Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un profesionist dedicat tuturor comunităților tulcene Roman Jora s-a stins din viață! Povestea maestrului coregraf „fără egal” și al culegătorului de folclor dobrogean

ro

11 Apr, 2024 17:00 653 Marime text
Foto: Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
  • În 1997 a devenit maestru coregraf al Ansamblului Folcloric Baladele Deltei din Tulcea
  • El a publicat în anul 1982 primul volum al cărții „Folclor coregrafic nord-dobrogean”, apărut la Comitetul pentru Cultură, Tulcea. În anul 2006 a apărut volumul 2, la editura „Ex Ponto” din Constanța. La aceeași editură, Roman Jora publica „Folclor muzical coregrafic al rușilor lipoveni din județul Tulcea”, în anul 2014
 
Roman Jora, maestru coregraf de seamă al Tulcei și Dobrogei, a încetat din viață la venerabila vârstă de 89 de ani, pe 10 aprilie.
 
Tristul anunț a fost publicat prima oară pe pagina de Facebook denumită Ansamblul Baladele Deltei, iar apoi și pe Facebook-ul Primăriei Municipiului Tulcea, municipiu al cărui Roman Jora a fost declarat Cetățean de Onoare în anul 2016.
 
Despre Roman Jora
 
În rândurile de mai jos redăm informații cu privire la viața și activitatea lui Roman Jora.
 
El s-a născut în comuna Jurilovca, județul Tulcea, într-o zi de 7 octombrie 1934.
 
Acolo a terminat studiile elementare și gimnaziale, liceul făcându-l la Pedagocicul din București, predarea fiind în limba rusă.
 
Absolvent al unui liceu cu profil pedagogic, tulceanul a urmat meseria de profesor în primii ani în câmpul muncii. A predat în localitățile Bordușani, județul Ialomița, Sarichioi și Jurilovca, județul Tulcea.
 
A lăsat catedra pentru postul de instructor – coregraf la Casa Raională de Cultură din Babadag, județul Tulcea.
 
În anul 1968 s-a transferat ca referent la Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare din Tulcea, unde a activat până la pensie.
 
În 1997 a devenit maestru coregraf al Ansamblului Folcloric Baladele Deltei din Tulcea.
 
A mai fost cercetător al folclorului coregrafic românesc și al minorităților naționale din județul Tulcea.
 
A pregătit numeroase ansambluri folclorice românești, ucrainene, grecești, lipovenești și macedonene, cu care s-a deplasat în țară și în străinătate la festivaluri naționale și internaționale din: Rusia, Danemarca, Anglia, Ucraina, Franța.
 
Roman Jora a colaborat cu Buletinul cultural informativ al Inspectoratului pentru cultură, Analele Dobrogei și Zorile, unde i-au fost publicate materiale despre folclorul rus lipovenesc.
 
El a publicat în anul 1982 primul volum al cărții „Folclor coregrafic nord-dobrogean”, apărut la Comitetul pentru Cultură, Tulcea. În anul 2006 a apărut volumul 2, la editura „Ex Ponto” din Constanța. La aceeași editură, Roman Jora publica „Folclor muzical coregrafic al rușilor lipoveni din județul Tulcea”, în anul 2014.
 
Referințele biografice i-au apărut în Personalia  – Dicționar bibliografic (autor Axenia Hogea, Editura Ex Ponto, Constanța, 2000) și în Albumul aniversar – Școala Pedagogică cu limba de predare rusă – 50 de ani de la înființarea Școlii (autori Ivan Evseev, Svetlana Moldovan și Ivan Vitizov, Editura Kriterion, București, 2000).
 
A lăsat în urmă un gol imens
 
„𝘋𝑟𝘶𝑚 𝑙𝘪𝑛, 𝘰𝑚 𝑐𝘶 𝘩𝑎𝘳!
𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏 𝑱𝒐𝒓𝒂
(7 octombrie 1934 - 10 aprilie 2024)
A luptat din răsputeri cu boala până în ultima clipă... Maestrul coregraf 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏 𝑱𝒐𝒓𝒂 a trecut la cele veșnice, lăsând în urma sa un gol imens, dar singurul loc de unde nu îl poate lua nimeni este inima noastră, unde va rămâne veșnic.
Colectivul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea transmite condoleanțe familiei îndurerate”, este mesajul de pe pagina de Facebook Ansamblul Baladele Deltei.
 
Redăm câteva dintre mesajele de condoleanțe aduse maestrului, din secțiunea de comentarii:
 
„Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți, a fost un om al tuturor minorităților din Tulcea și nu numai, am avut fericita onoare să colaborăm cu el ani la rând, regrete eterne maestre”; „Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i poarte sufletul în lumină”; „Drum lin spre Împărăția Cerească, prieten bun! Condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au prețuit!”; „N-am apucat să vă mulțumesc de ajuns pentru primii mei pași de dans alături de dumneavoastră dar vă sunt etern recunoscătoare pentru îndemnul și încrederea pe care ați avut-o în mine! Drum lin către cer, domn' Jora!”; „Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un mare culegător de folclor nord-dobrogean și un coregraf eminent! Condoleanțe familiei!”.
 
Un profesionist dedicat tuturor comunităților tulcene
 
Primăria Tulcea a transmis pe Facebook următorul mesaj:
 
„Un profesionist dedicat tuturor comunităților tulcene, un specialist în folclorul multietnic dobrogean și unul dintre cei mai mari culegători și scriitori de coregrafii ale dansului popular, Cetățean de Onoare al Municipiului Tulcea, Domnul Roman JORA, a plecat dintre noi, la cele veșnice.
 
Regrete eterne.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii