Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comanici il da afara pe Minca

ro

23 Jan, 2008 00:00 1649 Marime text
1201028367.jpg

Seful organizatiei judetene PRM Constanta a intentat o actiune in justitie, in numele partidului, pentru recuperarea mandatului de consilier local al Mangaliei obtinut de Ion Minca pe listele PRM, in 2004

Dupa modelul PSD, marele perdant in urma aplicarii modificarilor Legii privind statutul alesilor locali, si PRM a trecut intr-un tarziu la fapte. Maestrul de ceremonii al PRM Constanta in ce priveste razbunarea politica indreptata impotriva "dezertorilor" din partid este nimeni altul decat seful filialei judetene, Radu Comanici. El a fost imputernicit de Vadim Tudor sa-i actioneze in instanta pe toti alesii care au parasit partidul dupa alegerile din 2004 si sa recupereze astfel mandatele cuvenite PRM. Dupa "partajul" politic in vazul lumii cu viceprimarul orasului Basarabi, Gheorghe Cojocaru, Radu Comanici si-a indreptat atentia asupra altui ales local, de aceasta data din municipiul Mangalia. Este vorba despre nimeni altul decat sotul sefei Loteriei Romane, Liliana Ghervasuc, Ion Minca, proaspat ales in functia de sef al organizatiei judetene Constanta a Partidului Conservator. Radu Comanici este hotarat sa recupereze, in numele partidului pe care il reprezinta, mandatul de consilier local obtinut de Minca in 2004, pe listele PRM.

Articolul "demolator" de functii publice

Pe 10 august 2006 au intrat in vigoare modificarile Legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, aduse de Legea nr. 249 din 22 iunie 2006, care practic au dat peste cap viata politica la nivel local, ajungand, in unele cazuri, pana la a schimba radical raportul de forte din consiliile locale sau judetene. Partidele care au inregistrat atunci pierderi mari de "trupe" s-au prelevat de prevederile noii legi si au trecut la razbunare. PSD a inregistrat atunci pierderi masive de personal, iar conducerea partidului a ordonat, imediat dupa intrarea in vigoare a noii legislatii, recuperarea mandatelor castigate de primarii, consilierii locali si judeteni pe listele partidului, in 2004. Iata in continuare articolul care modifica legea in favoarea partidului si in detrimentul alesului migrator de la o formatiune politica la alta. Art. 1, alin (3) din Legea 249/2006 prevede ca la art. 9, alin (2), dupa lit. h, din Legea 393/2004, se introduce o noua litera, h 1) cu un nou cuprins. Iata cum arata articolul in forma modificata: "Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri: a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia; d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului; e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege; f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate; g) punerea sub interdictie judecatoreasca; h) pierderea drepturilor electorale; h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales; i)deces". Iata, prin urmare, parghia din lege de care se folosesc partidele pentru a se razbuna pe alesii care au abandonat formatiunea. De mentionat, ca in tara au existat mai multe cazuri in care instantele de judecata au dat castig de cauza partidelor. "Da, am inaintat actiune in instanta impotriva consilierului Ion Minca. Dosarul a fost depus in luna decembrie", ne-a declarat Radu Comanici, adaugand ca este convins ca va avea castig de cauza.

Minca sustine ca nu l-ar interesa mandatul de consilier

Seful organizatiei judetene a Partidului Conservator, Ion Minca, spune ca nu il prea intereseaza intentia lui Radu Comanici de a-l exclude din Consiliul Local Mangalia. "Deocamdata nu stiu nimic nu am aflat absolut nimic despre chestia asta. Ba mai mult, in urma cu jumatate de ora am vorbit cu Radu Comanici care nu mi-a spus despre intentia sa de a ma scoate din Consiliul Local. Intr-adevar, mi-a sugerat ca cineva il pistoneaza sa ma scoata din Consiliu", a declarat, ieri dupa-amiaza Minca, facand referire la un "complot". Pe de alta parte, conservatorul a mai adaugat ca nu este o problema daca pentru cateva luni nu va mai fi consilier la Mangalia. "Cat va dura? Cateva luni. Chiar nu ma intereseaza daca voi mai fi vreodata membru al Consiliului Local Mangalia. Insa, nu ma voi opri. Chiar daca voi ajunge la sapa de lemn sau in situatia de a-mi vinde casa, tot nu ma voi opri pana nu-l vad pe Iorgus afara din oras", a spus Minca care, chiar daca se afla intr-un moment delicat al carierei sale politice, nu a putut lasa deoparte dusmania pe care i-o poarta edilului Mangaliei. Sotul Lilianei Ghervasuc, sefa Loteriei Romane, a mai precizat ca urmatorul pe liste, dupa el, este Nutu Manea.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii