Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua citirii cărților. Când și de ce a luat naștere această sărbătoare internațională

ro

06 Sep, 2021 00:00 4740 Marime text

 
  • În fiecare an pe data de 6 septembrie se sărbătorește Ziua citirii cărților. Evenimentul se află în calendar începând cu prima decadă a anilor 2000.
Începând cu anul 2000, tot mai multe sărbători internaționale au luat amploare. Printre acestea se enumeră și Ziua citirii cărților. Deși pare că nu ți-ar oferi nimeni o zi liberă doar pentru a te delecta cu o carte bună, această sărbătoare are scopul ei.

Conform legendelor care circulă pe internat, se zvonește că ideea acestei zile ar fi pornit de la un bibliotecar care își dorea să-i încurajeze pe tineri să citească. Cu toate acestea, există mai multe date semnificative în istorie referitoare la cărți. Spre exemplu, în anul 1455, oamenilor din întreaga lume li s-a dat șansa de a citi datorită Bibliei Gutenberg. Aceasta fiind prima carte tipărită în masă.

Deși se presupune că această sărbătoare provine din SUA, ea se celebrează în întreaga lume. Din cauza faptului că trăim în secolul vitezei, iar munca ne ocupă cel mai mult timp, milioane de oameni se plâng că nu le ajunge o zi să facă tot ce își propun, printre care să citească câteva pagini înainte de culcare din cartea care zace pe noptieră. Scopul acestei zile este să încurajeze acest gen de oameni să-și organizeze diferit activitățile, astfel încât să-și îndeplinească această dorință nevinovată care ne ajută să ne dezvoltăm mintea și să rămânem sănătoși.

Și dacă tot am ajuns la capitolul beneficii, iată câteva motive pentru care trebuie să citești: cititul ne oferă cunoștințe noi, reduce stresul și depresia, dezvoltă creierul, îmbunătățește memoria, extinde nivelul de creativitate, dezvoltă abilități de gândire critică, perfecționează comunicarea, vocabularul și scrisul, ajută la concentrare și focusare, te poate motiva, este o formă de divertisment ieftină, devii mult mai empatic, îți crește stima de sine, te ajută să dormi mai bine, dezvoltă capacitatea de a socializa și multe altele.

În această ordine de idei, pe data de 9 august sărbătorim Ziua internațională a iubitorilor de cărți și pe 27 iulie ne amintim de Ziua internațională a cărților vechi.

Citește și:
 
Este Ziua Citirii Cărților. Care este cea mai veche carte tipărită (video)

 
Astăzi este ziua noastră, Ziua internațională a iubitorilor de cărți!


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii