Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soprana din Dobrogea care a cucerit marile scene ale Americii. 95 de ani de la nașterea lui Anahid Kerpician

ro

01 May, 2023 00:00 1135 Marime text
Sursa foto: Biblioteca Județeană Constanța
 
  • Soprana a rămas în memoria publicului și pentru performanțele ei în postura de actriță. A avut roluri memorabile în operele „Madame Butterfly” de Puccini, „Trubadurul” (Leonora) și „Balul mascat”  (Amelia)
  • În anul 1966, Anahid Kerpician părăsea Europa și se muta în Statele Unite ale Americii. În țara tuturor posibilităților, soprana a concerat pe renumita scenă „Carnegie Hall” din New York, iar apoi în marile orașe americane precum: Philadelphia, Chicago, Boston, Los Angeles și New Jersey. De asemenea, ea a cântat și în Montreal, Canada
 
Soprana Anahid Kerpician s-a născut la data de 1 mai 1928, în Bazargic, orașul din Bulgaria cunoscut azi ca Dobrici.
 
Ea a ajuns în Constanța în 1939, când familia ei s-a stabilit în urbea pontică.
 
După doi ani, se mută din nou, de această dată la București. În capitală, Anahid Kerpician a urmat studii de canto la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.
 
Ulterior, ea și-a aprofundat cunoștințele la Milano și Viena.
 
Soprana a rămas în memoria publicului și pentru performanțele ei în postura de actriță. A avut roluri memorabile în operele „Madame Butterfly” de Puccini, „Trubadurul” (Leonora) și „Balul mascat”  (Amelia).
 
A susținut concerte la Sala Dalles, din București.
 
În anul 1966, Anahid Kerpician părăsea Europa și se muta în Statele Unite ale Americii. În țara tuturor posibilităților, soprana a concerat pe renumita scenă „Carnegie Hall” din New York, iar apoi în marile orașe americane precum: Philadelphia, Chicago, Boston, Los Angeles și New Jersey. De asemenea, ea a cântat și în Montreal, Canada.
 
Din repertoriu nu lipsesc piesele muzicale armenești ale unor compozitori celebri precum Sayat Nova, Komitas, Spendiarian, Doluhanian, ca și interpretarea de muzică religioasă în cadrul slujbelor.
 
Anahid Kerpician a predat lecții de muzică la Școala Armeană de pe lângă Biserica apostolică și a organizat coruri de copii.
 
Soprana a decedat în anul 1998.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii