Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:20 30 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Radu Paraschivescu lansează un volum de eseuri la Biblioteca Județeană Constanța

ro

09 May, 2022 12:36 2415 Marime text
foto: Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează joi, 12 mai, la ora 1730, în Aula Bibliotecii, o masă rotundă cu prilejul lansării cărții de eseuri Noi suntem români. (nimeni nu-i perfect) a scriitorului Radu Paraschivescu.

Istoricul și criticul literar prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul bibliotecii, va fi amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului.

Radu Paraschivescu este unul dintre intelectualii cu o prezență intensă și constructivă în viața publică, participant la numeroase emisiuni de radio, un comentator avizat al societății românești actuale, un prozator talentat, un traducător subtil, un observator atent la tot ceea ce-l înconjoară.

O preocupare majoră a sa a vizat însă ceea ce ține de identitatea românească profundă și de cea superficială deopotrivă, de singularitatea fenomenului românesc, de felul în care trăim împreună în țara noastră.

Volume precum Două mături stau de vorbă (Scene românești)(2018), Orice om îi este teamă (2018), În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (2019) aprofundează temele identitare, românescul nostru ireductibil, felul nostru de a fi astfel și altfel, particularități defectuoase, gesturi mai neizbutite, accese de mândrie națională, închipuiri grandioase, posturi, aluri, stiluri de viață. 

Limbajul, cel public (mai ales), dar și cel de întrebuințare informală, reprezintă o preocupare majoră a scriitorului care ne dezvăluie, cu o savoare caragialiană, raznele, deformările, enormitățile pe care românul le revarsă în cuvinte, cu întreg patosul de care dispune, de la sudalmă la răstelile patriotice.

Într-un cuvânt, Radu Paraschivescu este un scriitor de care nu ne putem lipsi în lumea în care nu-s mai multe Românii.

Masa rotundă se încheie cu o sesiune de autografe, iar Radu Paraschivescu va intra în dialog cu cititorii săi. Intrarea este liberă.

Evenimentul, în colaborare cu Editura Humanitas, face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care vor avea loc, pe tot parcursul anului, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară. 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii