Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Groaznica Judecată, într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată la Gherla

ro

10 Mar, 2024 10:13 484 Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
 
  • Apropiatul post al Paștelui sau Postul Mare, cum i se mai spune, este prilej de pregătire treptată a sufletului, dar mai ales a  trupului - prin interzicera cărnii și mai apoi a brânzei - pentru a face față rigorilor pe care le presupun cele 50 de zile înfrânare și pocăință.
     
Apropiatul post al Paștelui sau Postul Mare, cum i se mai spune, este prilej de pregătire treptată a sufletului, dar mai ales a  trupului - prin interzicera cărnii și mai apoi a brânzei - pentru a face față rigorilor pe care le presupun cele 50 de zile înfrânare și pocăință, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

Pe 10 martie, în ziua când se lasă sec de carne, în calendarul creștin-ortodox este marcată „Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”, premergătoare la rândul său „Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai”, ambele zile având rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru rigorile Postului Mare. 

Acest tablou biblic, care amintește de sfârșitul lumii, este transpus într-o veche icoană pe sticlă, aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Pictată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în centrul de iconari Gherla, icoana cu tema „Groaznica Judecată”, după cum se poate citi în partea sa de sus, prezintă o compoziție structurată pe trei registre. 

În registrul superior, apare Iisus Hristos, Judecătorul Suprem, pe nori și încadrat de doi arhangheli. 

În registrul median, apar alți trei arhangheli. Doi dintre ei sunt pictați în fața chivotului aurit, cu testamentul Domnului, vestind din trâmbițe ceasul Judecății. Cel de-al treilea arhanghel ține într-o mână cumpăna dreptății, pe ale cărei talere sunt cântărite faptele bune și rele ale creștinilor. 

În registru inferior este reprezentat iadul cu râul de foc, un demon purtând un păcătos și monstrul Leviathan pregătit să-l înghite pe un altul.

Icoana pe sticlă cu tema „Groaznica Judecată” a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 1977, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Muzeul de Artă Populară Constanța angajează trezorier. Cine poate participa la concurs 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii