Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Micro – expoziție la Muzeul Național de Istorie a României, formată din documente, fotografii, tablouri și partituri muzicale ale pianistei Carmen Petra-Basacopol

ro

24 May, 2024 14:13 395 Marime text


Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că în patrimoniul instituției a intrat o nouă donație, formată din documente, fotografii, câteva tablouri, dar și partituri muzicale ce au aparținut marii compozitoare și pianiste Carmen Petra-Basacopol.
 
Cu acest prilej, Muzeul organizează sâmbătă, 25 mai 2024, de la ora 17:00, o micro – expoziție în care vor fi expuse piesele de mai sus, urmată de un recital extraordinar.
 
Despre Carmen Petra – Basacopol
 
Carmen Petra-Basacopol (1926-2023) s-a născut la Sibiu în familia Floașiu, membri ai Partidului Național Țărănesc și apropiați ai lui Iuliu Maniu.

Schimbarea regimului, persecutarea și arestarea liderilor țărăniști, au determinat-o ca în anul 1949, să-și schimbe numele din Floașiu în Petra, luând numele unchiului Ion Petra, locotenent de artilerie mort la Oituz. În anii 1945-1949, a studiat Filosofia la  Universitatea din București.

Cu un talent uriaș și cu perseverență a urmat, atunci când a fost posibil, deoarece în acei ani pentru a fi admis la o facultate prima cerință era un dosar corespunzător, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Compoziție, pe care a absolvit-o cu Diplomă de merit în iunie 1956, la vârsta de 30 de ani, fiind declarată diplomat în arte, în specialitatea compoziție. A urmat o carieră de peste șase decenii de compozitoare, pianistă și apoi de profesoară la Conservator. A fost și a rămas până acum singura româncă cu un doctorat în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris, susținut în iunie 1976.

Activitatea sa de compozitoare a fost impresionantă, fiind autoarea multor concerte pentru harpă pentru care a avut o mare dragoste, vioară, violoncel, pian, dar și peste 200 de lieduri.

A fost căsătorită mai bine de jumătate de secol cu medicul Alexandru Basacopol, profesor universitar doctor, un medic de renume care a inovat în domeniul pneumologiei, având un fiu împreună. Domnul Paul Basacopol, fiul marii compozitoare, prim solist la Opera Națională, cu o importantă carieră internațională, a păstrat și adunat documentele mamei sale și le-a donat muzeului, fiind acum parte a patrimoniului muzeal. Printre bunurile culturale donate menționăm: diploma de bacalaureat, actul de schimbare a numelui, diploma de merit a Secției Compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, afișe, partituri, fotografii de familie, picturi ale bunicii sale.

De-a lungul carierei, pianista și compozitoarea Carmen Petra-Basacopol a fost răsplătită cu o serie de premii și distincții naționale și internaționale, dar mai ales cu dragostea și admirația studenților și a publicului și, cu ajutorul acestei donații, cu amintirea contemporanilor.
 
„În memoria părinților săi, domnul Paul Basacopol donează muzeului o piesă de tezaur care va fi prezentată în premieră cu această ocazie.

Evenimentul din 25 mai 2024, va fi întregit printr-un recital extraordinar din opera compozitoarei susținut de minunații artiști care i-au fost
studenți și discipoli: Mihaela Stanciu, soprană, Opera Națională, dr. Claudia Codreanu, mezzosoprană, Valentin Vasiliu, bariton, Opera Națională și dr. Eliodora Falan, pianistă”, transmite Muzeul Național de Istorie a României.
 
Micro-expoziția Donația Colecției Carmen Petra-Basacopol este curatoriată de dr. Cristina Păiușan.
 
Citește și:
Muzeul Național de Istorie a României, participant la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii