Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează expoziția „Dobrogea - multiculturalitate etnică”, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești

ro

08 May, 2024 09:49 483 Marime text
Foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Constanța, organizează la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești (Argeș), Secția de Etnografie, în perioada 10 mai - 14 iulie, expoziția „Dobrogea - multiculturalitate etnică”.
 
Vernisajul expoziției „Dobrogea - multiculturalitate etnică” este programat vineri, 10 mai, de la ora 12.00, la sediul instituției-gazdă.
 
„Realizată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean, expoziția prezintă o imagine de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul dobrogean, în care românii, aromânii (românii balcanici), turcii, tătarii, grecii, rușii lipoveni, bulgarii, ucrainenii, armenii, albanezii oferă de secole un model de conviețuire etnică”, menționează Muzeul de Artă Populară Constanța în comunicatul de presă.
 
Specificul fiecărei etnii (turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, greci, țigani), precum și cel al românilor autohtoni și al aromânilor, este redat, în special, prin portul popular de sărbătoare, marcă identitară prin excelență, completat cu podoabe și accesorii cu valoare ceremonială, realizate din materiale prețioase sau cusute cu fir auriu și mărgele.
 
O pondere importantă în expunere o au textilele pentru decorul interiorului: scoarțe, foițe, ștergare sau broderii specifice turcilor și tătarilor („șerbentî”, „șeure”, „giuzbez”). La acestea se adaugă obiecte de cult și vase de uz gospodăresc din aramă.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii