Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

ro

02 Feb, 2024 17:00 3557 Marime text
  • Pe 3 februarie, Lucian Iancu împlinește 84 de ani
  • Pe litoral, el a și condus destinele Dramaticului în următoarele mandate: 1984 – 1985, 1994 – 1998, 2002 – 2004 și 2004 – 2005
  • Pe lângă actorie, el a fost și cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion și la Universitatea Ovidius. În această perioadă, a scris scenarii teatrale și a regizat spectacole studențești
 
Lucian Iancu este originar din Constanța, fiind adus pe lume la data de 3 februarie 1940, în familia lui Gheorghe și a Claudiei.
 
Actorul și-a desăvârșit studiile de specialitate la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, promoția 1964, la clasa profesorului Jules Cazaban.
 
După absolvire, Lucian Iancu și-a început cariera artistică la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a fost actor în perioada 1964 – 1965.
 
El s-a întors apoi în orașul natal, la Teatrul Dramatic, actualul Teatru de Stat. Pe litoral, el a și condus destinele Dramaticului în următoarele mandate: 1984 – 1985, 1994 – 1998, 2002 – 2004 și 2004 – 2005.
 
În anul încheierii primului mandat, Lucian Iancu a fost arestat și condamnat la 20 de ani de închisoare, deoarece a încercat să plece ilegal din țară, la bordul unui vapor. Din pedeapsa inițială, el a petrecut cinci după gratii, în pușcăriile comuniste de la Poarta Albă și Aiud.  
 
A mai jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț (1968 – 1969), Teatrului Mic din București (1983 – 1984) și Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București (1990 – 1991).
 
Pe lângă actorie, el a fost și cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion și la Universitatea Ovidius. În această perioadă, a scris scenarii teatrale și a regizat spectacole studențești.
 
În vasta și îndelungata lui carieră, Lucian Iancu a interpretat peste 100 de roluri în teatru. Amintim o parte dintre acestea: Cyrano („Cyrano de Bergerac” de E. Rostand); Ciobanul Cucu („Io, Mircea Voievod” de D. Tărchilă); Tony Dubois („Sexul și neantul” de T. Maulnier); Ballested („Femeia mării” de H. Ibsen); Pierrot („Don Juan” de Moliere); Ajax („Nu va fi război în Troia” de J. Giroudeaux); Cotton Mather („Diavolul la Boston” de L. Feuchtwanger); Bubnov („Azilul de noapte” de M. Gorki); Hardcastel („Noaptea încurcăturilor” de O. Goldsmith); Iskander („Țărmuri pustii” de M. Baijdev); Sbierea („Răzvan și Vidra” de Barbu Ștefănescu Delavrancea); Pinzon („Isabela, trei caravele și un mare mincinos” de Dario Fo); Ianke („Take, Ianke și Cadîr” de V.I. Popa); John Falstaff („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Simoneau („N-am ucis” de J. Duvivier, H. Jeanson, J. Robert); Pîrlea Vodă („Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Scaur („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Onira („Scaunul” de Tudor Popescu); Raptusiewiez („Răzbunarea” de Al. Dredro); Tetzel („Diavolul și bunul Dumnezeu” de J.P. Sarte); Tudor („Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu); Cirivis („Capul de rățoi” de G. Ciprian); Lunardo („Bădăranii” de Carlo Goldoni); Victor Velano („Descuț în parc” de N. Simion); Dorn („Pescărușul” de A.P. Cehov); Gaev („Livada cu vișini” de A.P. Cehov); Dius („Tropaeum Traiani” de G. Sălceanu); Palestrio („Miles Gloriosus” de Plaut); Anton Antonovici („Revizorul” de N.V. Gogol) etc.
 
Menționăm că Lucian Iancu a apărut și în filme celebre ale vremii precum: „B.D. la munte și la mare”; „Adio, dragă Nela”; „Pintea”; „Profetul, aurul și ardelenii”; „Pruncul, petrolul și ardelenii”; Al patrulea sol”; „Bietul Ioanide”; „Prea târziu”; „Bună seara, Irina”; „Destinația Mahmudia”; „Războiul de independență”; „Nea Marin miliardar”; „Terente”; „Bani de dus, bani de-ntors”; „Dreptate în lanțuri”; „Lansarea”; „Călcâiul lui Ahile”; „Amantul marii doamne Dracula”; „Pentru patrie”; „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”; „Apașii”.
 
În cadrul unui program european internațional, Lucian Iancu a realizat o coproducție teatrală româno – britanică cu piesa „With love from Nicolae”.
 
Redăm un fragment din volumul „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii”, scris de Anaid Tavitian și Georgeta Mărtoiu, care surprinde personalitatea actorului:
„Un actor atât de pasionat și cucerit de minunăția profesiei sale, încât trăiește fiecare împrejurare a vieții lui ca pe o întâmplare de teatru; aceasta însemnând de fapt, că tot ceea ce realizează pe scenă are profunzimea și forța întâmplărilor din viață. Nu vreau să sugerez că în noianul de trăiri aevea și scenice actorul și-ar fi pierdut sinea; vreau să spun doar că sinea lui este încă o față, complexă și adevărată a personalității sale proteice. Aduc în sprijinul acestei afirmații (pe care o doresc un omagiu!), răspunsul dat de actor într-un interviu de televiziune la întrebarea: «Cum privește acum tentativa spectaculoasă de evadare?», «Ca și când n-ar fi vorba despre mine, ca și când toate s-ar fi întâmplat altcuiva» a zis actorul, aflat atunci în rolul de intervievat pe care-l trăia cu tristețe reținută.
 
Un munte de om, spătos și împăroșat în care n-ai crede că pot viețui laolaltă - bine! - atâția îngeri și atâția demoni. Tobă de lecturi și informații de pe alte canale, poate da oricând ora exactă a teatrului, gustul său fiind o sinteză cum nu se poate mai firească și fericită între ceea ce reprezintă ultimul răcnet al modernității teatrale și acel «ceva» esențial care vine din străvechimea teatrului și care - egal cu sine însuși - va trăi mereu. Un actor cerebral de mare sensibilitate însă, respirând histrionismul prin toți porii ființei sale, pe scenă și în viață, jovial, petrecăreț, plin de duh ... și care cred că nu a epuizat tot ceea ce inteligența și talentul său, îngemănate, pot realiza”.
 
În iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Lucian Iancu a fost distins cu medalia „Jean Ionescu”, placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța și scrisoarea de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Lucian Iancu – „un actor atât de pasionat și cucerit de minunăția profesiei sale” 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii