Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născută la Constanța Sultana Craia, personalitate aromână dedicată scrisului

ro

16 Oct, 2023 17:00 1087 Marime text
  • Ea a lucrat ca redactor la revista „Livres roumains”, apoi la revista aromânilor „Deșteptarea”. Ulterior, ea a mai fost redactor șef adjunct la „Universul cărții” și redactor cercetător la Biblioteca Națională
  • Sultana Craia a debutat ca scriitoare în anul 1971, la publicația „România literară”
 
Sultana Craia, scriitoarea și criticul literar, s-a născut pe 17 octombrie 1948, în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
 
Educația ei este legată de București, acolo terminând liceul și facultatea. Sultana Craia este absolventă a Facultății de Filologie, promoția 1971.
 
Ea a lucrat ca redactor la revista „Livres roumains”, apoi la revista aromânilor „Deșteptarea”. Ulterior, ea a mai fost redactor șef adjunct la „Universul cărții” și redactor cercetător la Biblioteca Națională.
 
Sultana Craia a debutat ca scriitoare în anul 1971, la publicația „România literară”. Ea a semnat un articol intitulat „Există un baroc românesc?”.
 
Sultana Craia a colaborat și cu „Luceafărul”, „Convorbiri literare”, „Revue roumaine”, „Dimândarea”, „Universul cărții”.
 
Munca asiduă a scriitoarei este vizibilă în volumele sale, ea fiind autoarea cărților: „Aventura memoriei” (București, Editura Eminescu, 1983); „Orizontul rustic în literatura română” (București, Editura Eminescu, 1985); „Fețele orașului” (București, Editura Eminescu, 1988); „Vis și reverie în literatura română” (Târgoviște, Editura Bibliotheca, 1994); „Francofonie și francofilie” (București, Editura „Demuirg”, 1995); „Îngeri, demoni și muieri” (București, Editura Univers Enciclopedic, 1999); Dicționar de comunicare (București, Editura „Ager”, 2001); „Tehnici de informare și comunicare” (București, Editura Fundației „România de Mâine”, 2003); „Comunicare și spațiu public la români” (București, Editura Meronia, 2005); „Presă și societate la români” (București, Editura Bibiliotheca, 2006); „Dicționarul ziariștilor români” (București, Editura Meronia, 2007).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
In memoriam Tașcu Gheorghiu, personalitate din Constanța, recunoscută pentru traducerile sale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii