Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci bucureşteni, îndreptăţiţi să primească aproape 6.000 de metri pătraţi din bulevardul Tomis (rechizitoriu+galerie foto)

ro

04 Dec, 2014 00:00 4757 Marime text


Prezentul dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa încă din anul 2010, iar pe data de 13 februarie 2013, Curtea de Apel Constanţa a trimis cauza spre rejudecare primei instanţe menţionate


Constanţa Sădeanu, Mihail Sădeanu, Marius Salvator Bratu, Anca Marina Hanganu şi Rodica Emilia Popa, toţi din Bucureşti, au reuşit să dovedească în instanţă că sunt îndreptăţiţi să primească două terenuri amplasate pe bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, în suprafaţă totală de 5.577,63 de metri pătraţi. Conform cercetărilor noastre, pe respectivele bunuri imobile sunt construite două blocuri care adăpostesc câteva zeci de familii. Bucureştenii au arătat că sunt succesorii Tincuţei şi ai lui Preot Constantin Sădeanu, care au deţinut în proprietate imobilul situat în Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 220, compus din suprafaţa originară de 3.692 de metri pătraţi şi construcţii - 11 camere în două corpuri de casă, marchiză, bazin de apă şi alte dependinţe configurate ulterior în trei camere, cu suprafaţă totală construită de 342 de metri pătraţi. Mai mult decât atât, Tincuţa şi Preot Constantin Sădeanu au mai avut în posesie şi imobilul situat în Constanţa, pe bulevardul Tomis, numărul 232 (fostul bulevard Carol nr. 234), compus din suprafaţa originară de 2.238,50 de metri pătraţi şi o casă de locuit.    

Potrivit datelor oficiale, în registrul de proprietăţi din 1936 - 1938, primul imobil era menţionat în (...) careul 110, lotul nr. 4 (...). Construcţiile ce intrau în compunerea acestui imobil au constituit casa părintească de unde, la începutul lunii august 1952, părinţii reclamanţilor au fost evacuaţi şi dislocaţi cu domiciliul obligatoriu în comuna Neagara, judeţul Neamţ, iar din 1954, în comuna Băicoi, judeţul Prahova, unde au şi decedat. Imobilul a fost preluat de stat în baza Decretului nr. 92/1950, iar construcţiile au fost ulterior demolate pentru realizarea unor ansambluri de locuinţe, în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 341/1979, fără plata vreunei despăgubiri.

Înstrăinat către Navrom Constanţa

În ceea ce priveşte terenul şi casa, bunuri situate pe bulevardul Tomis nr. 232, cele cinci persoane au arătat că imobilul a fost înstrăinat către Navrom Constanţa, iar suprafaţa de 900 de metri pătraţi a fost înstrăinată către Baisan Rada şi Gheorghe, care au cumpărat ulterior şi construcţia. Terenul rămas, de 1338,50 mp, a fost preluat de stat, în mod abuziv, susţin reclamanţii, fără despăgubire.   

Judecătoarea Artene a admis, în parte, acţiunea 

În contextul celor mai sus precizate, bucureştenii au chemat la judecată Municipiul Constanţa prin Primar, dar şi pe Primarul Municipiului Constanţa. Ulterior studierii documentelor, judecătoarea Corina Suzana Artene, din Tribunalul Constanţa, a admis, în parte, acţiunea formulată de reclamanţii Sădeanu, Hanganu, Bratu şi Popa, în contradictoriu cu Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa.

Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor

Pe cale de consecinţă, magistratul a constat că reclamanţii sunt persoane îndreptăţite să beneficieze de măsuri reparatorii prin echivalent pentru următoarele imobilele: „teren în suprafaţă de 3.339,63 mp situat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 220, judeţul Constanta, şi teren în suprafaţă de 2.238 mp situat în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 232, judeţul Constanţa“. Drept urmare, judecătoarea i-a obligat pe pârâţi să înainteze propunerea de despăgubire în acest sens către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor. Nu este de trecut cu vederea faptul că Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa trebuie să plătească reclamanţilor cheltuieli de judecată de 8.260 de lei, reprezentând onorariu avocat şi onorariu expert.

La anul...

Decizia Tribunalului Constanţa nu a fost definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru începutul anului viitor.

Expert din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

Potrivit surselor noastre, expertul în această cauză a fost Cristian Cucoară, fratele lui Cătălin Cucoară, care, în calitate de expert al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a lucrat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În acest dosar, care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, din 2008, sunt judecate aproape 40 de persoane, pentru presupusa „restituire şi atribuire nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. În cauză a fost calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii