Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:06 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stări, emoţii şi culoare într-o expoziţie hispano-română, la Muzeul Marinei Române (galerie foto)

ro

25 May, 2017 00:00 2144 Marime text
Marea în toate ipostazele, în toate anotimpurile constituie o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru artiştii lumii. Poeţii îi dedică versuri, compozitorii o cântă în creaţiile lor, iar pictorii imortalizează pe pânze valurile.
 
Cei care doresc să o admire încremenită pe pânze, în toată măreţia ei, trebuie să-şi îndrepte paşii spre sala „Clio“ a Muzeului Marinei Române. În acest spaţiu predestinat este deschisă, până pe 30 mai, o frumoasă expoziţie de pictură hispano-română, semnată de artistul spaniol Eduardo Diez şi colegii săi români, Mihaela Ilie şi Mircea Titus Romanescu, care redau pe pânze peisaje marine, dar şi citadine.
 
Despre marinele lui Eduardo Diez, directorul Muzeului de Artă Constanţa, criticul de artă Doina Păuleanu, spune că transmit o senzaţie de linişte, de contemplare şi de bucurie, apreciind totodată capacitatea artistului spaniol „de a descoperi în spatele orizonturilor aparent neutre, dar întotdeauna mişcătoare şi pline de o anumită poezie, pricini pentru nuanţe, rafinamente cromatice în aşa manieră încât lucrarea se transformă într-un univers fabulos al culorii“.
 
Eduardo Diez, şef al Departamentului Artă şi Cultură din cadrul Casei de Artă Cantabria, a mai expus la Muzeul Marinei Române în perioada 1 - 21 iunie 2016, când a prezentat pe simeze peste 30 de lucrări reunite sub genericul „Marine şi peisaje“. Acesta a mai expus în Spania, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Germania, Italia, Ecuador, Lituania, Laponia, Portugalia, Franţa, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.
 
„Am certitudinea că întâlnirea lui Eduardo Diez cu spaţiul dobrogean se va regăsi în alte lucrări dedicate şi acestui colţ de mare, nu doar celui pe care l-a văzut în Spania natală şi l-a revăzut cu ochii minţii apoi pretutindeni pe unde s-a deplasat cu expoziţiile domniei sale, ştiut fiind că face expoziţii în multe părţi ale Europei“, îşi exprimă convingerea Doina Păuleanu.
 
Referitor la creaţiile Mihaelei Ilie, absolventă a Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu“ din Cluj-Napoca şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Ploieşti, criticul de artă constănţean a apreciat sensibilitatea şi lirismul său în redarea peisajului acvatic - luciul lacului - ca stare sufletească.
 
Preocupat de rigoarea constructivă, de spaţiu şi geometrie, Mircea Titus Romanescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România - secţia Pictură, filiala Neamţ, şi al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici (UNESCO), şi-a concentrat discursul creativ în jurul peisajului citadin, în culori vii, contrastante, cu accente de alb şi negru.
 
„Mircea Titus Romanescu este un pictor al culorii, un pictor al structurilor geometrice, al contrastelor, care investighează peisajul marin, la rândul său, acesta fiind punctul de legătură care i-a determinat pe cei doi artişti să-l aleagă drept partener“, apreciază Doina Păuleanu.
 

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 9 mai, în prezenţa directorului Muzeului Marinei Române, comandor Marius Laurenţiu Rohart, a celor trei artişti, a criticului de artă Doina Păuleanu şi a publicului care caută compania frumosului.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii