Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizată de Comunitatea Elenă „Elpis“ Galeria fotografică „Constanţa - Reşedinţă a Familiei Regale a României“, în faţa Tribunalului (galerie foto)

ro

15 Jul, 2016 00:00 2655 Marime text

 
Ieri, în faţa Tribunalului Constanţa, locul fostei Reşedinţe Regale, constănţenii au participat la dezvelirea galeriei fotografice „Constanţa -Reşedinţă a Familiei Regale a României”. Expoziţia a fost organizată de Comunitatea Elenă „Elpis“ din municipiu, în parteneriat cu Primăria Constanţa, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la fondarea Casei Regale şi a Statului Român Modern.
 
La eveniment au fost prezenţi Hagiu Mihnea, vicepreşedintele Comunităţii Elene „Elpis“, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, Virgil Coman, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Radu Cornescu, arhitect, Liviu Merdinian, reprezentantul comunităţii armene, Aidun Curt-Mola, reprezentatul comunităţii tătare din Constanţa, precum şi locuitori ai oraşului.  
 
Potrivit lui Hagiu Mihnea, comunitatea elenă a decis să organizeze această expoziţie din trei motive: „În primul rând, pentru că se împlinesc 150 de ani de la fondarea Casei Regale. În al doilea rând, fiindcă Regele Mihai este pe jumătate grec, Regina-mamă Elena având rădăcini greceşti, şi, nu în ultimul rând, pentru că foarte puţini constănţeni cunosc istoria acestei clădiri“, a declarat Hagiu Mihnea. Prin această expoziţie fotografică, a mai menţionat vicepreşedintele Comunităţii Elene „Elpis“, s-a urmărit punerea în valoare a istoriei oraşului.
 
Referindu-se la locul unde a fost organizată expoziţia, Doina Păuleanu a declarat: „Este un loc minunat de etalare a unor fotografii de epocă şi de revenire asupra unor momente importante din viaţa urbei noastre. Clădirea este foarte importantă deoarece aici, un anumit timp, a locuit Regele Carol I”. Totodată, aceasta a afirmat că „dezvelirea galeriei fotografice este un moment de mare emoţie, un eveniment de suflet, o evocare care trebuia să aibă loc“.


 
Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Virgil Coman, a recunoscut că „ în Arhivele Naţionale sunt o serie de fotografii, nepuse în valoare, ce reflectă vizitele desfăşurate în Constanţa de membrii Familiei Regale”. „De aceea, fără îndoială, această expoziţie este un început care trebuie să continue, pentru că trebuie să ştim să ne punem în valoare istoria locului. În oraş avem edificii frumoase care trebuie valorificate“, a precizat Virgil Coman.
 
La rândul său, Radu Cornescu a afirmat că „expoziţia aduce un plus pentru Constanţa“, totodată exprimându-şi speranţa că, de acum încolo, toate comunităţile din oraş să reuşească să organizeze cât mai multe proiecte de acest gen. De asemenea, el a dezvăluit că are, împreună cu reprezentatul comunităţii armene, câteva proiecte ce ţin de memoria acestui oraş.
 
Organizatorii au menţionat că expoziţia fotografică poate fi admirată până la sfârşitul anului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii