Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Parohia Sf. Nectarie Taumaturgul din zona CET-Medeea intră în legalitate cu gardul ridicat în jurul bisericii

ro

23 May, 2024 17:00 968 Marime text
  • Prin AC 444 din data de 21 mai 2024, se dorește construirea de împrejmuire la lăcașul de cult, fiind vorba de lucrări executate fără autorizație de construire conform PVCSC 1381/04.05.2021
 
 
Primăria Constanța a eliberat o autorizație de construire pentru Arhiepiscopia Tomisului – Parohia Sf. Nectarie Taumaturgul din Constanța, care va efectua lucrări la lăcașul de cult din zona CET-Medeea.
 
Prin AC 444 din data de 21 mai 2024, se dorește construirea de împrejmuire la lăcașul de cult, fiind vorba de lucrări executate fără autorizație de construire conform PVCSC 1381/04.05.2021. Documentul este valabil 24 de luni.
 
După cum se arată și în edițiile anterioare, prin CU 2621 din data de 19 octombrie 2022, parohia, prin preot paroh Pădure Marinel, a solicitat și obținut girul municipalității pentru construire împrejmuire la biserica de pe strada Spiru Haret, din zona CET-Medeea, lucrările fiind executate fără autorizație de construire, conform portalului Primăriei Constanța. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
 
Reamintim că pe data de 7 mai 2019, Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 1567 pentru Parohia „Sfântul Nectarie Taumaturgul“, situată pe strada Spiru Haret din municipiul Constanţa, cartierul Medeea. Actul constă în „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 1445/11.09.2014 - Modificare proiect autorizat conform AC nr. 1633/28.09.2000 - Construire biserică ortodoxă «Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul», conform HCL nr. 434/28.09.2000 - modificare formă turle şi acoperiş, modificare înălţime maximă şi extindere cu o travee» prin schimbare regim de înălţime de la D+P+1e la S+P+1e parţial (cafas). Extindere cu o travee pe lungimea construcţiei. Notă: cu încadrarea în indicatorii urbanistici aprobaţi şi înălţimea de 18 m nu poate fi folosit pentru modificare formă turle, deoarece, conform prevederilor HCL nr. 434/28.09.2000, biserica va fi constituită dintr-un corp cu acoperiş înalt, fără turlă“.
 
În cartierul Medeea, în apropiere de intersecţia străzilor Cumpăna cu Spiru Haret, se ridică biserica cu hramul „Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron“. Construcţia bisericii a început în 2008, pe locul alteia, care fusese demolată din cauze obiective.
 

Biserică, ridicată pe locul alteia, care fusese demolată


 
Povestea a început în anul 2001, când s-a pus piatra de temelie a unei biserici cu hramul „Naşterea Domnului“. Puţini ştiu că aici, cu circa 28 de ani în urmă, s-a petrecut una dintre cele mai cumplite tragedii din Constanţa. Chiar în curtea lăcaşului sfânt se afla o gură de vizitare a unui cămin pentru conductele de apă fierbinte ale CET. Fiind foarte săracă, o familie din apropiere îşi trimitea copiii, ilegal, în cămin, să aducă apă caldă. Într-una din zile, în timp ce copilaşii umpleau una dintre găletuşe, din cauza defectării unei vane, capacul a cedat şi apa a început să inunde căminul. Cei trei copii ai familiei au pierit în chinuri groaznice, ucişi de apa fierbinte. Corpurile micuţilor, înroşite de apa clocotită, au fost depuse chiar pe locul unde intră enoriaşii în curtea bisericii. De atunci, mulţi dintre martorii prezenţi la tragedie au zis că locul ar fi blestemat şi că aici nu ar trebui să se construiască nimic.
 
Prima fază a lucrărilor a fost condusă de preotul Enache Drăguş. Ca în multe astfel de cazuri, lucrările au stagnat o perioadă, din lipsă de fonduri. În momentul în care preot paroh a fost numit Nicu Mihăilă, credincioşii din zonă au crezut că, în sfârşit, vor vedea biserica terminată. Dar banii adunaţi de credincioşi au intrat în buzunarele preotului. Deşi proiectul iniţial prevedea ca biserica să aibă şi demisol, parohul nu şi-a mai bătut capul cu aşa ceva. Ba mai mult, părintele ar fi început să bage mâna şi prin cutia milei şi chiar să taie chitanţe de la alte chitanţiere.
 
Apa şi curentul electric erau plătite de enoriaşi, însă Mihăilă ar fi tăiat chitanţe ca şi cum ele s-ar fi plătit din banii parohiei. Nici cu plata lumânărilor către Arhiepiscopie nu stătea prea bine, Parohia „Naşterea Domnului“ având, la acea vreme, o datorie destul de mare. Până la urmă, în anul 2008, o echipă de experţi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa a stabilit că această construcţie nu a respectat nicio regulă. Pentru că exista riscul ca biserica să se dărâme peste credincioşi, au decis dărâmarea ei şi reconstruirea conform proiectului. În consecinţă, preotul Mihăilă a fost suspendat, iar din primăvara anului 2008 preot paroh este Marinel Pădure. Noul paroh a continuat construcţia bisericii, dar i-a schimbat hramul. Astfel, hramul „Naşterea Domului“ a fost schimbat cu hramul „Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron“. „Am decis împreună cu credincioşii să alegem alt hram, deoarece hramul «Naşterea Domnului» îl au mai multe biserici din judeţ. Noi suntem singura biserică din Dobrogea care are hamul «Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Tiron»“, declara, în anul 2013, preotul paroh Marinel Pădure.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și
 
Primarul Constanței, la judecată cu Parohia Sfântul Nectarie Taumaturgul, pentru desființare lucrări
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii