Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:16 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Mondială a alfabetului Braille

ro

04 Jan, 2021 08:08 671 Marime text
  • Ziua Mondială a alfabetului Braille, sărbătorită pe 4 ianuarie.
Ziua Mondială a Braille sărbătorește conștientizarea importanței alfabetului Braille ca mijloc de comunicare în realizarea deplină a drepturilor omului pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, conform Wikiedia.org.

Data evenimentului a fost aleasă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite printr-o proclamație în noiembrie 2018 și marchează ziua de naștere a lui Louis Braille, creatorul acestui sistem de scriere.

În alfabetul Braille, literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Sistemul se bazează pe o matrice de șase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte.

Braille poate fi scris de mână - de la dreapta la stânga - cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta; se poate realiza și cu ajutorul instrumentelor clasice, tăbliță și punctator, cu mașini de scris (analoage celor de dactilografiat) sau cu ajutorul tehnologiei de acces (imprimante Braille analoage celor standard).

Ziua Mondială a alfabetului Braille a fost sărbătorită pentru prima dată pe 4 ianuarie 2019.

Sursă foto: Wikipedia.org/Alfabetul_Braille

Ti-a placut articolul?

Comentarii