Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au decernat premiile „Clubului Amiralilor”. Nume de prestigiu ale Marinei Militare (galerie foto)

ro

06 Nov, 2019 05:49 4058 Marime text
La Centrul de Conferințe al Forțelor Navale Române s-a desfășurat, la  finele săptămânii trecute, cea de-a XIII-a ediție a Galei decernării premiilor „Clubului Amiralilor”, dedicate lucrărilor cu tematică de marină și din domeniile conexe, apărute între anii 2018-2019.

După ceremonialul solemn al ridicării Drapelului la catarg pe acordurile Imnului Național, în prezența reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Ion Condur, locțiitorul Comandantului Flotei și al Garnizoanei Constanța și comandantul Flotilei 56 Fregate, contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, amiralul (r) Aurel Popa, președintele „Clubului Amiralilor” a rostit cuvântul de deschidere a Galei, în fața auditoriului format din personal al Forțelor Navale Române, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari „Amiral Ion Murgescu”, ai Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, precum și a invitaților și pasionaților de cultură marinărească.

La activitate au fost prezenți și viceamiralul (rtr) Zamfir Petre (veteran de război), amiralul (rtr) Traian Atanasiu, viceamiralul (rtr) Virgil Stoica, contraamiralul de flotilă (rtr) Niculae Ștefan și alte cadre în rezervă sau retragere.

Contraamiralul de flotilă (r) Aurel Constantin a moderat ceremonia decernării premiilor Galei, desfășurată pe secțiunile devenite deja tradiționale: Teorie și artă militară navală”; „Legislație Maritimă și fluvială”; „Ştiință și tehnică de marină”; „Istorie navală, geografie maritimă și fluvială”; „Publicistică de marină”; „Navigație, transport maritim și activități portuare”; „Literatură, memorialistică, umoristică și miscellanea”; „Aspiranții condeiului”, la care s-au înscris peste 50 de lucrări valoroase.

Muzeul Național al Marinei Române, instituția specializată a Statului Major al Forțelor Navale în domeniul culturii, a fost premiat prin lucrările specialiștilor săi, apărute la editura proprie: „Anuarul Muzeului Național al Marinei Române XXI”, volumul Conferinței Științifice Anuale, „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euro-asiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație”, vol. VI, precum și monografia instituției, apărută anul acesta, cu prilejul jubileului instituției – „Muzeul Național al Marinei Române 50 de ani de existență 1969-2019”.

De asemenea, a fost premiată și lucrarea „Marina în pictura și literatura română: Valentin Donici”, autori: dr. Andreea Maria Croitoru și dr. Carmen Irene Atanasiu.

Dintre lucrările premiate, o menționăm și pe cea a contraamiralului de flotilă Valentin Iacoblev, alături de doamna dr. Mariana Păvăloiu și Marina Samoilă: „Sub semnul lui Mircea”, dedicată împlinirii vârstei de 100 de ani de către domnul contraamiral (rtr) Mircea Caragea, veteran al celei de-a doua conflagrații mondiale.

Manifestarea culturală organizată de „Clubul Amiralilor” și Forțelor Navale Române s-a încheiat cu promisiunea organizatorilor de a continua tradiția și anul viitor, pentru sprijinea producțiilor literare cu specific naval din țara noastră.
 
Sursa foto: navy.ro

Mai citeşte şi

Rubrica „Lumea marinarilor“ a cotidianului ZIUA de Constanța, realizată de comandor (r) dr. Marian Moșneagu, premiată de „Clubul Amiralilor“ (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii