Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărioara Tănase, cunoscuta interpretă de muzică populară și romanțe, ne-a părăsit la doar 29 de ani

ro

27 Jul, 2021 00:00 3430 Marime text

 
  • Mărioara Tănase a fost o interpretă recunoscută la nivel internațional de muzică populară și romanțe.
S-a născut pe 8 septembrie 1940 la Sighișoara. Și-a început cariera artistică de mică, urmând ca la vârsta de 18 ani să fie angajată a ansamblului folcloric al U.G.S.R. din București.
În același an a înregistrat primele sale cântece la Radiodifuziunea Română și au fost lansate pe piață de casa de discuri Electrecord.

Mărioara Tănase s-a remarcat prin pasiunea pentru cântec. A cules cântece și doine din zona natală pe care le-a valorificat publicului atât din România cât și din afara granițelor. A fost în turnee de mari succese în URSS, Germania, Franța, Italia, Elveția, Iugoslavia, Israel, Ungaria dar și în Asia și Africa. A participat la concursuri inter-culturale în țară și în străinătate și a câștigat trofee internaționale.

În 1968, Marioara Tănase activează în Ansamblul Rapsodia Română. Împreună cu acest ansamblu obține înalta distincție „Templul de Aur“ de la Festivalul de Folclor de la Agrigento, Italia, cu piesa „Țarina de la Găina“, care i-a deschis Marioarei o carieră internațională. Dorind să își diversifice repertoriul, artista a început să interpreteze și romanțe. A colaborat cu compozitorii Richard Stein, Alexandru Corfescu, S. Bolintineanu și cu dirijorii George Vancu, Florian Economu, Victor Predescu, Dinu Stelian și Paraschiv Oprea.

Din păcate, destinul a fost crud cu artista care reușise să-și construiască o carieră frumoasă, în plină ascensiune. Întoarsă acasă la părinți pentru a-și lua „la revedere“ de la rude și prieteni urmând să plece într-un turneu în SUA și Canada, Mărioara Tănase nu a știut că și-a luat de fapt „adio“.

Pe drum, la întoarcerea de la Sighișoara la București, undeva lângă Brașov o frână a proiectat-o pe artistă într-un copac aflat la marginea șoselei. Mărioara Tănase a fost transportată de urgență la Spitalul Județean din Brașov, însă nu s-a mai putut face nimic. La doar 29 de ani, pe data de 27 iulie 1970, acest șofer neatent și destinul crud au trimis-o pe artistă să le cânte îngerilor.

Trupul neînsuflețit al artistei a fost depus la Catedrala Sighișoara timp de două zile, pentru ca sighișorenii să își poată lua rămas bun. A fost condusă pe ultimul drum de mii de admiratori veniți de peste tot la București. Mărioara Tănase a fost înmormîntată în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.
 
Citește și:

14 ani fără Gil Dobrică. Echipa ZIUA de Constanța îi păstrează o vie amintire


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii