Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 ani fără Gil Dobrică. Echipa ZIUA de Constanța îi păstrează o vie amintire

ro

17 Apr, 2021 00:00 2224 Marime text
  • Refrenul „Hai acasă“ continuă să fie viu și după trecerea în neființă a marelui artist, iar Gil Dobrică este o prezență incontestabilă în sufletele tuturor celor ce iubesc pop-rock-ul românesc și muzica anilor 1970.
  • Maestrul Gil Dobrică a fost invitatul special al petrecerii de șase ani de la înființarea ZIUA de Constanța, la finele anului 2006.
  • La nici jumătate de an după petrecerea de la Constanța, Gil Dobrică s-a stins din viață, la Craiova.
  • În Galeria Foto puteți vedea mai multe imagini cu Gil Dobrică, din cadrul petrecerii ZIUA de Constanța, din 2006.
Astăzi, 17 aprilie 2021, se împlinesc 14 ani de la trecerea în neființă a marelui Gil Dobrică, voce inconfundabilă în cultura pop-rock și blues din România.
 
Născut în Călărași, la data de 14 februarie 1946, și fiind cel mai mic dintre cei nouă copii ai familiei, la 14 ani a plecat în Craiova, cu fratele său cel mare, unde a devenit strungar.
 
În 1963, a debutat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova, iar în anul 1979 a debutat discografic cu piesa „Hai acasă“, un cover după John Denver – ”Take me home, Country Roads” din 1971.
 
Refrenul „Hai acasă“ continuă să fie viu și după trecerea marelui artist, iar Gil Dobrică este o prezență incontestabilă în sufletele tuturor celor ce iubesc pop-rock-ul românesc și muzica anilor 1970.
 
ZIUA de Constanța îi poartă o vie amintire, maestrul fiind prezent la petrecerea aniversară de șase ani a cotidianului, celebrată la finele anului 2006.
 
Invitat special al petrecerii cu tematică western, inegalabilul Gil Dobrică a reușit să creeze o atmosferă desprinsă din filmele americane pentru toți cei prezenți.
 
Silul său jovial și galant, în același timp, timbrul inconfundabil al vocii sale, voia bună ce o răspândea mereu în jur, toate au contribuit la o petrecere pe care echipa ZIUA de Constanța și-o aduce și astăzi aminte, cu același drag și aceleași emoții ca acum 15 ani.
 
De altfel, petrecerea ZIUA de Constanța a fost printre ultimele sale reprezentații.
 
După nici jumătate de an, pe 17 aprilie 2007, maestrul Gil Dobrică se stingea din viață, la Craiova.
 
O grea suferință l-a țintuit în pat în ultimele două săptămâni din viață, cântărețul fiind bolnav de gută și ciroză.
 
Ani mai târziu, muzica lui Gil Dobrică și vocea sa continuă să anime petreceri, în țară sau peste hotare, piesa „Hai acasă“ fiind nemuritoare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Petrecerea ZIUA de Constanta, un adevarat festin country
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii