Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

13 Dec, 2023 10:55 757 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Consiliul Județean Constanța, prin Muzeul de Artă Populară Constanța, organizează, în perioada 13 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, expoziția „Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”.
 
Vernisajul expoziției are loc mâine, 14 decembrie 2023, de la ora 16:00.
 
În cele două săli de la parterul muzeului a fost reconstituită atmosfera colindelor din preajma sărbătorilor de iarnă, cu accent pe manifestările tradiţionale care au loc în această perioadă: colindele creştine ale Crăciunului, performate de copii şi de cetele de colindători adulţi, precum şi jocurile cu măşti puse în scenă cu prilejul Anului Nou.
 
În expunere, au fost etalate costume populare de sărbătoare care ilustrează colindători adulți și copii din diferite zone etnografice ale ţării (Bistrița – Năsăud, Caraș - Severin, Dobrogea, Suceava, Oltenia, Ținutul Pădurenilor, Maramureș), împreună cu recuzita specifică acestor momente: steaua, sorcova, buhaiul, biciul, clopoţei, traista pentru daruri. Copiii erau răsplătiți în mod tradițional cu nuci, covrigi șu mere.
 
Legate de vechi rituri de renovare a timpului, jocurile cu măşti de Anul Nou  reprezintă personaje din alaiul „Caprei”: Ţigan, Ţigancă, Babă, Moş, Drac, Urât, fiind confecţionate din materiale diverse (piele, blană, lemn, metal, câlţi de cânepă, coarne de animal, materiale textile). Creatorul acestora a fost meşterul popular Neculai Popa din localitatea Târpeşti, judeţul Neamţ.
 
Citește și:
Când are loc concursul organizat de CJC Candidat unic pentru funcția de manager al Muzeului de Artă Populară din Constanța (DOCUMENTE)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii