Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Crucii - tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

ro

11 Sep, 2019 00:00 2388 Marime text
Praznicul Înălţării Sfintei Cruci, sărbătoare cu dată fixă din calendarul creştin-ortodox - 14 septembrie, este marcat la Muzeul de Artă Populară Constanţa printr-o expoziţie denumită Ziua Crucii, aşa cum este cunoscută sărbătoarea în satul tradiţional.
 
„Tematica acestei luni este redată prin prezentarea unor obiecte din lemn sculptat cu motive decorative - simboluri creştine, reprezentând crucea în trei variante, simbol al trinităţii, al Sfintei Treimi. În calendarul popular, această sărbătoare reprezintă un important reper, fiind considerată „prag” între vremea caldă şi vremea rece care, de la această dată, poate veni oricând. Fiind consfinţită ca moment de debut al culegerii viilor şi al hibernării şerpilor, Ziua Crucii mai este cunoscută şi sub numele de Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Tot acum, se bat nucii şi se culeg ultimele plante de leac, care sunt adunate în mănunchiuri pentru a fi agăţate pe perete, lângă icoane“, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanţa. 
 
În afară de acest praznic, Biserica Ortodoxă cinsteşte Sfânta Cruce şi în a treia duminică din Postul Mare, la 7 mai şi la 1 august.
 
Sursa foto: Facebok/Muzeul de Artă Populară Constanţa
 
Citeşte şi:
 

Înălţarea Sfintei Cruci, zi de post aspru. Ce nu este bine să faci astăzi 

14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii