Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat de Muzeul de Artă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

23 Feb, 2024 16:05 853 Marime text
Muzeul de Artă Constanţa organizează vineri, 23 februarie 2024, lansarea albumului de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, realizat în condiții grafice excepționale cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
 
Evenimentul va avea loc la Muzeul Ion Jalea, începând cu ora 16.00, unde volumul va fi prezentat de Mona Momescu, lect.univ.dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius Constanța, traducătorul volumului, criticul și istoricul de artă Eduard Andrei și directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus. La eveniment participă și arheolog Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 
 
Apărut la Editura Monitorului Oficial, la sfârșitul anului 2023, albumul „Muzeul de Sculptură Ion Jalea” prezintă, în 252 de pagini, colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene, care s-a format ca urmare a donațiilor făcute de artist și de familia acestuia.
 

„Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanţa, Muzeul Ion Jalea este unul dintre puţinele edificii culturale din ţara noastră dedicate exclusiv sculpturii.     


În deschiderea evenimentului, publicul se va bucura de un moment muzical de chitară clasică, în interpretarea lui Marian Curteanu.
 
Albumul va putea fi achiziționat de la Muzeul Ion Jalea, precum și online, de pe site-ul Monitorului Oficial al României: https://monitoruloficial.ro/produs/muzeul-ion-jalea/.  

UPDATE

În deschiderea evenimnetului ia cuvântul directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus. 

„Mă bucur că am reușit să scoatem un album în aceste vremuri, un album care scoate în evidentă opera unui mare sculptor al Dobrogei“ - a precizat directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus. 


În continuare Marian Curteanu va interpreta mai multe melodii. 

Lelia Rus-Pîrvan prezintă câteva detalii despre catalog. 

„A fost o realizare a unor oameni inimoși. Această lucrare vine după o altă realizata în 2017 când muzeul a fost restsurat în întregime și a necesitat o noua lucrare. Sunt sigură că personalitatea lui Ion Jalea va amprenta“ - a precizat Leila Pârvan Rus care aduce Mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea fotografiilor precum Iulia Pană sau Silviu Galiu. 


Ia cuvântul Eduard Andrei. 

„Este o adevărată bijuterie bibliofila. Este o ediție bilingvă. Albumul reia o preocupare mai veche a autoarei, anume volumul lansat în 2017. Albumul debutează cu textul autoarei. Este unul bogat în informații dar fără să fie greu sau plictisitor. Patrimoniul pieselor cuprinse în album reprezintă  donațiile făcute de  Ion Jalea de-a lungul vieții“ - spune Eduard Andrei care prezintă o istorie a clădirii în care funcționează Muzeul Ion Jalea. 

„Clădirea a fost sediul Consulatului Englez în perioada 1929 - 1931 și a primit destinația de muzeu în 1968. Am convingerea că această monografie va duce la o mai bună cunoaștere a patrimoniului Muzeului Ion Jalea“ - a mai adăugat Eduard Andrei. 

În continuare va vorbi Mona Momescu. 

„Aș spune că trăsătură artei lui Ion Jalea este monumentalitatea. Albumul nu este doar o sinteză a artei românești, ci o opera care așează muzeul intr-un loc binemeritat al atracției turistice“ - a precizat Mona Momescu. 




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

Citește și: 

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii