Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apropiatul lui Mazăre fură bannerele PD-L

ro

10 Nov, 2008 20:36 1344 Marime text

deschidere.jpgGigi Chiru, candidatul PD-L pentru Camera Deputaţilor, spune că Ionuţ Barbu, ale cărui afaceri se dezvoltă pe zi ce trece sub aripa oblăduitoare a Primăriei Constanţa, îngrădeşte dreptul candidaţilor PD-L de a-şi face campanie  

Pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor, campania electorală capătă forme murdare. Democrat-liberalii constănţeni au simţit pe pielea lor acest lucru.

După ce social-democraţii le-au furat mesajul „Ei cu Ei, Noi cu Voi“ şi l-au afişat pe un panou electric în zona Trocadero, pedeliştii s-au mai confruntat cu o acţiune similară, pe care au catalogat-o drept furt.
Victima a fost, de această dată, democrat-liberalul Gigi Chiru, candidatul PD-L pentru un mandat de deputat în Colegiul Uninominal nr. 6, care cuprinde, pe lângă localităţile Cumpăna, Agigea, Eforie, Techirghiol, Topraisar, şi câteva cartiere din municipiul Constanţa. Evenimentul care a încălcat regulile campaniei electorale, stabilite prin Legea nr. 67/2004, s-a petrecut sâmbătă, iar duminică a recidivat. Democrat-liberalul Gigi Chiru a povestit, ieri, că a observat cu stupoare că sâmbătă dimineaţa au dispărut bannerele pe care le afişase pe bulevardul 1 Mai şi în cartierul Poarta 6. Firma cu care democrat-liberalul încheiase contract pentru realizarea şi montarea lor le-a înlocuit, însă duminică, Gigi Chiru a observat că dispăruseră şi de această dată. Pedelistul susţine că i-au fost furate în total 15 mesh-uri care îl reprezentau pe el, alături de prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, şi de candidatul PD-L în Colegiul nr. 3, pentru Senat, Daniel Florea.

Posterele, recuperate cu poliţia 

Chiru susţine că a dat de urma bannerelor numai după ce a făcut pe detectivul, pentru că nimeni nu s-a gândit să i le înapoieze. Le-a descoperit într-un depozit de pe strada Charles Darwin, dintr-o pură întâmplare, după ce lucrătorii firmei căreia îi aparţinea hala au negat cu vehemenţă că ei ar fi luat mesh-urile. „Tocmai când voiam să plec, un angajat a făcut gestul neinspirat să deschidă uşa unei magazii, iar eu am văzut bannerele mele aruncate într-un colţ. Asta după ce mă minţiseră că nu sunt la ei“, a afirmat Gigi Chiru. Primul impuls de a-şi face dreptate a fost să anunţe poliţia. Bannerele au fost recuperate, în cele din urmă, cu ajutorul poliţiştilor de la Secţia 4, în raza căreia se afla depozitul respectiv. Democrat-liberalul a făcut plângere penală şi a declarat că va merge până în pânzele albe, pentru a-şi face dreptate pentru că i-a fost încălcat dreptul de a-şi face campanie electorală.

Barbu, şef şi peste firma surorii


Gigi Chiru a precizat că posterele i-au fost ridicate de către firma Elite Center SRL, în care 95% din părţile sociale sunt deţinute de către Hristina Magdalena Antonescu, fostă Barbu. Aceasta este nimeni alta decât sora lui Ionuţ Barbu, administratorul Power Marine SRL, care a organizat competiţia nautică Class 1 Romanian Grand Prix, Aero Grand Prix-ul din Mamaia, dar şi alte evenimente susţinute financiar de Consiliul Judeţean şi/sau de Primăria Constanţa. De altfel, Gigi Chiru a declarat că angajaţii depozitului unde a găsit bannerele i l-au dat la telefon chiar pe Ionuţ Barbu, pe care l-au prezentat drept şeful lor. Acesta i-ar fi motivat lui Chiru că i-ar fi ridicat bannerele pentru că nu avea autorizaţie de la el. Democrat-liberalul a precizat că mesh-urile sale electorale au fost postate pe stâlpii aparţinând Enel, în baza prevederilor Legii 62/2004, care reglementează desfăşurarea campaniei electorale şi care, la Secţiunea 7, art.72, alin (5), precizează că, în alte locuri decât cele stabilite de primar, afişajul electoral se face cu acordul proprietarului, administratorului sau, după caz, al deţinătorului. „De ce altă autorizaţie mai aveam nevoie, în afară de acordul Enel?“, s-a întrebat retoric Gigi Chiru. Democrat-liberalul şi-a postat posterele pe stâlpii prevăzuţi în procesul verbal de inventariere eliberat de Enel.

Chiru: „N-o să ne mai dea voie nici să respirăm“



Problema este că, se pare, Primăria Constanţa a delegat gestiunea serviciului de panotaj câtorva firme, dintre care Seaview Media, unde este asociat Ionuţ Barbu, şi, surpriză, Elite Center SRL. Prin urmare, oricine doreşte să posteze vreun afiş, poster, banner pe domeniul public, trebuie să încheie contract cu aceste firme agreate de municipalitate. Gigi Chiru a montat posterele pe stâlpii Enel, însă acestea ocupau spaţiul din aer dintre stâlpi. Prin urmare, firma Elite Center a considerat aerul ca fiind domeniul public pe care l-a concesionat de la primărie şi, fără alte măsuri, ca, de pildă, sesizarea inspectorilor Corpului de Control al primăriei, a acţionat după propriile reguli şi a ridicat panourile de pe stâlpi. Indignat de modul în care au acţionat reprezentanţii firmei Elite Center, pedelistul a mai spus: „În curând n-o să ne mai dea voie nici să respirăm şi va trebui să respirăm prin intermediari“.

Furt în toată regula

Pentru că nu a fost nici măcar anunţat, Gigi Chiru afirmă că această acţiune are toate caracteristicile unui furt în toată regulă. „Am descoperit că această societate (n.r. Elite Center) are puncte de lucru în Vama Veche, strada Maior Gheorghe Şonţu, dar nu şi pe strada Charles Darwin, unde am găsit acel depozit clandestin. Trag concluzia că acolo se duc numai lucrurile furate“, a spus Gigi Chiru. Democrat-liberalul şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu alăturarea Primăriei Constanţa de „acest Ionuţ Barbu, care se pare că, pe lângă organizarea de competiţii nautice şi a tot felul de evenimente sponsorizate din bani publici, se mai ocupă şi de hoţii“.

Barbu, asociatul lui Elan

Precizăm că firmele lui Ionuţ Barbu se bucură de o colaborare foarte strânsă cu Primăria Constanţa - aflată sub patronajul primarului Radu Mazăre - de la care au obţinut sponsorizări uriaşe pentru organizarea unor evenimente cu priză relativă la public. El deţine părţi sociale din patru firme: SC Silva Prodimpex SRL, Follow Me SRL, Seaview Media SRL şi Seaview Advertising SRL. În ultimele două, Barbu este asociat cu Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu. El deţine funcţia de administrator al acestor firme, dar şi al firmei Power Marine, care cheltuieşte, anual, sute de mii de euro din bugetul municipalităţii cu organizarea a tot felul de grand prix-uri.

Barbu: „Bannerele puneau în pericol siguranţa oamenilor“


Ionuţ Barbu ne-a declarat că PD-L a încheiat un contract în mod legal cu Seaview Media, firma pe care o reprezintă, dar că amplasarea bannerelor, din cauza cărora s-a iscat scandalul, a fost ilegală. „Probabil că aveau nevoie să iasă la televizor sau prin ziare“, a afirmat el. Barbu a spus că bannerele au fost ridicate în primul rând pentru că puneau în pericol siguranţa populaţiei, întrucât erau agăţate doar de lămpile electrice, care puteau ceda şi puteau cădea în capul trecătorilor. În al doilea rând, el a spus că firma pe care o reprezintă, Seaview Media, a încheiat un contract legal cu Electrica, dar că mesh-urile respective nu fuseseră afişate în baza niciunui contract. În ce priveşte depozitul unde Gigi Chiru şi-a găsit bannerele şi despre care a sugerat că este locul de depozitare a unor lucruri furate, Barbu a spus că aparţine firmei sale şi că este un spaţiu închiriat în baza unui contract. Referitor la firma care aparţine surorii sale, Elite Center SRL, Ionuţ Barbu a precizat că societatea este un subcontractor al firmei sale, Seaview Media.

Dosarul a fost predat de Secţia 4 Poliţie, care a recuperat bannerele, Secţiei 5, care continuă ancheta. „Se fac cercetări. Să lăsăm ancheta să decurgă şi apoi vom putea spune care sunt concluziile“, ne-a declarat cms. Aurelian Ispir, şeful Secţiei 5 Poliţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii