Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cezar nu a fost şi nu este iubit“. Cronica unei triumvirat eşuat De ziua lui, Mazăre devine Cezar. Ce mesaj transmite „trădătorilor“?

ro

05 Jul, 2014 00:00 7824 Marime text


Înclinaţia lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, către întruchiparea de personaje istorice celebre care au rămas în memoria colectivă mai ales ca reprezentante ale absolutismului şi ca dictatori nu mai surprinde pe nimeni. În vara anului trecut, social-democratul constănţean a fost, pentru o seară, Regele Ludovic al XIV-lea, presupusul autor controversat al celebrelor vorbe „Statul sunt eu“, cuvinte considerate de mulţi ca fiind expresia puterii absolute monarhice din Franţa. Anul acesta, în contextul carnavalului din Mamaia, care va debuta pe 5 iulie, chiar de ziua primarului, edilul va purta costumul lui Cezar. Ce asemănări există însă între Radu Mazăre, un primar excentric al anilor 2000, şi Iulius Cezar, una dintre cele mai controversate personalităţi din istorie, lider politic şi militar roman considerat fondatorul ideii de imperiu?
 
Radu Mazăre, fost deputat PD, ulterior independent, primar al municipiului Constanţa de 14 ani, este cunoscut la nivel naţional mai ales ca un personaj excentric, cu un limbaj pe care îl putem numi „colorat“, cu o apetenţă aparte pentru vestimentaţia fistichie. Nu de puţine ori, social-democratul a avut divergenţe de opinie cu şefii săi pe linie de partid, dar şi cu miniştri, indiferent de orientarea politică a acestora, pe care nu a ezitat să şi le exprime în termeni categorici.
În ultimii ani, liderul PSD Constanţa a început să dezvolte o pasiune deosebită pentru costumarea în diverse personaje istorice celebre. De la Nabucodonosor la Suleyman Magnificul, de la spartan la sultan, de la samurai la maharajah şi Ludovic al XIV-lea.
 
Pentru prima ediţie a carnavalului din acest an, din staţiunea Mamaia, Mazăre a optat pentru Cezar. Iulius Cezar. Celebrul general şi om de stat roman, cuceritorul Galliei (58-50 î.Hr.). Considerat un dictator, Cezar a lansat o serie de reforme politice şi sociale, dar a rămas în istorie drept cel în timpul căruia Roma pierde şi ultima doză de democraţie, dar şi ca fondator ai ideii de imperiu.
Potrivit istoriiregasite.wordpress.com, „data naşterii lui Cezar a fost timp îndelungat timp de dispută. Ziua era 12 sau 13 iulie; anul tradiţional acceptat (şi cel mai probabil) este 100 î.Hr.; însă dacă această dată este corectă, atunci Cezar şi-a obţinut toate funcţiile cu doi ani înainte de vârsta legală“. Aşadar, Radu Mazăre este născut în aceeaşi lună cu Cezar.

„Repartizarea pământurilor publice“ şi Dosarul retrocedărilor 

Ce mai are Mazăre în comun cu împăratul roman? „În calitate de consul, Cezar a introdus o lege pentru repartizarea pământurilor publice din Italia“, se menţionează pe istoriiregasite.wordpress.com. Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, este judecat în celebrul dosar al retrocedărilor alături de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi de alte 35 de persoane (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri). Potrivit DNA, „membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro, dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa“, susţin procurorii. Mai mult, arată procurorii Anticorupţie, „au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice“.

„Un orator public excepţional“ 

Potrivit aceleiaşi surse, Iulius Cezar „a fost considerat un orator public excepţional, într-o epocă în care se afla în competiţie la început cu Hortensius, apoi cu Cicero“. Şi edilul-şef al Constanţei este un bun orator, apreciat îndeosebi de electoratul său fidel, pensionarii. Amintim, în acest sens, că, în urmă cu câţiva ani, Mazăre era ridicat pe braţe de vârstnicii constănţeni, ca şi când ar fi fost cine ştie ce erou al zilelor noastre.

„Promiscuitatea lui sexuală neobişnuită“

Despre împăratul roman, istoriiregasite.wordpress.com menţionează: „Vitalitatea lui Caesar explică parţial promiscuitatea lui sexuală neobişnuită, chiar şi pentru standardele greco-romane contemporane“. De câţiva ani, primarul Constanţei umblă uneori însoţit de diverse tinere, îmbrăcate, când şi când, extrem de sumar, ca şi cum acestea ar face parte din suita sa.
Extrapolând, şi Gaddafi este celebru pentru faptul că era păzit numai de femei, despre unitatea sa specială de femei-bodyguard spunându-se că ar fi numărat, la un moment dat, 400 de membre.
Revenind însă la Mazăre, trebuie precizat că, ori de câte ori are ocazia, acesta face referiri şi glume legate de femei, glume mai mult sau mai puţin inspirate. Un comentariu recent - „Avem mai multe ce putem regăsi în Mamaia: safari, valuri... (...). Domnişoarele trebuiesc vânate, sunt nişte gazele care trebuiesc vânate. Avem Bird watching, pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tinerei să se uite şi ei după păsările de pe plajă“ - l-a adus însă în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Opusul unei vieţi decente

La prima ediţie din acest an a carnavalului din Mamaia, Radu Mazăre a anunţat şi... gladiatori. Potrivit spuselor sale, şeful administraţiei publice locale constănţene a căutat luptători pentru a reconstitui bătăliile gladiatorilor, urmând ca acestea să fie una dintre atracţiile primei ediţii a carnavalului.
Interesant, şi în vremea lui Cezar aveau loc lupte cu gladiatori şi cu animale în arenă. Gladiatorii erau, de fapt, sclavi captivaţi în timpul războaielor şi apoi aruncaţi în arenă. Din mai multe motive, imperiul condus de Cezar a fost considerat ulterior opusul Creştinismului. Unul dintre motive a fost însă faptul că luptele cu gladiatorii, spre exemplu, contraveneau legilor creştine, fiind opusul unei vieţi decente.

Triumviratul...

Din punct de vedere politic, am putea să considerăm că Mazăre a avut cumva în comun cu Cezar - păstrând proporţiile, desigur - triumviratul. Formă de conducere politică instituită în Roma antică, triumviratul consta în alianţa dintre trei conducători politici şi militari. Primul triumvirat a fost încheiat între Cezar, Pompei şi Crassus în anul 60 î.Hr. Revenind la prezent, trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky este celebru. Primarul, preşedintele de consiliu judeţean şi omul de afaceri, acesta din urmă personaj rece, calculat, controversat. Spre deosebire de Mazăre şi de Constantinescu, Strutinsky nu este membru PSD. El este însă considerat „eminenţa cenuşie“ a aşa-numitului triumvirat. Numele său apare în mai multe firme alături de cel al primarului şi al preşedintelui CJC.

 ... şi trădarea

Curios este faptul că, întâmplător sau nu, Radu Mazăre a preferat să-i includă în carnaval chiar şi pe cei care i-au adus moartea lui Cezar, anume senatorii. Conform istoriiregasite.wordpress.com, „moartea lui Cezar a fost provocată în parte de mila şi nerăbdarea sa, care au constituit o combinaţie periculoasă pentru siguranţa personală. Cezar nu a ezitat să comită atrocităţi împotriva «barbarilor» când i s-a părut necesar, dar s-a dovedit foarte generos cu adversarii săi romani înfrânţi“. Şeful municipalităţii constănţene a anunţat săptămâna aceasta că, la carnaval, cinci patroni din staţiunea Mamaia vor fi costumaţi în senatori romani. „Ei vor fi îmbrăcaţi în senatori şi vor defila pe carul alegoric. Bă, dacă merge primarul pentru binele staţiunii, haideţi şi voi, că voi scoateţi banii“, a precizat social-democratul. Din punerea în scenă nu va lipsi Brutus, personaj rămas în istorie drept asasinul lui Cezar. Brutus va fi întruchipat chiar de fiul primarului, Răducu Mazăre. „Personajul aproape că a rămas sinonim cu trădarea, ipocrizia şi laşitatea; este, în opinia celor mai mulţi, cel care a muşcat mâna celui care l-a hrănit, iar a celor mai puţini, drept unul dintre ultimii apărători ai republicii“, se arată pe historia.ro. Istoricii susţin că lovitura fatală pentru Cezar a venit de la Brutus. Amintim, în acest sens, celebra replică „Şi tu, Brutus? Şi tu, fiule?“.

Singur acasă 

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, este urmărit penal sub control judiciar în dosarul Henri Coandă şi nu are voie să părăsească ţara. Amintim însă că social-democratul a preferat întotdeauna vacanţe  care mai de care mai exotice, petrecute în străinătate. Cel mai probabil faptul că nu are voie să părăsească ţara este un mare disconfort pentru primar.
În acelaşi timp, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, se află în Statele Unite ale Americii, acolo unde a suferit o intervenţie chirurgicală. Mai mult, despre Sorin Strutinsky, considerat „creierul“ acestui trio, nimeni nu mai ştie nimic. Cel puţin oficial. Afaceristul din Top Forbes, partener de afaceri cu cei doi social-democraţi, ar fi de negăsit. Aşadar, singurul rămas în „republică“ este Radu Mazăre. Home alone, cu alte cuvinte, în aşa-numita luptă cu procurorii, cerând suspendarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, aceeaşi pe care, la nivel declarativ, preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, nu o vrea plecată de la conducerea instituţiei. 
Pentru cine este mesajul lui Mazăre? Cine sunt senatorii şi, mai ales, cine este Brutus în actualul context? Cui transmite primarul Constanţei un semnal? Să se considere social-democratul „părăsit“ de Nicuşor şi de Strutinsky, lăsat singur pentru a ţine piept la ceea ce el numeşte obsesiv „poliţia politică a lui Băsescu“? Se destramă „triumviratul“ Mazăre-Constantinescu-Strutinsky? Se simte Mazăre captiv în Constanţa?

 „Arta uneltirilor şi propaganda“

Potrivit istoriiregasite.wordpress.com, „Cezar nu a fost şi nu este iubit. Realizările sale politice necesitau mari capacităţi, poate chiar geniu, în mai multe domenii, precum administraţia şi strategia militară, dar şi aria uneltirilor şi propaganda“. Mazăre poate trece drept un excelent propagandist, dacă avem în vedere doar politica sacoşei de care se bucură pensionarii constănţeni, cei mai fideli „adepţi“ ai săi, aşa cum spuneam, dar şi abilitatea de a „colabora“ cu şefii săi pe linie de partid.
Evenimentele din ultimele luni demonstrează că nici Mazăre nu (mai) e tocmai iubit. La finalul lunii mai, peste 2.000 de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia sa, pentru prima dată în 14 ani de mandat. Astăzi, Asociaţia Constanţa Ia Atitudine îi „dăruieşte“ lui Mazăre, chiar de ziua lui, un protest.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 05 Jul, 2014 16:18 Domnule Teodor, Comparațiile cu personaje istorice despre care Vorbești, nu se fac in studii cu pretenții academice. In presa, insa, ele sunt valabile. Conform teoriei dumitale nu poti sa l compari pe Ponta cu Mao desi unul il poate avea model pe celălalt, fapt dovedit cand se îmbracă la fel. Nu poti face o comparație între Mussolini si visul lui de a urma modelul împăraților romani. Pe Gigi Becali cu Mihai Viteazul. Tocmai aici e farmecul presei: are voie sa facă ironii de genul celei Adei Codau, in care se devoaleaza înclinații nedeclarate si modele doar visate.
  • Teodor 05 Jul, 2014 09:03 O comparatie intre Radu Mazare si un personaj istoric este nepotrivita.Doua personaje istorice pot fi comparate intre ele numai daca sunt contemporane.Mazare nu este contemporan cu Cezar.Totusi,daca ar fi sa-l compar pe Mazare cu un personaj istoric,eu l-as compara cu Pazvante Chioru' sau cu Papura Voda.De aici si termenul de "Tara lui Mazare Voda".Autorul articolului(Ada Codau)are mult bun simt cand afirma ca Radu Mazare este un primar excentric.In limba romana exista si alti termeni mai potriviti.Eu as folosi alt termen. Un primar tebuie sa fie PRIMAR si atat.Primarul nu este reprezentantul "execentricilor".Primarul este oglinda,reprezentantul tuturor cetatenilor,chiar daca l-au votat sau nu.Daca ar fi sa credem in existenta unui primar excentric,de ce nu am voie sa cred si in existenta doctorilor excentrici(am dat un exemplu).Cum ar fi sa vezi un doctor in sala de operatii cu slapi in picioare,nespalat,transpirat,in costum de beduin si cu o tesla in mana in loc de bisturiu.Este un doctor excentric ? Este ! Ce ar spune bolnavul ?