Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O zi a Teatrului intr-o lume spectacol

ro

27 Mar, 2003 00:00 1070 Marime text

Ziua Mondiala a Teatrului

"Privitor ca la teatru/ Tu in lume sa te-nchipui/ Joace unul si pe patru/ Totusi tu ghici-vei chipu-i" * Un mesaj mondial * Studentii constanteni ai Facultatii de Arte "sarbatoresc prin munca"

Lumea este prinsa de "spectacolul" razboiului si, ceea ce este si mai tragic, de spectacolul razboiului la televizor. In monopolul acesta mediatic, arta scenica, singura care leaga direct publicul de artist, tinde sa devina o cenusareasa mai nefericita decat cea din poveste, pentru ca este stiut ca "viata bate filmul". Pardon, am vrut sa spun viata nu e ca o poveste. In aceasta atmosfera suntem surprinsi de o sarbatoare mondiala a teatrului, care vine, din inertia calendarului, in ziua de 27 martie, neinspirata joie in care pentru unii incepe week-end-ul si e seara studenteasca in discoteci. "Ne tot intrebam mereu daca teatrul mai este in pas cu vremea sa. Timp de doua mii de ani, teatrul i-a pus lumii in fata o oglinda si a explicat locul pe care Oamenii il ocupa in ea. Atat tragedia cat si comedia au aratat ca viata este supusa destinului. [...] Teatrul este una dintre marile inventii ale omenirii, la fel de mare ca inventarea rotii sau stapanirea focului". Acesta este un fragment din mesajul international al dramaturgului german Tankred Dorst, transmis cu acest prilej.

Reprezentatie de gala cu un spectacol premiat

Teatrul Dramatic "Ovidius" dedica Zilei Mondiale a Teatrului spectacolele programate astazi: "La statuia lui Eminescu", distins in cadrul "Colocviilor Tomitane" cu premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru in anul 2002. In distributie: Vasile Cojocaru, Lucian Iancu, Eugen Mazilu, Nucu Stangaciu, Cosmin Mihale si studenti ai Facultatii de Arte a Universitatii "Ovidius": Alina Craita, Cosmin Brehuta, Codruta Stanescu, Irina Ioana Sarbu, Loredana Luca, Madalina Ciobanuc, Alexandru Delescu, Bogdan Burduf, Ciprian Turda, Alina Negrau si copilul Cristina Matei. Regia este semnata de Alexandru Tocilescu si Lucian Iancu, in scenografia Eugeniei Jianu. Tot astazi, la Colegiul Pedagogic "Constantin Bratescu" va avea loc spectacolul "Insir`te margarite" de Victor Eftimiu, in cadrul programului de parteneriat dintre Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Teatrul "Ovidius". In regia Dianei Cheregi si a Danei Vitcu, pe muzica de Dumitru Lupu si coordonarea miscarii scenice de Mihail Motovilov, vor interpreta studentii Facultatii de Arte: Alexandru Axente, Madalina Ciobanuc, Cosmin Brehuta, Alina Negrau, Alina Craita si Bogdan Burduf. Si totusi, parca ocazia cere un festin mai bogat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii