Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua alfabetului, limbii și culturii armene, celebrată la Muzeul de Artă din Constanța

ro

16 Oct, 2019 00:00 2004 Marime text

La finele lunii trecute, Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul legislativ prin care ziua de 12 octombrie devine Ziua alfabetului, limbii și culturii armene, zi în care sunt sărbătoriţi în toată lumea armeană primii creatori de cultură armeană, care au scris în limba armeană şi utilizând alfabetul armean, cu peste 1.500 de ani în urmă, menţionează iniţiatorii acestei legi, deputaţii Varujan Pambuccian şi Varujan Vosganian, în expunerea de motive.


În ţara noastră trăiesc în jur de 5.000 de armeni, foarte mulți avându-și rădăcinile și în Dobrogea.Tocmai de aceea, anul trecut, pe 23 noiembrie, la Ziua Dobrogei, evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanța care și-a propus să celebreze #Dobrogeaetnică, dr. Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România - filiala Constanța a transmis mesajul etniei pe care cu cinste o reprezintă.


Aceeași filială a Uniunii care, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17, va organiza, la Muzeul de Artă din Constanța, evenimentul dedicat „Zilei limbii, alfabetului și culturii armene".
De asemenea, vor fi omagiate două mari personalități ale lumii armenești, respectiv 150 de ani de la nașterea marelui Konitas-arhimandrit, compozitor, muzicolog, pedagog, profesor și etnograf, și tot 150 de ani de la nașterea poetului armean Hovhannes Tumanian, aniversări incluse în calendarul  sărbătorilor Organizației  Națiunilor Unite pentru Educație, Știință, Cultură - UNESCO.


Cu acest prilej, în prima parte a evenimentului, va avea loc lansarea cărții „Limba armeană fără profesor”, de Arsen Arzumanyan. Cartea este un instrument de învățare a limbii armene cu o structură unică, bazat pe principiile învățării autodidactice și pe adaptarea la limba română, oferind soluții legate de ortografie și fonologie în același timp.


Vor prezenta dr. Corina Mihaela Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „I.N. Român”, și Liviu Merdinian, președintele UAR-Constanța.
În a două parte a evenimentului este programat un concert dedicat lui Komitas și lui H. Tumanian, susținut  de soprana Armine Khachatryan, acompaniată de pianista Carmen Asfadurian.
De asemenea, pianistul Aram Niță va oferi un moment special, cu piese aparținând unor compozitori celebri - Mozart, Chopin, Liszt.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii