Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul renăscut. Când se vor pune primele schele pentru începerea reabilitării

ro

21 Dec, 2019 00:00 6632 Marime text

După ani la rând în care a aşteptat, singur şi părăsit de toţi, redeschiderea porţilor ce odinioară primeau valuri de oameni, Cazinoul se pregăteşte să renască din cenuşă. Deschiderea şantierului pentru reabilitarea sa va avea loc luna viitoare, în ianuarie, imediat după semnarea ordinului de începere a lucrărilor de către Compania Naţională de Investiţii. Pe lângă acestea, actualul ministru al Dezvoltării se arată bucuros de realizarea din mandatul său, dar şi fostul ministru, Daniel Suciu, consideră că blestemul contestaţiilor a fost rupt, iar România va avea parte de un Cazino renăscut.


Cu alte cuvinte, de luna viitoare se ridică schelele pe Cazino şi, dacă totul va merge bine şi conform planului, constănţenii îl vor putea urmări renăscând pe parcursul celor doi ani şi jumătate de şantier. Informaţiile ne-au fost furnizate în exclusivitate de inginerul Petre Badea, directorul general al societăţii Aedificia Carpaţi, liderul asocierii desemnate drept câştigătoare a contractului.


Astfel, potrivit sursei citate, imediat după semnarea de ieri a contractului pentru restaurare urmează semnarea ordinului de începere a lucrărilor, de către Compania Naţională de Investiţii, lucru care se va întâmpla în luna ianuarie, după sărbători. După semnarea ordinului va avea loc, conform directorului general al Aedificia Carpaţi, organizarea efectivă a şantierului pentru lucrări preliminare necesare întocmirii proiectelor. Concret, se vor efectua lucrări de curăţenie, Cazinoul va fi închis, iar elementele decorative vor fi protejate.


„Se va trece ulterior la întocmirea documentaţiei tehnico-economice pentru obţinerea autorizaţiei de construire, inclusiv obţinerea avizelor solicitate prin certificat de urbanism“, ne-a declarat inginerul. Acesta a mai precizat că „în această etapă se vor monta schele interior, pentru a se determina cu exactitate starea structurii de rezistenţă şi a componentelor artistice“. „Concomitent“, a spus directorul general al Aedificia Carpaţi, „se vor monta schelele exterioare şi banere pe faţade pentru analizarea şi expertizarea componentelor artistice, în vederea întocmirii documentaţiei pentru restaurarea acestora“.


„După obţinerea autorizaţiei de construire cu încadrare în termenul contractual, se va declanşa execuţia lucrărilor de consolidare şi restuarare“, a conchis inginerul Petre Badea.
 

Semnarea contractului


Amintim că, în urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierea Aedificia Carpaţi SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA. Durata contractuală de realizare a investiţiei este de 30 luni (din care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). Vineri, 20 decembrie, în prezenţa ministrului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei publice, a fost semnat contractul pentru ”Consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa''.


În cadrul contractului se vor executa lucrări de consolidare şi restaurare ale clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).


După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în ţara noastră.


Daniel Suciu, fostul ministru al Dezvoltării, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că a simţit o adevărată bucurie şi împăcare în suflet prin finalizarea demersurilor de astăzi. El a contribuit la procedurile care au dus la finalizarea licitaţiei, după 9 ani de contestaţii peste contestaţii, „un blestem” cum îl numeşte.


„Credeam că eşecul temporal al licitaţiei pentru restaurarea Cazinoului de la Constanţa nu se va termina şi mă bucur din tot sufletul pentru că s-a semnat astăzi contractual. Nu există mulţumire mai mare pentru mine. Toate eşecurile din ultimii 9 ani, acest blestem a fost rupt şi ne vom putea bucura căci Cazinoul din Constanţa va rămâne pentru toţi care îl vor vedea o bucată de istorie”, a spus Daniel Suciu. De altfel, el a mai punctat că este cea mai mare realizare pe care a avut-o.


Actualul ministru al Dezvoltării, Ștefan Ion, a precizat pentru ZIUA de Constanţa că semnarea contractului este un cadou de la Moş Crăciun pentru toţi constănţenii şi românii.
„Moş Crăciun a venit cu o un cadou frumos pentru constănţeni şi pentru toţi românii", ne-a declarat telefonic Ștefan Ion, ministrul Dezvoltării, după semnarea contractului pentru reabilitarea Cazinoului. De altfel, acesta ne dezvăluise cu o ocazie anterioară faptul că îşi doreşte să fie el ministrul în mandatul căruia încep lucrările, cu atât mai mult cu cât studenţia şi-a petrecut-o la Constanţa.


„Reabilitarea Cazinoului este un lucru aşteptat şi dorit de toată lumea, de întreaga ţară, vă asigur. Este de datoria noastră şi trebuie să avem grijă de istorie şi de patrimoniul cultural“, ne declarase ministrul cu acea ocazie. „Vă asigur că depunem toate eforturile şi facem tot ce ne stă nouă în putere pentru a vedea această lucrare realizată şi dusă la bun sfârşit şi pentru a vedea cum Cazinoul va renaşte în toată splendoarea lui“, a adăugat Ștefan Ion cu acelaşi prilej.


Primarul Decebal Făgădău a primit cu multă bucurie vestea semnării contractului. „Cazinoul nostru va fi reabilitat şi restaurat! După ani de zile plini de lupte, dezbateri, contestaţii, termene de judecată, licitaţii anulate, licitaţii reluate, proceduri interminabile, speranţă, disperare... s-a terminat! Este cel mai frumos cadou de Crăciun!”, a punctat primarul Constanţei.


Citeşte şi:

Oficial de la Guvern A fost semnat contractul pentru ”Consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa''

Aedificia Carpaţi „Nu mai există niciun impediment pentru semnarea contractului pentru Cazino“

Oficial SC Eldiclau SRL a renunţat la contestaţia care bloca reabilitarea Cazinoului

Făgădău "Eldiclau şi-a retras contestaţia, Anul viitor putem semna contractul pentru Cazino"

Inimi din întreaga lume bat la unison pentru Cazinoul din Constanţa. Contractul pentru reabilitare ar putea fi semnat înainte de sărbători. Ce spun autorităţile (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii