Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:48 07 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acelaşi denunţător din cazul Herghelegiu? Adrian Stan, edilul-şef de la Techirghiol, arestat după un flagrant al DNA

ro

26 Oct, 2015 00:00 4803 Marime text


Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile. El este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Mandatul de arestare a fost emis de judecătoarea Antoaneta Ardeleanu, din Tribunalul Constanţa, şi poate fi atacat la Curtea de Apel Constanţa.
 
Conform ordonanţei întocmite de procurorii DNA, „în perioada 2013 - 2015, inculpatul Stan Adrian, în calitate de primar al oraşului Techirghiol, a primit, în mai multe rânduri, de la un om de afaceri (denunţător în cauză) sume de bani, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, privind executarea unui contract de execuţie lucrări“.
 
„La data de 13 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian a pretins de la omul de afaceri sumele de 40.000 de lei, respectiv 64.000 de lei, reprezentând un procent de aproximativ 4% din facturile de 1.100.000 de lei şi respectiv 1.600.000 de lei, care urmau să fie emise de societatea denunţătorului în temeiul aceluiaşi contract şi achitate de Primăria oraşului Techirghiol. În baza acestei înţelegeri, la data de 23 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian a primit de la aceeaşi persoană suma de 40.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constituirea infracţiunii flagrante“, conform datelor oficiale.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
Potrivit unor surse judiciare, presupusul denunţător în cazul primarului Adrian Stan ar fi acelaşi ca şi în cazul şefului Serviciului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Medgidia, Gabriela Herghelegiu, reţinută, sâmbătă, pentru 24 de ore şi plasată apoi sub control judiciar de Tribunalul Constanţa.

Citeşte şi:
Cererea DNA de arestare a fost respinsă: Gabriela Herghelegiu rămâne sub control judiciar (documente)

Pentru că speţele celor doi funcţionari publici par strâns legate, iată ce arată rezoluţia dictată de instanţă în cazul Gabrielei Herghelegiu: „Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatei să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească municipiul Medgidia, judeţul Constanţa, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată; b) să nu se apropie de martorii audiaţi în faza de urmărire penală şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale (Teodorescu Bogdan Florin şi Dobre Bogdan)“.

Contracte de milioane de lei, la Techirghiol

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului Bogdan Florin Teodorescu este numele administratorului firmelor Construcţii Nuclearo Electrice SA Cernavodă şi Elliot Consulting & Parteners SRL. Aceste două societăţi şi-au adjudecat contracte bănoase la Primăria Medgidia, dar şi la Techirghiol. Potrivit unor surse judiciare, denunţătorul în cazul lui Herghelegiu ar fi acelaşi ca şi în cazul primarului Adrian Stan. În ambele speţe ar fi vorba despre contracte de execuţie lucrări.

Iată care sunt lucrările pe care cele două firme le-au executat în cele două oraşe!

Potrivit licitatiapublica.ro, contractul „Lucrări de execuţie a investiţiei integrate de amenajare turistică a malului Lacului Techirghiol“ a fost adjudecat în februarie 2013 de SC Elliot Consulting & Parteners SRL, asociată cu SC Construcţii Nuclearo Electrice SA din Cernavodă, pentru suma de 9.289.423 de lei fără TVA, luptând cu alţi şapte ofertanţi. Aceeaşi asociere de firme şi-a adjudecat şi contractul „Lucrări de construcţii pentru agrement turistic“ la Primăria Techirghiol, pentru suma de 2.087.333 de lei fără TVA. Dintre cele şapte oferte primite în total, aceasta a avut preţul cel mai scăzut.
 
Asocierea a beneficiat, câteva luni mai târziu, de încă 96.879 de lei, reprezentând „Lucrări suplimentare de excavaţii şi umpluturi de pământ la Lucrări de construcţii pentru agrement turistic în cadrul proiectului“.

Reabilitări edilitare şi la Medgidia

Şi la Medgidia, SC Elliot Consulting & Parteners SRL şi SC Construcţii Nuclearo Electrice SA (CNE SA), împreună cu SC Argos SA Cernavodă şi SC Rabbit Prod SRL Agigea SRL, unde lider de asociere era SC Elliot Consulting & Parteners SRL, a obţinut un contract de 6.668.789 de lei, având preţul cel mai mic dintre ofertele depuse de toţi cei opt ofertanţi.
 
Încă 7.896.563 de lei fără TVA au mers către aceleaşi două firme - CNE SA Cernavoda şi SC Elliot Consulting & Parteners SRL, în 2013, pentru „Lucrări de construcţii şi dotări pentru proiectul «Reabilitare/modernizare străzi, pod, parcări şi staţii de transport în comun» PIDU“.

Bogdan Florin Teodorescu, numitor comun pentru Techirghiol şi Medgidia?

Bogdan Florin Teodorescu, născut în 1971, la Braşov, este asociat (2%) şi administrator al firmei Elliot Consulting & Parteners SRL. Diferenţa de 98% dintre părţile sociale ale firmei este deţinută de Adela Elena Teodorescu, născută în 1974, la Constanţa. Înfiinţată în 2005, la Cernavodă, firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Potrivit vrajitorul.eu, compania declara, la finele lui 2014, un profit net de 870.574 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 5.522.357 de lei, având 33 de angajaţi. În decembrie 2013, societatea din Cernavodă, având 22 de salariaţi, declara un profit de 17.106 lei, raportat la o cifră de afaceri de 5.457.695 de lei. Aceşti ani au fost cei mai prolifici pentru firmă, după cum arată datele financiare. Nu în ultimul rând, la 30 iunie 2015, firma avea obligaţii restante către bugetul de stat de 440.750 de lei şi TVA datorat de 242.254 de lei, pentru care s-au acordat înlesniri la plată. 
 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, în anul 2013, fosta asociată din firma Elliot Consulting & Parteners SRL, Marilena Crina Voinea (Tudor), o cooptează în societate pe Adela Teodorescu. Aceasta din urmă ajunge asociat majoritar, cu 98% dintre participările în firmă, tot atunci fiind desemnată administrator.
 
În 2014, Marilena Crina Voinea (Tudor) cesionează diferenţa de 2% dintre participările sale din firmă către Bogdan Florin Teodorescu. În aprilie 2014, SC CNE SA decide „aprobarea ocupării de către administratorul unic a funcţiei de administrator al SC Elliot Consulting & Parteners SRL“. De atunci, SNE SA şi Elliot Consulting & Parteners SRL au acelaşi administrator.

Legături cu presupusul denunţător al lui Strutinsky

Este interesant de menţionat şi că Elliot Consulting & Parteners este un vechi partener de afaceri al firmei Argos, controlată de familia Lazia. Numele omului de afaceri Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător în dosarul în care Sorin Strutinsky este suspectat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
Revenind însă la legăturile de afaceri dintre Elliot şi Argos, tot din Monitorul Oficial aflăm că, în 2014, Argos decide, într-o şedinţă ordinară, să vândă către Elliot un teren intravilan de 554 mp şi construcţia aferentă, neintabulată, din strada Otopeni.
 
Cât despre Construcţii Nuclearo Electrice SA, 80,92% dintre participările în firmă le deţine PAS - Asociaţia Salariaţilor (reprezentată de Nicolae Buriac), diferenţa reprezentând acţiuni la purtător pentru o listă de 15 persoane. Administrator, numit în aprilie 2012, este acelaşi Bogdan Florin Teodorescu.
 
SA-ul din Cernavodă, înfiinţat în 1991, are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. În anul 2007, firma s-a divizat, o altă societate fiind înfiinţată atunci - SC Construcţii Nuclearo Edilitare SA, aflată acum în faliment. În 2008, deci la puţin timp după divizare, societatea avea ca asociat SC Argos Industrial SRL, afacerea familiei Lazia. Şi nu putem să nu observăm cum, în ABN Construcţii Industriale, Teodorescu este asociat cu Dorin Mihai Lazia, fiul miliardarului Lucian Lazia, şef al grupului de firme Argos.
 
Potrivit vrajitorul.eu, la finele lui 2014, CNE SA declara o cifră de afaceri de 5.022.091 de lei, un profit de 110.178 de lei şi 36 de angajaţi. În decembrie 2013, SA-ul raporta o cifră de afaceri de 4.022.036 de lei, 31.371 de lei profit, având 24 de salariaţi. Anii cei mai buni ai firmei au fost 2013-2013, când cifra de afaceri era de 13-15 milioane de lei.
 
Bogdan Florin Teodorescu mai apare ca asociat şi în ABN Construcţii Industriale SRL (faliment), Ecopref Construct SRL Murfatlar, Nautica Club SRL (radiată), Radio Familia SRL Constanţa, Thorfactor Industry SRL (radiată) şi Vermont Royal SRL. În afară de CNE SA şi Elliot, acesta mai administrează şi Ecopref Construct SRL Murfatlar.

Naşu’ Constantin Chirilă

 Bogdan Teodorescu a fost membru al Partidului Democrat, din care a fost exclus în 2008, după o aprigă dispută cu Ion Popescu. La începutul anilor 2000, a vrut să ajungă preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret, însă nu a avut şanse în faţa lui Calapod. Pentru a nu ieşi din decor, a fost preluat în echipa Organizaţiei Municipale de Tineret a PD, ca vicepreşedinte, de către şeful de atunci al formaţiunii, Alexandru Marin. Acesta este nimeni altul decât partenerul de afaceri al lui Ionuţ Barbu, prietenul lui Radu Mazăre. Mai mult, Teodorescu este finul fostului deputat democrat-liberal Constantin Chirilă (numele lui Constantin Chirilă nu este legat în niciun fel de afacerile în care este implicat Bogdan Florin Teodorescu).

Afaceri cu Giurgiucanu

Bogdan Florin Teodorescu era implicat, în 2001, în SC Maxfactor Industry - cu obiect de activitate „prelucrarea brută a lemnului“ - şi era asociat cu Sorin George Niţă. În acelaşi an, apărea ca partener al lui Georgică Giurgiucanu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor, în SC Ager Cargo Company SRL. De-a lungul vremii, Teodorescu a deţinut părţi sociale în SC Euro Indecom (cu Marian Moroianu), Euro Timber, Mergean Ghiul (cu soţia, Adela Elena, cu care apare şi acum în Elliot), TGT Construcţii şi Cereal Group (cu Adela Elena, dar şi-a cesionat părţile sociale către Ion Jipa). Ba chiar afaceristul a avut şi plajă, pe firma Euro Indcom, pentru care a deschis, în 2005, un punct de lucru în Mamaia, plajă în suprafaţă de 278 mp, în zona hotelului Palm Beach.
 
Cât despre Bogdan Dobre, celălalt martor din dosarul lui Herghelegiu, la fel ca şi Teodorescu, şi el ar fi tot un fin al lui Chirilă. Pe vremea când era parlamentar, din echipa care se ocupa de activitatea sa de deputat făcea parte şi Bogdan Dobre.

Ti-a placut articolul?

Comentarii