Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară organizează un festival de artă tradițională. În ce va consta evenimentul?

ro

19 Jul, 2023 10:18 962 Marime text
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară
  • De vineri, 21 iulie, până duminică, pe 23 iulie, se va desfășura festivalul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“ în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanța.
 
Potrivit informațiilor furnizate printr-un comunicat de presă de Muzeul de Artă Populară, în cadrul imobilului se va desfășura festivalul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“ în perioada 21-23 iulie – începând de vineri.
 
Astfel, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează, în perioada 21-23 iulie 2023, pe platoul din fața instituției, manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ“.
 
Acțiunea urmărește să prezinte continuitatea și evoluția artistică a unor meșteșuguri ancestrale, precum olăritul, ţesutul, prelucrarea lemnului, realizarea podoabelor tradiționale, încondeiatul ouălor şi organizarea unor şezători autentice.
 
La manifestarea organizată de muzeu vor participa meșteri reprezentativi pentru aceste genuri ale creației populare tradiționale din România.
 
Meşteşugul olăritului va fi pus în valoare de Cristian Munteanu, care va aduce la Constanța ceramica centrului de veche tradiție Tansa (judeţul Iaşi). Timp de trei zile, meșterul va realiza demonstrații de lucru la roata olarului și va oferi celor prezenți detalii despre formele și motivele vaselor pe care le realizează. 
 
Veronica Hojbotă şi Carmen Hison din comuna Mănăstirea Humorului (Suceava) vor prezenta ţesături şi piese de port specifice Bucovinei, făcând cunoscute, totodată, materialele, croiul și tehnicile tradiţionale de lucru.
 
De asemenea, la manifestare va participa și Epsen Memet din Constanța, creatoarea unor podoabe din mărgele menite să pună în valoare feminitatea și să accesorizeze costumul tradițional, a mai punctat sursa menționată.
 
Meșterul popular Fevronia Ciortan va aduce în fața vizitatorilor ouăle încondeiate  cu chișița, instrument specific cu ajutorul căruia se realizează frumoasele modele închistrite cu ceară de albine. Pe tot parcursul evenimentului, aceasta va face demonstrații de lucru și le va vorbi celor interesați despre simbolistica motivelor „scrise“ cu ceară pe ouă.
 
Unele aspecte legate de arta prelucrării lemnului vor fi evidențiate de meșterul constănțean Vasile Botezatu, care va veni cu piese de mobilier tradițional țărănesc (scaune, lăzi de zestre, blidare, etajere etc.).
 
Atmosfera va fi completată de membrele Asociației „Cusături Dobrogene“, care se vor organiza într-o autentică șezătoare, în cadrul căreia vor lucra variate modele ale cămășilor și pieselor de port din diferite zone etnografice, inspirate de exponatele autentice aflate în muzee, a mai precizat sursa citată.

Citește și:

Curtea de Apel le-a respins cererea! Consiliul Județean Constanța ar putea fi bun de plată pentru proiectul reziliat de extindere a Delfinariului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii