Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:03 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La vernisajul „Franța văzută de pictori români din perioada modernă“ Trei eleve din Constanţa, premiate de Academia Franceză (galerie foto)

ro

11 Jul, 2014 00:00 2589 Marime text
Lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer Cumpănă, Jean Al. Steriadi, Micaela Eleutheriade, Henri Catargi, Ştefan Constantinescu, Eustaţiu Stoenescu, Lucian Grigorescu sunt expuse la Muzeul de Arte din Constanţa, în cadrul expoziţiei „Franţa văzută de pictori români din perioada modernă“.
 
Alianța Franceză Constanța (AFC) și Muzeul de Artă au organizat, ieri, vernisajul „Franța văzută de pictori români din perioada modernă“. Evenimentul este prilejuit de Ziua Națională a Franței (14 iulie) şi valorifică tematic patrimoniul muzeal de recunoscută calitate şi concentrare cantitativă al instituţiei gazdă. Alături de directorul acesteia, dr. Doina Păuleanu, s-au aflat preşedintele AFC, Ileana Meheleanu, Doru Glăvan, consulul onorific al Franţei la Constanţa, Françoise Rousseau, din partea Ambasadei Franceze, precum și iubitori de artă din oraşul de la malul mării. „Influenţa franceză a avut un rol formativ covârşitor în constituirea culturii moderne româneşti. În secolele XIX-XX, pictorii români au pus bazele unei tradiții artistice autohtone în urma studiului, formării, șederii în Franța și în preajma maeștrilor acestei țări. Și, ca o consecință firească a acestui fapt, au reflectat adesea în operele lor spațiul francez, cu natura, marea, oamenii, peisajele sale citadine. Este vorba de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Ştefan Constantinescu și mulți alții, ale căror tablouri, aflate în prețioasa colecție a muzeului, pot fi admirate în cadrul acestei expoziții“, a declarat dr. Doina Păuleanu. „Prin reflectarea Franței în operele lor, pictorii români au adus cel mai frumos omagiu spațiului lor de formare, contribuind totodată la zestrea artistică a țării lor de origine. Ne bucurăm că avem ocazia să sărbătorim Ziua Franței printr-un eveniment de o asemenea ținută“, a spus, la rândul său, Ileana Meheleanu, președintele AFC.

Diplome la Concursul Internațional „Plume d’or“

Tot ieri, la vernisajul expoziţiei „Franța văzută de pictori români din perioada modernă“, au fost înmânate diplome de onoare celor trei eleve din Constanța care au participat la Concursul Internațional de Limba Franceză „Plume d’or“, desfăşurat în luna martie. Competiţia a reunit peste o mie de concurenţi din Rusia, Italia, România, Bulgaria, Cuba, Madagascar, Argentina, SUA şi Suedia şi a constat în două probe: rezolvarea unui test-grilă de gramatică şi realizarea unui eseu cu tema „Ce vă leagă de ţara voastră?“. Alianţa Franceză Constanţa a trimis în Franţa trei lucrări, care au fost selectate în primele o sută din lume. Astfel, cele trei tinere participante la competiţie au primit diplome de laureate ale concursului „Plume d’or“ din partea Academiei Franceze. Ele sunt Emilia Georgiana Enache (clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“), Ioana Popescu (clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“) şi Lavinia Schirliu (care a absolvit în acest an Liceul Teoretic „George Călinescu“). „Anul acesta, am susţinut şi Bacalaureatul în limba franceză şi examenele de Bacalaureat naţional“, ne-a destăinuit Lavinia Schirliu. Tânăra s-a îndrăgostit de limba franceză încă din clasele mici, participând, de atunci, la olimpiadele acestei discipline. Ea îşi va continua studiile la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii