Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoarţe româneşti din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa

ro

12 Feb, 2020 00:00 4952 Marime text

Muzeul de Artă Populară Constanţa a luat iniţiativa salutară de a-şi promova în mod regulat piesele de tezaur. Sub genericul „Scoarţe româneşti din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa”, muzeul ne invită să descoperim, în fiecare lună, pe pagina de Facebook, dar şi pe site-ul instituţiei de cultură, www.muzeuetnocta.ro, câte o piesă, oferindu-ne informaţii din fişa sa analitică.
 
În luna februarie, putem admira o piesă provenită din Moldova de Nord, cu motive decorative fitomorfe, multicolore (pomul vieţii, frunza), avimorfe (pasărea), ţesută din lână, în patru iţe, pe fond verde, cu chenar negru.
 
„Sub aspectul rezolvărilor compoziţionale, scoarţa se încadrează în categoria acelora având centrul (delimitat printr-un chenar) ornamentat cu motivul pomului vieţii. În două variante diferenţiate prin contrast tonal (brun-galben) şi prin alternanţa ritmicii, motivul pomului vieţii se particularizează printr-un geometrism accentuat. Chenarul marginal, ţesut pe fond negru, este decorat după legile repetiţiei şi alternanţei cu motiv fitomorf cu decupaj angular sugerând forma unei frunze, dar şi a unui posibil arbore. În partea superioară a câmpului central apare data 1849.
Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziţia 25, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR. Scoarţa este prezentată în expoziţia de bază a Muzeului de Artă Populară Constanţa”, se arată pe pagina de Facebook a instituţiei.
 
Sursa foto şi text: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii