie făcut turism pe litoral. Simplu: "Fără restricţii". "Ştiu că problemele sunt cu totul altele. Vreau să vorbesc despre o problemă minoră, care, după părerea noastră, funcţiona foarte bine în România. Din păcate, iniţiativa doamnei deputat Manuela Mitrea de interzicere totală a fumatului în spaţii publice a fost făcută fără consultarea noastră, nu suntem de acord cu ea, este o iniţiativă particulară a doamnei deputat. Îmi pare rău, sincer să fiu, că a făcut acest lucru, din mai multe motive. Deputaţii nu sunt de capul lor acolo. Eu ca preşedinte, toată filiala le-a acordat încrederea în momentul în care au fost desemnaţi să candideze, ei fac parte dintr-o echipă şi deciziile se iau în echipă, cu consultarea echipei, după care dumnealor pot să promoveze ceea ce doresc, dacă primesc acest mandat din partea organizaţiei. E normal, nu au candidat independenţi. Aşadar, repet, suntem total împotriva iniţiativei doamnei Mitrea de interzicere a fumatului în totalitate în România, din mai multe motive", a tunat şeful de organizaţie judeţeană PSD Mazăre. Nu a ezitat să enumere şi motivele pentru care nu crede că interzicerea fumatului este o idee bună.

Fără restricţii

A pornit de la considerentul economic, cu bătaie în turism, şi a ajuns la discriminare. Şi, ca o premieră, Radu Ştefan Mazăre a lăudat o lege din România. Evident, este vorba despre cea legată de fumatul în spaţii publice: "Cred că legea, aşa cum este în România, este printre cele mai bune din Europa şi din lume, în sensul că spaţiile trebuie să aibă două locuri clar definite, pentru fumători şi pentru nefumători, iar spaţiile mici pot fi declarate de fumători sau de nefumători. Nu cred că este bine să facem o discriminare la adresa fumătorilor". A ridicat în slăvi legea şi apoi a aruncat "bomba": "Doamna Mitrea s-a lăsat de fumat acum două săptămâni. Şi ea şi bărba-su". Ciudat este că Mazăre vorbeşte în acest fel despre prietenul lui, Miron Mitrea, şi despre soţia acestuia... dar poate că prietenia şi colegialitatea de partid nu mai contează atunci când vine vorba despre... interesele economiei şi ale turismului. mazare_-_Radu_Mazare.jpg
Şi a ajuns la o problemă care-l râcâie de mai mult timp: turismul mai... libertin: "Eu sunt de părere că pentru promovarea turismului în România trebuie să existe cât mai puţine restricţii. Nu suntem o ţară cu o economie care să duduie, în aşa fel încât să ne putem permite să impunem reguli şi parareguli. Din păcate, din Europa am văzut că avem această tendinţă de a lua cât mai multe reguli şi restricţii. Ori, noi, dacă vrem să aşteptăm turişti, trebuie să facem taman invers. Şi când veneau investiţii din Europa. Când veneau italieni sau spanioli şi aşa mai departe, veneau pentru că în România nu erau atâtea restricţii câte erau în ţările lor de origine. Am să vă dau un exemplu foarte clar: în Austria se fumează peste tot. Peste tot! D-asta vă spun, din proprie experienţă. Ştiţi că schiez, am schiat în Austria în multe dintre staţiunile de acolo, şi se fumează peste tot. Dacă austriecii, care sunt în mama Europei, au ajuns la concluzia că pentru turism este bine să permită fumatul în restaurante şi în baruri, nu văd de ce noi suntem mai cu moţ, care plângem după turişti".

"Este o intenţie rea!"

Nici cluburile, locurile preferate de distracţie ale edilului de Constanţa, nu au fost omise. De data aceasta, legea proslăvită anterior nu a mai fost bună. Nu e bine că discotecile se fac în spaţii închise şi, colac peste pupăză, se va mai interzice şi fumatul. Ba, mai mult, ce o să se aleagă de nunţile şi chermezele mioriticilor?! "Vara, tot ceea ce înseamnă cluburi şi discoteci nu pot fi făcute decât în spaţii închise, conform legislaţiei româneşti. Şi, pe deasupra, vine şi madam Mitrea şi nu ne mai lasă să fumăm în discoteci şi în cluburi. Ori aşa ceva este practic imposibil. Asta înseamnă că nu vom face altceva decât să creştem şpaga dată celor care ar urma să vină să controleze. Sunt curios să văd şi eu nunţile românilor şi cum vor fuma aceştia pe trotuar, în faţa sălii de nuntă, unde-s 200-300 de oameni. Punctul acesta de vedere va fi prezentat şi i l-am adus la cunoştinţă şi preşedintelui Ponta. Cred că este total neproductiv, mai ales pentru noi, în zonă turistică. Restul deputaţilor de Constanţa vor vota împotriva acestei iniţiative. O să vă spun şi o zicală, că nu pot să mă abţin. Iniţiativa asta este exemplul perfect al zicalei «Omul când nu are ce face, îşi bagă un băţ în fund». Ponta a zis că am dreptate", a mai spus Mazăre. A recunoscut că nu a discutat cu deputatul Mitrea pentru că nu ar fi găsit-o, dar a spus că există posibilitatea să fie sancţionată, chestiune ce va fi discutată la partid. Concluzia lui Radu Ştefan Mazăre: "Este o intenţie rea! Jumătate din populaţia României fumează".mazare_-_Manuela_Mitrea__2_.jpg

"Nu mai fumez de doi ani şi jumătate"

În replică, deputatul PSD de Constanţa Manuela Mitrea şi-a arătat mâhnirea faţă de limbajul primarului-şef pe linie de partid: "Limbajul nu-l onorează pe Radu şi mă mâhneşte. Mie nu mi-a plăcut nici când îi spunea doamnei Udrea madam. Vrea să mă sancţioneze? Cred că aş fi singurul parlamentar din lume sancţionat pentru o iniţiativă legislativă care a pornit de la faptul că trebuie apăraţi nefumătorii, dar chiar şi fumătorii. Se moare foarte mult din cauza fumatului. Un român moare la fiecare 15 minute din această cauză. 20% dintre copiii cu vârste între 11 şi 18 ani fumează. Este foarte mult. Legea actuală nu se aplică". În ceea ce priveşte fumatul "la liber" din Austria, lăudat de primarul Radu Mazăre, Manuela Mitrea a ţinut să-l contrazică: "Eu am o casă în Austria şi nu se fumează chiar peste tot, aşa cum spune Radu. În Italia, o lege asemănătoare celei propuse de mine se aplică din 2005 şi nu îmi poate spune nimeni că nu mai este o ţară turistică sau că le-au falimentat negustorii. Nu este adevărat că m-am lăsat de fumat de două săptămâni, ci de doi ani şi jumătate. Dar nu am ascuns niciodată faptul că am fost fumătoare. Miron s-a lăsat de la 1 februarie, dar credeţi că are vreo legătură cu propunerea mea legislativă? Credeţi că vorbim acasă ce fac eu în Camera Deputaţilor sau el în Senat?". Deputatul Mitrea consideră că primarul Mazăre nu a intenţionat să-i "fure" din capitalul de imagine câştigat în urma acestei propuneri legislative şi spune că va vorbi cu şeful său de la partid, pentru a clarifica situaţia: "Nu cred că toată organizaţia va fi de acord cu el. Nimic nu mă va opri să continui. Dacă aş fi dată afară din partid pentru asta, probabil că aş intra în Guiness Book, pentru că eu am o propunere care ar scădea numărul deceselor". Manuela Mitrea a mai spus că nu ar vrea să ia în calcul faptul că mânia primarului Constanţei vine ca urmare a faptului că propunerea a avut ca "părinte" o femeie, care a reuşit să atragă atenţia opiniei publice, lăsându-l pe el, "stăpânul" PSD Constanţa, în umbră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 22 Feb, 2011 20:47 Exagerati cu legislatia in domeniu...Cine vrea fumeaza, cine nu...nu! Nicio lege nu poate obliga pe cineva sa renunte la fumat. Exista deja spatii pt fumatori si pentru nefumatori, asa ca nefumatorii sunt protejati. Acum, vreti sa le interziceti si sa fumeze afara? Unde sa o faca...? Sub pamant, sub apa...maine, poimaine, in ilegalitate? Exagerati..Si, da...turismul trebuie sa fie mai libertin!
  • eu 22 Feb, 2011 20:42 Cine vrea sa se lase de fumat se lasa si fara sa-l oblige legislatia. E vorba de vointa nu de impunere cu forta, prin legi. Si, da...Mazare are dreptate. Exista spatii pentru fumatori si pentru nefumatori in unitatile publice...Ce mai vreti? Sa nu poata fuma omul nici afara? Ah...precizez: sunt nefumatoare!
  • mihai 22 Feb, 2011 15:47 Mazare, si cealalta jumatate din Romania nu fumeaza. De ce unii ar avea mai multe drepturi ca altii? De ce fumatorii au dreptul sa-i afume pe cei din jur iar nefumatorii n-au dreptul sa stea intr-un mediu nepoluat? Ce-i cu prostia asta?
  • cum e posibil sa avem asemenea paiatza primar? 22 Feb, 2011 00:13 e o rusine pt cei 200000 locuitori care nu l-au votat sau care sunt prea inteligenti si scarbiti sa voteze un maimutoi ca el