Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenţie la drumul spre mare! Avem un CIC, un TEM şi Constanţa V! Ce semne rutiere noi se întâlnesc pe A2 şi A4 (galerie foto)

ro

05 Jun, 2013 00:00 31385 Marime text
Autostrada A4 reprezintă segmentul ocolitor al municipiului Constanţa, parcurgând un traseu de 19,7 km, de la Ovidiu (în nord-vest), pe la vest, până la Agigea, în sud 

Semne şi indicatoare rutiere noi pe autostrăzile A2 şi A4, care i-ar putea băga în ceaţă chiar şi pe cei mai experimentaţi şoferi. Fără explicaţii în prealabil, puţini sunt cei care, odată ajunşi în faţa unui „CIC” ori „TEM”, vor şti cum să procedeze mai departe fără o conexiune la Internet. Mai mult decât atât, pe autostradă există şi un indicator unde textul este prescurtat, iar participanţii la trafic trebuie să intuiască ce ar trebui să reprezinte semnul respectiv. Reporterii ZIUA de Constanţa au făcut o incursiune pe tronsonul Basarabi - Constanţa, unde pot fi admirate în toată splendoarea noile semne „buclucaşe”    

Autostrada Soarelui (A2) este dotată cu un Centru de Întreţinere şi Coordonare (CIC), indicatorul fiind instalat în zona localităţii Valea Dacilor. Aproape de Basarabi ne iese în cale un „TEM”, Trans-European Motorway, în română Autostradă Trans-Europeană. Cum de ne-am ales cu TEM? Potrivit Realitatea.net, în cadrul Sesiunii Comitetului Director nr. 53, organizată la Insbruck, Austria - aprilie 2010, 13 dintre statele participante la implementarea proiectului TEM, respectiv Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Serbia, Republica Slovacia, Slovenia, Polonia, România şi Federaţia Rusă au aprobat „Iniţiativa comună pentru implementarea unor măsuri de siguranţă, securitate şi protecţie a mediului, în domeniul transportului rutier”. TEM-ul poate fi util! Acesta vizează dezvoltarea unei infrastructuri de transport care să asigure siguranţa, securitatea mediului, inclusiv implementarea unui sistem de transport public eficient, a unor conexiuni intermodale. Aproape de indicatorul care ne informează pe unde să o luăm pentru a ajunge la Eforie este montată o pancartă inscripţionată cu textul „Constanţa V.”. Şi asta din cauza lipsei spaţiului, căci de fapt ar fi trebuit să scrie „Constanţa Vest”. Numai că pentru un neavizat asta poate să însemne şi Constanţa 5. Ei bine, Constanţa Vest este indicatorul care arată că eşti pe drumul cel bun spre Tulcea sau spre Mamaia. Un alt aspect care trebuie precizat: la fiecare ieşire de pe autostradă, pe partea carosabilă, au fost scrise numele localităţilor în care urmează să ajungi dacă alegi drumul respectiv. Tot pe acelaşi panou avem o „suplimentare” de informaţii, cum că înainte mergem spre Constanţa Sud, dar şi către Eforie şi Mangalia.

Să profităm de Internet 

Şi totuşi, ce mai afli despre autostrada 4 dacă ai acces la Internet când conduci spre mare?! Potrivit wikipedia.org, Autostrada A4 este o autostradă din România, care reprezintă segmentul ocolitor al municipiului Constanţa, parcurgând un traseu de 19,7 km, de la Ovidiu (în nord-vest), pe la vest, până la Agigea, în sud. Ea a fost dată în folosinţă în anii 2011 şi 2012, pe porţiuni. Astfel, începând cu luna iulie 2011, funcţionează porţiunea dintre intersecţia cu Autostrada A2 de lângă Valu lui Traian şi cea cu DN39 de lângă Agigea, cu o lungime de 7 km (inclusiv bretele de legătură), iar din luna septembrie, încă 4 km între intersecţia cu A2 şi cea cu DN3. În 19 iulie 2012 s-a dat în folosinţă şi porţiunea dintre DN2A (de la Ovidiu) până la DN3 (Valu lui Traian). Un ultim tronson, de aproximativ 2 km, se află în construcţie, între Agigea şi Portul Constanţa. Se doreşte în viitor prelungirea ei spre sud cu un tronson care va duce, de-a lungul ţărmului Mării Negre, până la graniţa sudică a României cu Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii