Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calculatoare prin firma de casa a PSD

ro

03 Nov, 2008 00:00 2587 Marime text
1225660724.jpg

Expertissa Constanta SRL va livra calculatoare si echipamente IT in valoare de peste 3,3 milioane de euro scolilor din mediul rural

Firma de casa a PSD a pus mana din nou pe un contract, de aceasta data extrem de important, din partea Consiliului Judetean Constanta. SC Expertissa Constanta SRL va livra o noua transa de calculatoare pentru elevii judetului. Intr-o editie anterioara aratam ca au fost achizitionate, prin intermediul firmei ce isi are sediul la parterul Hotelului Astoria, cunoscut drept cartier general al PSD Constanta, echipamente de fotocopiere, calculatoare personale, scannere pentru calculator, imprimante laser si servere in valoare de 1.031.982,48 de lei, adica de peste zece miliarde de lei vechi. "Programului de sustinere a invatamantului prescolar si preuniversitar clasele I-VIII", initiat de CJC, continua, astfel incat se intelege de la sine ca cererea de calculatoare si echipamente IT este foarte mare. Institutia judeteana a achizitionat, de curand, alte calculatoare si echipamente IT pentru scolile din judet. De aceasta cerere importanta a beneficiat, asa cum era de asteptat, firma agreata de CJC, care mai nou este condusa de un consilier municipal al PSD. Chiar inainte de inceputul noului an scolar, CJC a achizitionat alte computere personale, imprimante grafice color, servere, dar si servicii de leasing financiar. SC Expertissa SRL Constanta a iesit castigatoare chiar daca de aceasta data a avut concurenta, fiind depuse doua oferte. Mai exact, CJC a achizitionat de la Expertissa, in sistem de leasing, pe o perioada de trei ani, cu avans zero, tehnica de calcul si echipamente IT in valoare de 2.763.898.33 euro, fara TVA, adica pentru o valoare totala de peste 3.300.000 euro.

Tonere de miliarde

Acesta nu este, insa, singurul contract atribuit de CJC firmei Expertissa Constanta SRL. Cu trei zile inaintea inceperii anului scolar, adica pe 12 septembrie, institutia judeteana a achizitionat de la aceasta firma consumabile pentru echipamente periferice si de copiere, adica tonere, in valoare de 565.817,17 lei fara TVA, adica de peste 6,7 miliarde lei vechi. Intr-un material anterior aratam ca Expertissa SRL Constanta nu are actionari persoane fizice, partile sociale fiind detinute, suta la suta, de catre fosta SC Expert Service IT SRL, cu sediul in Bucuresti, Sectorul 2, care si-a schimbat denumirea in Expertissa HQ SRL si ca ii are ca administratori pe Dragos Ion Iorgulescu si Ion Coltan. Nu demult, structura de conducere a firmei s-a modificat un pic, atributiile de administrator fiind preluate, integral, de Ion Coltan. In plus, firma are acum si director executiv, in persoana consilierului municipal constantean PSD Daniel Georgescu. Prin urmare, iata, daca mai era nevoie, inca o legatura concreta intre firma si PSD.

Teren propice pentru afacerea tatucului IT-ului

Din datele furnizate de Registrul Comertului rezulta ca firma Expertissa HQ SRL din Bucuresti este detinuta de Ion Coltan, care este asociat, cu 98% parti sociale, cu Mihail Alexandru Marica, acesta din urma detinand doar doua procente. De precizat ca acest Ion Coltan este actionarul mai multor firme IT, care, potrivit presei centrale, au reusit sa controleze piata licitatiilor publice de servicii IT din Romania. De altfel, media centrala a tot scris despre afacerile acestui specialist in domeniul IT, care a facut afaceri cu institutiile statului, fiind agreat in principal pe vremea cand social-democratii erau la putere. Una dintre firmele sale, Net Consulting, a contabilizat voturile la alegerile din 2004. Nu este de mirare ca Ion Coltan incearca sa dezvolte o particica a mega-afacerii sale in Constanta, unde "terenul" este propice, PSD fiind la putere in judet si municipiul Constanta, prin presedintele CJC Nicusor Constantinescu, respectiv prin primarul Radu Mazare. Se pare ca, in momentul de fata, se livreaza calculatoare doar pentru scoli. Prin urmare, putem presupune ca firma lui Coltan va incheia contracte cu CJC si pentru livrarea de produse IT, si pentru gradinitele din judet.

CJC are de dat peste sase milioane de euro

Prin Hotararea CJC nr. 62/2008 privind aprobarea "Proiectului Sistem Educational Informatizat Judetean (SEIJ)" in cadrul "Programului de sustinere a invatamantului prescolar si preuniversitar clasele I-VIII", din mediul rural al judetului Constanta, presedintele CJC, initiatorul proiectului, anunta ca intentioneaza sa cumpere aproximativ 4.000 de calculatoare, cu echipamente periferice si de copiere. In proiectul SEIJ sunt prevazute, pentru a fi dotate cu echipamente de tehnica de calcul, 174 de gradinite si 175 de scoli, in total 349 de unitati de invatamant. Costurile pentru dotarea gradinitelor se ridica la 2.298.700 de euro fara TVA (8.735.060de lei), iar pentru dotarea scolilor, la 4.046.100 de euro fara TVA (15.375.180 de lei). Din estimarile reprezentantilor CJC, investitia totala se cifreaza la 6.344.800 de euro fara TVA, adica la 24.110.240 de lei.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii