Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:54 25 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Armata Română, din nou în doliu! Cine sunt cei 30 de militari ucişi în misiunile executate în teatrele de operaţii

ro

06 Sep, 2019 00:00 5255 Marime text

Un militar român şi-a pierdut viaţa ieri, în jurul orei 11.40, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul, Afganistan. Potrivit autorităţilor, vorbim despre un atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acesta vizând autovehiculului pe care-l conducea militarul român.
 
Dup tragedia de ieri, Armata Română numără acum 30 de militari ucişi în misiunile executate în teatrele de operaţii.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, primul militar căzut la datorie este sublocotenentul (pm) Remus Brânzan, în 17 septembrie 1996. Acesta a decedat în timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o pantă abruptă din Bosnia-Herţegovina.
 
(2) Sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi - 11 noiembrie 2003. Acesta a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(3) Sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă - 14 noiembrie 2003. Militarul a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(4) Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei - 24 aprilie 2005. A decedat în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(5) Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu - 27 aprilie 2006. A căzut la datorie în timpul executării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Irak. În urma unui atac cu un dispozitiv explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
 
(6) Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu - 20 iunie 2006. Şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

 
(7) Sublocotenentul (pm) - Aurel Marcu - 6 septembrie 2007. A căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan, pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
 
(8) Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru - 21 septembrie 2007. Acesta a murit în teatrul de operaţii din Irak, în timp ce executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României ” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
 
(9) Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu - 20 martie 2008. A căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi.
 
(10) Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig - 13 iunie 2008. Şi-a pierdut viaţa în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
 
(11) Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu - 31 august 2008. A murit în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat în care se afla a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(12) Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira - 26 februarie 2009. A căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul) din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
 
(13) Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre - 3 aprilie 2009. Şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapide în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(14) Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş - 7 aprilie 2009. Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul din Afganistan. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
 
(15) Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu - 23 februarie 2010. Sublocotenentul (pm) Florin Badiceanu a cazut la datorie în Afganistan, timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.
 
(16) Sublocotenentul (pm) Valerică Leu - 12 mai 2010. A căzut la datorie în Afganistan, în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
 
(17) Sublocotenentul (pm) Caracudă Paul - 23 iunie 2010. Şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(18) Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru - 23 iunie 2010. Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se afla a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(19) Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş - 1 octombrie 2010 - a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
(20) Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip - 1 octombrie 2010. Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
( 21) Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru - 5 mai 2011.  Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurentiu Lixandru a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
( 22) Sublocotenentul (pm) - Catalin Ionel Marinescu - 10 mai 2011. Sublocotenentul (pm) Catalin-Ionel Marinescu a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(23) Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean - 9 mai 2012
Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean a fost rănit grav, la 7 septembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.
 
În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ. Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator, în dimineaţa zilei de 9 mai 2012. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
( 24) Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa - 22 septembrie 2013. Membru al Grupului naval de forte pentru operatii speciale, a cazut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de lupta în Estul Afganistanului. Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, în vârsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
(25) Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu - 22 septembrie 2013 - Membru al Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, a căzut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă din Estul Afganistanului. Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. A fost decorat cu Ordinul National “Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.
 
(26) Sublocotenentul (pm) Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu - 30 martie 2014. Militarul a decedat în Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a lovit autovehiculul MRAP în care se afla Claudiu. Sublocotenentul (p.m.) Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, timp în care a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(27) Sublocotenentul (pm) Iulian Dumitrescu - 07 mai 2016. Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.  A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(28) Sublocotenentul (pm) Adrian Vizireanu - 07 mai 2016. Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 
(29) Sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica - 15 septembrie 2017. Militarul a decedat pe 15 septembrie 2017 în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. La propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan.
 
(30) - Ultimul erou al Armatei Române este militarul care şi-a pierdut viaţa ieri, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii