Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Ivanovici, personalitate literară născută la Tulcea care și-a construit reputația în Grecia și Spania

ro

23 Aug, 2023 17:00 1101 Marime text
Foto: Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
  • Ca scriitor, tulceanul a debutat cu un sonet în ziarul „Scînteia Tineretului”
  • Victor Ivanovici a fost afiliat cu mai multe organizații precum: Institutul Internațional de Literatură Ibero – Americană din Pittsburg (S.U.A.), Asociația Internațională a Profesorilor de Spaniolă și Hispaniștilor (Madrid), Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor Greci
 
Victor Ivanovici s-a născut la Tulcea, într-o zi de 24 august 1947.
 
În orașul natal a absolvit clasele elementare și gimnaziale (1954 – 1961).
 
Ulterior, Victor Ivanovici a urmat timp de doi ani (1962 – 1964) Liceul de Limbă Greacă din București. Tot la București, el s-a înscris la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice și Orientale din cadrul Universității București. A absolvit în anul 1971.
 
Victor Ivanovici a devenit apoi asistent universitar la Catedra de Lingvistică Romanică, Italiană, Spaniolă la aceeași universitate. A deținut această funcție în perioada 1971 – 1984.
 
Victor Ivanovici s-a stabilit la Atena, unde a predat limba spaniolă în învățământul privat.
 
A desfășurat o intensă activitate culturală (conferințe, traduceri, emisiuni radiofonice) în Grecia și Spania.
 
Ca scriitor, tulceanul a debutat cu un sonet în ziarul „Scînteia Tineretului”.
 
Începând cu anul 1966, el a început să colaboreze cu traduceri, recenzii și cronici literare la: „Amfiteatru”, „România literară”, „Luceafărul”, „Echinox”, „Caliers Roumains d`Etudes Litteraires”, „Contemporanul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Contrapunct”, „Viața Românească”, „Romanian Review”.
 
Din 1985, a colaborat cu eseuri și traduceri pentru publicații din străinătate precum: „Todentro”, „Lexi”, „Anti”, „Cielo Meditteraneo”, „Paratiritis”, „Pophayras”, „Equivalencias”, „Erytheia”, „Vox de tenerife”, „La budandadel Sol”, „La Bicicleta”, „Stremej”.
 
Victor Ivanovici a fost afiliat cu mai multe organizații precum: Institutul Internațional de Literatură Ibero – Americană din Pittsburg (S.U.A.), Asociația Internațională a Profesorilor de Spaniolă și Hispaniștilor (Madrid), Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor Greci.
 
Victor Ivanovici este autorul volumelor: „Triptic neochen: Kavatis, Seferis, Sikclianos” (Atena, editura Exantas, 1979); „Formă și deschidere. Structuri și categorii literare” (București, editura Eminescu, 1980, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor); „Celălalt suprarealism. Antologie a suprarealismului românesc” (Atena, 1987); „Suprarealism și suprarealisme: Grecia, România, Țările Hispanice” (Timișoara, editura Hestia, 1996) și „Lumea noii narațiuni hispano – amerciane” (București, editura „Univers”, 1999).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Originar din Tulcea Scriitorul Constantin Vremuleț, la ceas aniversar
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii