Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. Vernisaj la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța „2021 - Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni” (GALERIE FOTO și VIDEO)

ro

07 Apr, 2022 12:35 2982 Marime text


Imagine de la eveniment, foto: ZIUA de Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, alături de Ambasada Republicii Lituania organizează vernisajul expoziției „2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni”, joi, 7 aprilie, de la ora 12.30, la sediul instituției din Piața Ovidiu, municipiul Constanța.

Vernisajul va fi urmat de o proiecție a filmului „Inelul loialității”, apoi de o recepție.

A participat, la vernisaj, și ambasadoarea Lituaniei în România, Violeta Motulaite. 

Totodată, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai prefecturii, ai municipiului Constanța, parlamentari, Consulul General al Republicii Turce la Constanța, reprezentanți ai Țărilor de Jos, dar și ai Universității „Ovidius” din Constanța. 

În debutul discursului, Violeta Motulaite și-a exprimat sprijinul pentru cetățenii ucraineni. 

„Oameni nevinovați sunt uciși sau forțați să își părăsească casa. Viața oamenilor este distrusă. Sunt mândră că, deși noi aparținem diferitelor comunități, suntem uniți, în sentimente, compasiune și umanitate, ajutându-i pe refugiații ucraineni. (...) Suntem alături de Ucraina!”, a spus Violeta Motulaite.

Ea a precizat că, de secole, comunitățile naționale au contribuit la dezvoltarea statului Lituania, iar tătarii sunt una dintre cele mai vechi minorități naționale din Liturania - „Timp de secole, tătarii din Lituania (...) au fost mesageri, curieri, gardieni și drumari. Unitățile militare tătare au protejat granițele Lituaniei”

„Astăzi vă prezentăm o expoziție despre viața și cultura tătarilor din Lituania!”, a conchis ambasadoarea Lituaniei în România. 

Conducerea Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a reiterat aprecierea pentru această colaborare. 

„Prezența lor (tătarilor - n.r.) pe teritoriul Dobrogei este atestată începând cu secolul al 13-lea. 

„România și Lituania sunt țări  situate pe răscrucea de vest și est dintre două lumi - democratică și autocratică. La fel ca și Lituania, România s-a aflat într-un spațiu al Europei în care au coabitat mai multe etnii și civilizații”

Ea a spus că acest fapt a condus la crearea unui mozaic etnic efervescent, cu imense beneficii. 

„Atunci când ne referim la tătarii din România și tătarii din Lituania (...) au contribuit la construirea și consolidarea statelor din care fac parte”, a declarat Dr. Metin Omer, reprezentant al comunității tătare din România, doctor în Istorie, mentorul și coordonatorul cursului despre Istoria şi civilizația tătarilor, în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. 

Cercetătorul științific a precizat că au fost observate, de-a lungul istoriei, similarități între cele două popoare - ambele s-au format în contextul evoluțiilor politice. 

„Sunt convins că acest eveniment va conduce la o mai bună cunoaștere a tătarilor din Lituania!”, a declarat acesta, în încheiere. 







 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii