Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O demitere controversată și un nou director la conducerea Institutului Național al Patrimoniului

ro

18 Feb, 2022 10:29 3078 Marime text
  • După evaluarea raportului final de mandat, considerată „incorectă și neprocedurală”, Ștefan Bâlici a fost demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului
 
Manager al instituției în ultimii șase ani și cunoscut pentru implicarea sa în procesul introducerii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, Ștefan Bâlici a fost demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului, prin decizia actualului Ministru al Culturii, Lucian Romașcanu.
Ștefan Bâlci a anunțat pe Facebook că a fost schimbat din funcție și că nu știe „nici motivele și nici analizele pe baza cărora a fost luată această decizie”.
„Am aflat în seara aceasta că Ministrul Culturii a numit un nou director general la Institutul Național al Patrimoniului, cu începere din data de 23 februarie, când mandatul meu interimar la conducerea institutului încetează.
Nu am alte detalii, nu cunosc nici motivele și nici analizele pe baza cărora este luată această decizie”.
 
Considerat un real profesionist, care a inițiat, în mandatul său, instrumente, programe şi strategii de susţinere a patrimoniului românesc, arhitectul Ştefan Bâlici a fost, totuși, implicat în mai multe scandaluri privind  avizarea și aprobarea unor lucrări de restaurare, care au fost atribuite în mod direct unei societăți în care fostul director era asociat.
 
Îndepărtarea sa de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului, a stârnit un val de nemulțumire, mai ales din partea colegilor de breaslă, mai mulți arhitecți și ONG-uri cerând demisia ministrului Lucian Romașcanu. Acesta nu și-a motivat decizia de demitere a lui Ștefan Bâlici și nici nu a anunțat în mod oficial cu cine va fi înlocuit. Printre numele vehiculate este însă Oana Zaharia, fosta șefă a Administrației Monumentelor din cadrul Primăriei Capitalei, în timpul mandatului Gabrielei Firea.
 
Sursa foto: facebook/stefan balici
Citește și: Dezbatere publică pe tema Codului Patrimoniului la Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii